Tarih: 26.08.2024 10:30

"2024'te En Çok İş Başvurusu Yapılan Meslekler ve Sektörler"

Facebook Twitter Linked-in

2024’ün ilk 7 ayında en fazla iş başvurusu yapılan meslekler sıralamasında güvenlik görevlisi ilk sırada yer aldı. İŞKUR verilerine göre, bu dönemde en çok işe alım yapılan meslekler arasında güvenlik görevlisi, turizm ve otelcilik personeli ile reyon görevlisi öne çıktı.

2024’ün ilk yedi ayında iş başvurularında güvenlik görevlisi yüzde 5,45 oranıyla birinci sırada bulunuyor. Depo elemanı ise yüzde 5,14 ile ikinci sırada yer aldı.

Sıralamada üçüncü olan meslekler ise yüzde 3,03 ile ön muhasebe elemanı, yüzde 2,86 ile temizlik görevlisi, yüzde 2,79 ile şoför, yüzde 2,53 ile üretim elemanı, yüzde 2,51 ile eleman, yüzde 2,28 ile satış danışmanı, yüzde 2,26 ile müşteri temsilcisi ve yüzde 2,18 ile muhasebe elemanı olarak belirlendi.

İşverenler En Çok Güvenlik Görevlisi Arıyor

2024 Ocak - Temmuz döneminde işverenler en çok güvenlik görevlisi arayışında oldu. Bu meslek yüzde 7,01 oranıyla ilk sırada bulunurken, temizlik görevlisi yüzde 4,76 ile ikinci sıradadır. Depo elemanı, eleman, satış danışmanı, garson, kasiyer, üretim elemanı, kurye ve muhasebe elemanı ise sırasıyla diğer aranan pozisyonlar arasında yer aldı.

Eleman.net CEO’su Levent Dicle, yılın ilk yarısındaki istihdam verilerine dair şu yorumları yaptı:

“Son dönemde güvenlik görevlisi ve turizm elemanı mesleklerinde yaşanan artış, ülkenin sosyoekonomik koşullarını yansıtıyor. Büyük şehirlerdeki artan nüfus yoğunluğu, güvenlik ihtiyacını artırıyor. Pandemi sonrası turizm sektöründeki büyüme, otellerden restoranlara, tur rehberlerinden eğlence sektörüne kadar geniş bir iş fırsatını beraberinde getiriyor. Türkiye’nin turizm rekabet gücünü koruma perspektifi, istihdam artışının devam edeceğini gösteriyor.”

Gıda Sektörü İşe Alımda Birinci Sırada

2024 yılında en çok işe alım yapan sektörler arasında gıda sektörü başı çekti. Mağazacılık/perakendecilik ikinci sırada yer alırken, lojistik, güvenlik, hizmet, üretim, otomotiv, tekstil, çağrı merkezi ve restorancılık diğer yüksek işe alım yapan sektörler oldu. Yılın ilk yarısında Eleman.net üzerinden 309 bin kişi istihdam edildi. En az iş ilanı Bayburt’ta yayınlanırken, İstanbul’da 204 bin 306 kişi iş sahibi oldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —