Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa’da bugüne kadar yapılan değişikliklerin madde sayısından daha fazla olduğunu belirterek, “Demokratik, kuşatıcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, hukuk devleti ilkesini güçlendiren yeni bir anayasayı yapalım.” dedi.
Adalet Bakanı Tunç, Samsun Adli Tıp Kurumu hizmet binasının temel atma törenine katıldı. Tunç burada yaptığı konuşmada, Samsun'un uzun yıllar beklediği hizmete 500 günden daha kısa süre içinde kavuşacağını söyledi. Adaletin, haklıya hakkını vermek olduğuna işaret eden Tunç, adaletin tam anlamıyla tesis edildiği yerde insanın, ailenin ve toplumun güçlendiğini, toplumun güçlenmesinin de devleti güçlü yaptığını dile getirdi.
Adaletin devletin ve mülkün temeli olduğunu vurgulayan Tunç, "Adaletin tesisi de hukuk devletiyle mümkündür. Hukuk devletinin de bağımsız ve tarafsız yargıyla mümkün olduğu tartışmasızdır. O nedenle yargımızın bağımsız ve tarafsızlığı noktasındaki güçlü yapısını sürdürmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın adalet hizmetlerinden en güzel şekilde faydalanabilmeleri, adil, etkin işleyen bir yargı sistemi için 21 yıldan bu yana önemli mesafeler aldık. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığıyla ilgili eleştiride bulunanların öncelikle geçmiş Türk hukuk tarihini hatırlamalarında fayda var. Yargımızın değişik zamanlarda nasıl sınavlar verdiğini ya da veremediğini, yargının geçmişte nerelerde durduğunu, 12 Eylüllerde, 27 Mayıslarda, 28 Şubatlarda yargı tarafsızlığından, bağımsızlığından bahsedilip bahsedilemeyeceğini vicdanı olan herkes takdir eder." diye konuştu.
Bakan Tunç, "15 Temmuz'da yargımızın durduğu yere, milletimizle beraber darbeciler karşısında yargının durduğu yere baktığımız zaman, yargımız bugün her zamankinden daha tarafsız, bağımsız ve hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, milli iradeye inanan yargı mensuplarımız, 24 bin hakim ve savcımız var. Tabii ki içlerinde hatalı kararlar verenler olabilir ama bu hatalı kararların da düzeltilme mekanizmaları yine yargı içinde mevcut. O nedenle bir kararı, iki kararı ortaya çıkararak, öne alarak, cımbızla çekerek tüm yargıyı çürümüşlükle, bağımsız olmamakla, tarafsız olmamakla suçlamak 24 bin hakim ve savcımıza, gece gündüz çalışan bu kardeşlerimize büyük haksızlık. O nedenle yargımızın işleyişini daha etkin hale getirmek, adalet sisteminin tesisi anlamında gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
HER PARTİ KÜRSÜYE ÇIKTIĞINDA, 'YENİ ANAYASA ŞART' DİYOR
Bakan Tunç, Anayasa'da gerçekleştirilen önemli reformlarla sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, mevcut Anayasa'nın darbe sonrası yapılan, darbe ruhunu taşıyan, vesayetçi anlayışı taşıyan bir anayasa olduğunu vurguladı.
Anayasa'da vesayetçi ruhu azaltmaya yönelik önemli reformları 21 yılda hayata geçirdiklerini aktaran Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu Anayasa'da kadın ve çocuk hakları yoktu. Bunların hepsi son yapılan değişikliklerle girdi. Engelli, gazi, şehitlerimizin hakları, yaşlıların hakları, yaptığımız değişikliklerle oldu. Yine bilgi edinme hakkından tutun, vatandaşlarımızın idarenin iş ve işlemleriyle ilgili başvurabilecekleri Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulmasına, özel hayatın korunmasıyla ilgili kişisel verilerin korunmasına varıncaya kadar tüm bunlar son dönemde Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinde Anayasamızda yerini alan, temel hak ve özgürlükleri genişleten düzenlemeler. Askeri yargı vardı. Siviller askeri yargıda yargılanırdı. Böyle bir demokrasi, böyle bir hukuk devletiydi. Askeri yargıyı kapattık. Askeri Yüksek İdare Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri, Özel Yetkili Mahkemeler, tüm bunlar tarihe karıştı. Yargı birliğini sağladık. Anayasa Mahkememizin, Hâkimler Savcılar Kurulunun, Milli Güvenlik Kurulunun, Yüksek Askeri Şuranın yapısı tüm bunlar demokratik hukuk devleti ilkesine uyarlandı, uygun hale getirildi. Tüm bu yaptığımız değişiklikler, Anayasa'mızdaki vesayetçi ruhu azalttı ama tamamen ortadan kaldırmaya da yetmedi. Anayasa'mızda bugüne kadar yapılan değişiklikler madde sayısından daha fazla. Dolayısıyla çok sayıdaki değişiklik, maddeler arasındaki yeknesaklığı da bozdu. İşte bu bozukluk, yeknesaklığın ortadan kalkmış olması, yargı kurumlarımız arasında da birtakım tartışmalara neden olan kararlara sebebiyet verdi. O nedenle Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu, açık siyasi düşüncesi ne olursa olsun, herkes bunda mutabık. Her parti kürsüye çıktığında, 'Yeni anayasa şart' diyor. O zaman hep beraber 28. dönem parlamentosunda bir araya gelelim. Hep beraber milletimize olan bu borcu yerine getirelim. Geniş kesimlerin görüşünü alarak demokratik, kuşatıcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, hukuk devleti ilkesini güçlendiren yeni bir anayasayı yapalım ve 28. dönem parlamentosu da Cumhuriyetimizin ikinci asrına girdiğimiz şu başlangıç döneminde tarihi bir adım atsın."
FİZİKİ MEKÂNLARI DA YENİLEDİK, DAHA ÇAĞDAŞ HALE GETİRDİK
Anayasa'da yaptıkları düzenlemelerin yanı sıra mevzuatın güncel ihtiyaçlara uygun hale getirilmesiyle ilgili de çok önemli mesafe aldıklarını anlatan Tunç, "İhtiyaca cevap veren bir mevzuat, çağın gereklerine cevap veren bir mevzuat anlamında da temel kanunlarımızın tamamını değiştirdik. 80 yıldan bu yana uygulanan, artık çağın ihtiyaçlarını görmekte eksik kalan hususlar vardı. Tüm bunlar ortadan kaldırıldı ve tüm temel kanunlarımız, Türk Ceza Kanunumuz, Borçlar Kanunumuz, Hukuk Muhakemeleri Kanunumuz, Ceza Muhakemesi Kanunumuzun tüm temel mevzuatımızı yeniledik. Mevzuatı yenilemek yeter mi? Elbette ki yetmez. Bu mevzuatın uygulanacağı fiziki mekânları da yeniledik, daha çağdaş hale getirdik. 76 müstakil adliye sarayı varken, bugün adliye sarayı sayısını müstakil 366'ya çıkardık ve teknolojinin tüm imkânlarıyla, UYAP, SEGBİS, görüntülü duruşma, bunlarla donattık, güçlendirmeye devam ediyoruz." diye konuştu.
HAKİM SAVCI SAYIMIZI BUGÜN 23 BİN 826'YA ÇIKARDIK
En iyi kanunun bile kötü uygulayıcıların elinde kötü hale gelebildiğini dile getiren Tunç, "Son 21 yıldan bu yana yargıdaki insan unsurunu, hakim savcı sayısını ve adliye personeli sayısını artırdık. Özellikle 2002 yılında 9 bin 349 olan hakim savcı sayımızı bugün 23 bin 826'ya çıkardık. Sayıyı eleştirenler olabilir, nitelik ve nicelik, her ikisi birlikte olmalı. Bu anlamda da önemli mesafe almaya devam ediyoruz. Özellikle hukuk mesleklerine giriş sınavı 2024'ten itibaren uygulanacak. Artık avukat olmak isteyen, hakim, savcı olmak isteyen kardeşlerimiz hukuk fakültesi bittikten, hukuk mesleklerine giriş sınavını kazandıktan sonra avukatlık stajına başlayabilecek, hakimlik, savcılık sınavına girebilecek." dedi.
Tunç, Samsun Adli Tıp Kurumu hizmet binasının 13 bin 600 metrekare kullanım alanına sahip olacağını, bir buçuk yıl içinde tamamlanarak hizmeti açılacağını sözlerine ekledi.
Programda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ve Adli Tıp Kurumu Başkanı Hızır Aslıyüksek'in de konuşma yaptı. Protokol konuşmalarının ardından Samsun Adli Tıp Kurumu hizmet binasının temeli atıldı. Törene Samsun Milletvekilleri Ersan Aksu ve Orhan Kırcalı, Samsun Baro Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran ve vatandaşlar katıldı.
HABER / NADİR ÇOMAK - Uganda’nın kırmızı topraklarında yeşeren umut, iki Afrika Arslanının öncülüğünde insanlığa ilham veriyor.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
En popüler kız ve erkek bebek isimleri, anlamları, dini ve modern seçeneklerle bir arada. İsmini bul, anlamını öğren, doğru kararı ver!
Kedi sahiplenmek isteyenler dikkat! Tüy dökmeden tuvalet alışkanlığına kadar tüm gerçekleri açıklıyoruz: İşte sizi şaşırtacak 25 madde…
Milyonlarca kişi bu haklardan habersiz yaşıyor. E-Devlet’te birkaç tıklamayla öğrenilebilecek devlet yardımları haberimizde…
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent Cadde Go Kart, pist heyecanının ötesinde gençler ve aileler için bir yaşam alanına dönüşüyor.
İzmir'de kanserle mücadele eden Erol A. ve 94 yaşındaki annesinin yıllardır beklediği akülü sandalye, hayırseverlerin desteğiyle evlerine ulaştırıldı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
Buca Belediyesi, Uluslararası Uyuşturucu ile Mücadele Günü’nde toplumun ortak sesini yansıtan farkındalık paneli düzenledi. Uzmanlar, bağımlılıkla mücadelede toplumsal dayanışmanın önemini vurguladı.
İnternetten alışveriş yaparken 3D Secure kapalıysa, kart bilgileriniz dolandırıcıların eline geçebilir. Güvende misiniz? Bu hayati bilgileri mutlaka okuyun ve sevdiklerinizle paylaşın!
İzmir’de düzenlenen çalıştayda, uzmanlar ve STK’lar uyuşturucuyla mücadelede kalıcı çözümler için bir araya geldi. İzmir TUMED Başkanı Yalçın’dan net mesaj: Gençler başlamadan engellenmeli!
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanlığı, organize suç örgütlerine yönelik 4 ayrı ilde eş zamanlı operasyonlar düzenledi.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
İmran Salkan, Balkan ezgileriyle yoğurduğu yeni türküsü “Bulut Gelir Seher İle” ile dinleyicisini duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.
MEDYA90 - İzmirli gazeteci Yunus Karakaya’nın hayatı, yönetmen Okan Canbolat tarafından dijital platformlara taşınıyor.
Birlik Beraberlik Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Diş, 55 ilde 180 ilçeyi kapsayan faaliyetlerini kamuoyuyla paylaştı. “Bir Damlaydık, Okyanus Olduk” sözüyle gönüllere dokunan çalışmalarını anlattı.
İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Öğretmen Akademileri kapanış töreni, eğitimcilerin kültürel, meslekî ve duygusal gelişimine vurgu yapan anlamlı mesajlarla tamamlandı.
Nusret Tarar’ın “Vedalar Yarım Kaldı” adlı son eseri hem yüreklere dokunuyor hem de tüm geliriyle Gazze’ye umut oluyor. Kitap, gerçek yaşamdan kesitlerle Anadolu’nun sessiz çığlıklarını dile getiriyor.
Yorgunluk, baş ağrısı, mide yanması, saç dökülmesi… Tüm bu belirtiler ne anlama geliyor olabilir?
Yaşlanmak kader değil! Doğru beslenme, düzenli uyku ve stres kontrolüyle yılları geri çevirmek mümkün. İşte uzman görüşlerine dayalı, herkesin uygulayabileceği etkili yöntemler!
Gece içilen bir bardak su yaşlı bir vatandaşın hayatına mal oldu. Uzmanlar, yaşlıların su içerken bile dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Boğulma, düşme kadar ölümcül olabilir!
Karya Farma HBX Ar-Ge’nin geliştirdiği HBX-HGM71 formülü, laboratuvar ortamında %99,99 oranında patojen yok edici başarısıyla çocukların sağlığına adandı.
Yüksek tansiyon, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişiyi etkilerken, hatalı tansiyon ölçümleri yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere yol açıyor.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Bahçekent’te açılan Meşhur Ömer Aybak Adıyaman Çiğköftecisi, %40 indirimli kampanyası ve lezzet dolu menüsüyle çiğköfte severlerin yeni gözdesi oldu. Tostlarıyla da fark yaratıyor!
Bahçekent, Paşa Döner’le ilk kez kaliteli dönerle tanıştı. Esnaf, ev hanımları ve öğrenciler memnun; işletmeci Yaşar Yıldırım “Bu mahalleye hizmet etmek gurur verici” diyor.
Bahçeşehir ve Bahçekent’te onlarca sitenin elektrik işlerini üstlenen Caner Cimşit, HGS Elektrik markasıyla güvenli, hızlı ve kalıcı çözümler sunuyor. Gönül rahatlığıyla ulaşabileceğiniz bu uzman, sadece arıza gidermekle kalmıyor,
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.