2024’ün En Parlak Süper Ayı: Ekim Ayında Gökyüzünü Aydınlatacak!

2024’ün En Parlak Süper Ayı: Ekim Ayında Gökyüzünü Aydınlatacak!

2024’ün En Parlak Süper Ayı: 17 Ekim’de gökyüzünü aydınlatacak olan süper ay, yılın en büyük ve en parlak dolunayı olacak. NASA’ya göre, bu gökyüzü olayı yüzde 7 daha büyük ve parlak görünecek.

Ekim ayındaki dolunay, üst üste gelen dört "süper ay"dan üçüncüsü olacak ve her zamankinden daha parlak ve büyük görünecek. NASA’ya göre, 16 Ekim gecesinden 17 Ekim sabahına kadar görülebilecek olan bu süper ay, 2024’teki tüm dolunayların en parlağı olacak.

Süper Ay Ne Zaman?

17 Ekim 2024’te görülebilecek olan süper ay, yılın en büyük süper ayı olacak. 2024 yılında dört tane süper ay yaşanacak ve 17 Ekim’deki Avcı Dolunayı bunlardan üçüncüsü olacak. İlk süper ay, 18 Eylül 2024’te gerçekleşen Süper Hasat Ayı parçalı ay tutulmasıydı. Tıpkı o dolunay gibi, 17 Ekim dolunayı da bir ‘süper ay’ olacak ve ‘Süper Avcı Ayı’ olarak adlandırılacak.

Süper Ay Nedir?

Bir süper ay, teknik olarak normal bir dolunaydan daha büyük ve parlak olsa da, yalnızca yaklaşık yüzde 7 daha büyük görünür. Bu fark, diğer koşullara bağlı olarak insan gözü için fark edilemeyebilir. Ancak, süper aylar her zaman gökyüzü meraklıları için büyüleyici bir manzara sunar.

Neden Avcı Ayı Denir?

Bu dolunaya ‘Avcı Ayı’ denmesinin nedeni, avcıların geleneksel olarak en aktif oldukları yılın zamanındaki dolunay olmasıdır. Ekim ayı, avlanmanın başladığı ve dolunayın parlaklığı sayesinde avcıların avlarını görebileceği bir dönemdir. Avcı Ayı, hasattan sonraki dolunaydır; bu da tarlaların çoraklaşması ve hayvanların saklanabileceği yerlerin azalması anlamına gelir. Hayvanlar kış uykusuna hazırlık için beslenirken şişmanlarlar, bu yüzden Avcı Ayı bir avcının ödülünün en büyük olacağı zamanı gösterir.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.