“Alaca ve köy okullarında coşkulu bir gün yaşandı”
Yozgat’ta başlayan ve farklı illere de yayılan, özellikle kırsal kesimlerdeki okullarda eğitim gören öğrencilere yönelik olarak akademisyenlerce yürütülen gönüllü okul ziyareti etkinlikleri devam ediyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata öncülüğünde eğitime destek niteliğinde yapılan gönüllü faaliyetlerin bir yenisi de Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm’ün temasları sağlamasıyla 7 Haziran 2024 Cuma günü Çorum’un Alaca ilçesinde ve köy okullarında gerçekleştirildi.
Çorum – Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çaylak’ın daveti üzerine okullarda eğitim çalışmalarını destekleyici etkinlikler kapsamında, merkezdeki okullarda "Alaca Bilim ve Kariyer Söyleşileri" ve "Köyde Okuma Etkinlikleri" programının 72, 73 ve 74’üncüsü sırasıyla İsmailli, Gazipaşa ve Büyükhırka’daki okullarda gerçekleştirildi.
Etkinliklerde YOBÜ’den Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdurrahman Asan, Doç. Dr. Songül Özüm ve Dr. Öğr. Üyesi Gülden Asan, YOBÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Yasin Gökhan öğrencilerle bir araya gelerek bilgi ve deyimleri ışığında yol gösterici paylaşımlarda bulunup onların sorularına cevaplar verdiler.
Gün boyu yoğun biçimde süren programlarda "Bilim ve Teknolojiye Dair Kısa Söyleşiler", "Moleküllerin Dünyasına yolculuk", "Gençlerle Geleceği Konuşmak: Meslek, İş ve Kariyer", “Ben de Yaparım”, "İsmailliden de Aziz Sancar çıkabilir", "Gazipaşa'dan de Farabi çıkabilir", "Büyükhırka'dan da Harizmi çıkabilir", "Okulda ve Çevrede Proje Yapalım" gibi ilgi çekici başlıklar etrafında öğrencilerin meraklarını tahrik ederek düşünmeye sevk ettiler.
Sabah köy okullarına giden akademisyenler öğleden sonra ilçe merkezindeki; Sakarya Ortaokulu, Alaca İmam Hatip Ortaokulu, Şehit Nedim Tuğaltay Anadolu Lisesi, Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hafız Süleyman Coşkun Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin bir kısmıyla bir araya gelip söyleşiler gerçekleştirdiler.
“YORULDUĞUMUZA DEĞDİ”
Gidilen köy okullarında bütün sınıfları ziyaret etmeye çalışan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Gittiğimiz okullarda, farklı yüzler görmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşayan çocuklarla ve öğretmenlerle karşılaştık. Okul idarecileri ile öğretmenler arasında samimi bir atmosfer gözlemledik. Bunun işerine de yansıdığını gördük. Biz bir şeyler paylaşmaya çalışırken yeni şelyerde gözlemledik. Her biri ayrı güzellikteki köy okullarına daha fazla gitmek gerekiyor. Bir okulumuzda bahçede küçük bir uygulama alanı oluşturulmuş. Üretmeyi öğrenmek ne güzel şey. Bir başka okulumuzda bir öğretmenimiz bütün öğrencilere resim yaptırmış ve onu sergiye dönüştürmüş. Bunu görmek ne güzel şey. Yorulduğumuza değdi” dedi.
KOROZYONU DUYDULAR
Prof. Dr. Abdurrahman Asan bir araya geldiği öğrencilerle hem zamanı iyi kullanma planlı çalışma, hayal ve hedefler belirleyerek onlara erişme, aşırılıktan kaçınma, dengeli bir hayat sürme, bunun hayatın da prensibi olduğunu değinip buradan çalışma alanlarıyla ilgili konulara sözü getirerek “hayatta minimum enerji maksimum entropi” gibi ilginç bir konuya bağladı. Liseli gençlerle yaptığı söyleşilerde de korozyon konusunu işleyip tanımladı, korozyonun sebeplerini açıklayarak korozyondan korunma yollarını anlattı. Böyle bir programa katılmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
NANOTEKNOLOJİYİ TANIDILAR
Hedef gruptaki öğrencilerin düzeyine uygun bir biçimde nanoteknolojiye dayalı ürünlerden örnekler verip nanobilim ile ilgili sohbetler açan ve girdiği sınıflarda karşılaştığı soruların çok zekice olduğunu ifade eden Doç. Dr. Songül Özüm, “Yeni hayatlara dokunma fırsatı sunulan böyle güzel etkinliklerde, yine yeni tecrübelere, yeni hikayelere şahit olma imkanı buldum. Devam ettirmek gerekir. Yeni çalışmalarda, özellikle öğretmenlere yönelik proje eğitimi gibi etkinliklerde bulunmak isterim” dedi ve ekipte yer alan hocalara teşekkür etti.
“KÖY OKULLARI ENERJİ DOLU”
Böylesi çalışmalarda yer almayı öteden beri arzulamakta oldukları yönünde düşüncelerini ifade eden ve katıldığı bu etkinliğin kendisine huzur verdiğini farklı yönleriyle belirten Dr. Öğr. Üyesi Gülden Asan, “Benim açımdan çok güzel bir deneyim oldu. Daha önce kariyer günleri başlıklı etkinliklerde görev almıştım ama bugün bu çocuklarla buluşma kısmı bambaşkaydı. Her şeyin spontane ve doğal seyri içerisinde gelişmesi oldukça keyifliydi” dedi, çocukların enerji dolu olduğunu ve başka aktivitelerde de yer almak istediğini sözlerine ekledi.
YOL GÖSTERMEK ÖNEMLİ
Girdiği sınıflarda hiç beklenmedik bir yerden konu açıldığını ve çok tatlı yönlere doğru sohbetin ilerlediğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Gökhan, öğrencilere öncü bilim insanlarından, yakın coğrafyalardan bahsederek bilgiler paylaştığında öğrencilerin bilime dair ilgilerinin arttığını o anda gözlemlemenin mümkün olduğunun altını çizerek erken yaşlarda çocuklara yol gösterici olmanın önemli olduğunu vurguladı.
KİTAP HEDİYE EDİLDİ
Akademisyenler gittikleri okullara gönüllüler aracılığıyla temin edilen kitaplardan da hediye ettiler. Katkı da bulunanlara gıyabında teşekkür edildi.
Ziyaret edilen köylerden İsmailli İlk ve Ortaokul Müdürü Bekir Tekin, zaman ayırıp okullarına ziyaret gerçekleştiren ve samimi sohbetleriyle eğitimin temel basamağı olan ilkokul ile en üst basamağı olan üniversite arasındaki mesafeyi aşarak öğrencilere yakın ilgi gösteren akademisyenlere teşekkür edip daha geniş bir zamanda tekrar misafir etmek istediklerini belirtti. Gazipaşa - Ceritler İlk ve Ortaokul Müdürü Mustafa Kuzu da ziyaretin kısa sürdüğünü ifade ederek daha geniş zamanda yine beklediklerini ifade etti. Mehmet Çevrim de köydeki çocuklara değer verip oraların ayağına kadar gelerek onların geleceği için iyi birer örnek olduklarını belirtip kendilerine teşekkür etti.
KAYMAKAM EĞTİME DUYARLI
İlçede ve yörede eğitimin gelişimine yakından ilgi gösteren Alaca Kaymakamı Hicabi Aytemür’ü makamında ziyaret eden akademisyenler karşılıklı bilgi paylaşımında bulundular. Gerçekleştirilen programın önemine değinen Kaymakam Hicabi Aytemür, öğrencilerin motivasyonunu artırmak için yeni ve farklı ne gibi etkinliklere ihtiyaç olduğu, memleketi ve her bir öğrenciyi dert edinip sahiplenerek özveriyle çalışmak gerektiği, sonuçların ölçülebilir olması yönünde stratejilerin gerekliliği ile ilgili konulara değindi. Akademisyenlerin önerilerini de dinleyerek ziyaretten duyduğun memnuniyeti ifade etti.
ETKİLİ İLETİŞİM KURULDU
Gün boyu bütün programlarda akademisyenlere eşlik eden ve her detayı ile yakından ilgilenen Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çaylak, zaman everdiği ölçüde köy okullarından başlayarak ilçe merkez ortaokul ve liselerinde sonlandırılan, hem öğrenci hem de öğretmenlerle buluşmalar gerçekleştiren akademisyenlerin, bilim ve kariyer temalı söyleşileriyle yol gösterici bilgiler paylaştığını ifade etti. Bilim ve teknoloji, STEM, meslek, iş ve kariyer gibi pek çok ilgi çekici konuların etkileşimli bir anlatımla ele alındığını ve söyleşilerde çocukların seviyesine inerek uygun bir dil kullanmaya özen gösterilerek her kademede güzel iletişim kurulmaya çalışıldığını vurguladı. Gerçekleştirilen bu güzel etkinlikten dolayı bütün akademisyenlere ayrı ayrı teşekkür ederek ilçeden uğurladı.
OKUMADAN GEÇME
Netanyahu Öldü mü? İsrail’de Yönetim Boşluğu İddiası
Gazeteci Ayşegül Akyüz Yahşi’nin araştırması, İsrail-İran gerilimi sırasında Netanyahu’nun akıbetine dair soru işaretlerini ve İsrail yönetiminde olası bir “yönetim boşluğu” ihtimalini gündeme taşıdı.
Devrim Muhafızları’ndan Netanyahu İçin “Ebedi Karanlık” İması
AYŞEGÜL AKYÜZ YAHŞİ - İran Devrim Muhafızları’na yakın medya organları, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun akıbetinin belirsiz olduğu iddiasını yeniden gündeme taşıdı. İsrail yönetimi ise bu iddiaları kesin bir dille reddediyor.
Türkiye Savaşa Girecek mi? Kritik Senaryo
HABER ANALİZ / ERCAN KUTLU - ABD-İsrail ile İran arasındaki savaş bölgeyi sararken gözler Ankara’ya çevrildi. Türkiye dengeli politika sayesinde şimdilik dışında, ancak riskler büyüyor.
Epstein Dosyası Yeniden Gündemde: Küresel Ahlâk Tartışması
HABER MERKEZİ - Epstein soruşturmasına dair belgelerin yeniden gündeme gelmesi, küresel güç ilişkileri, şeffaflık ve hesap verebilirlik tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Erdoğan, Riyad'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinde ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alındı.
Osmangazi Meydanı'nda Ramazan etkinlikleri coşkuyla sürüyor
Cahit Kaşıkçılar'ın kukla gösterisi ve Türk Sanat Müziği dinletisiyle Bursalılar manevi bir akşam yaşadı.
Karatay'da iftar ve teravih buluşmaları
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, iftar ve teravih programlarında vatandaşlarla bir araya geldi.
Jandarma 27 ilde silah operasyonu: 259 gözaltı
Jandarma Genel Komutanlığı'nın 27 ilde düzenlediği operasyonda 1 kaçak silah imalathanesi bulundu, 259 şüpheli gözaltına alındı.
Bursa Emniyeti'nde Ramazan iftarında birlik mesajı
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, teşkilat mensupları için iftar programı düzenledi. Kadir Gökce'nin himayesindeki buluşmada, dayanışma ve hizmet kararlılığı vurgulandı.
AKSAÇLILAR Başkanı Ahmet BEREKET'ten Ramazan Mesajı
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet BEREKET, Ramazan'ın rahmet, bereket ve kardeşlik ayı olduğunu vurguladı.
AKSAÇLILAR Başkanı Bereket'ten FETÖ Uyarısı: Çok Dikkatli Olmalıyız
Ahmet Bereket, FETÖ'nün yeniden yapılanma çabalarına karşı devleti ve milleti uyardı, mücadelenin gevşetilmemesi gerektiğini vurguladı.
AKSAÇLILAR Başkanı'ndan Yalova'daki bebekli kavga tepkisi
Ahmet Bereket, 14 aylık İkra bebeğin yaralandığı olayı toplum vicdanını yaralayan kabul edilemez bir şiddet olarak nitelendirdi.
İYİ Partili Doğan'dan İzmir Körfezi ve Yerel Yönetimlere Sert Eleştiriler
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, İzmir Körfezi kirliliğinde yerel yönetimleri eleştirdi ve İzmit modelinin uygulanmasını istedi.
Deprem Yıl Dönümünde Şehitler Anıldı, Dayanışma Vurgusu Yapıldı
Kahramanmaraş depreminin yıl dönümünde Sultanbeyli'de anma programı düzenlendi, film gösterimi ve konuşmalarla acılar hafızalarda tazelendi.
Ahmet Bereket: Uyuyan Hücre ve FETÖ Tehdidine Karşı Mücadele Sürmeli
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
Başkan Zeyrek Turizm Fuarı’nın açılışına katıldı
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Hafta Sonu Kahvaltısı İçin Biyer'e Uğramaya Ne Dersiniz?
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale Turistlerin Yeni Gözdesi Mi?
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025'te Nereye Tatile Gideceğiz? Resmi Tatil Günleri ve Öneriler
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan'da Türkler İçin Oturum İzni Kolaylığı
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
İzmir'de Genç Kemankeşler ve Yazarlar İftarda Buluştu
TYB İzmir Şubesi, geleneksel okçuluk sporuyla ilgilenen gençleri ve şehrin önemli isimlerini iftar sofrasında bir araya getirdi.
Sancakkale Savunması'nın 112. Yılı Anma Programı Düzenleniyor
Sancakkale Dayanışma Grubu, tarihi savunma yapısının tanıtılması ve korunması için 10 Mart'ta anma programı düzenliyor.
370 Yıllık Sancakkale'nin Yasaklı Tarihi ve 10 Mart Anma Töreni
İzmir'in 370 yıllık Sancakkale kalesi, 111 yıldır saklanan savunma gerçeği ve halka kapalı tutulması protesto ediliyor.
Anadolu İrfanı ve Kimlik Sınavı
Celal Karatüre’nin “Hacılar İlahisi” çıkışı üzerinden; Anadolu irfanı, Hoca Yesevi geleneği ve kimlik mücadelesi sosyolojik açıdan yeniden tartışılıyor.
Toplumsal Yara Roman Oldu
Toplumun kanayan yarası kadın cinayetlerini polisiye kurguyla anlatan “Züleyha / Yarıda Kalan Hayatlar”, Ankara’daki ilk imza gününde okurlarla buluştu; Yazar Şerafettin Yıldız, romanın vicdanlara dokunmasını amaçladığını söyledi.
Travma ve Bağımlılık Semineri Öğretmenlerle Buluştu
Prof. Dr. Erdinç Öztürk'ün katılımıyla düzenlenen seminerde, travmanın aile ve birey üzerindeki etkileri ile bağımlılığın psikolojik temelleri ele alındı.
Bahçeşehir Semt Polikliniği Yeniden Açıldı
HABER / ERCAN KUTLU - Başakşehir’de uzun süredir kapalı olan Bahçeşehir Semt Polikliniği yeniden hizmete açıldı. Mahalle sakinleri gelişmeyi memnuniyetle karşılarken göz doktoru atanması da bekleniyor.
Göz Kapağı Estetiğinde Yeni Trend: Doku Koruyucu Teknikler
Prof. Dr. Ahmet Karacalar, göz kapağı estetiğinde 'fazla dokuyu çıkarma' yerine 'hacim koruyucu' tekniklerin öne çıktığını açıkladı.
Ramazan Sofralarında Balık Önerisi
MEDYA90 HABER MERKEZİ - Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, Ramazan ayında iftar sofralarında haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Çene Tedavisinde 20 Dakikalık Yeni Dönem
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Uzm. Dt. Ömer Pirinç’in geliştirdiği minimal invaziv yaklaşımlar; çene eklem ağrıları, horlama ve bazı konuşma problemlerinde kısa sürede uygulanan fonksiyonel tedavi seçenekleri sunuyor.
“Genç Girişimci Zahra’dan Bahçekent’e Çikolata Keyfi”
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
Çaya Geldik Etkinliği 654 Ada’da Gönülleri Fethetti
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Hevi Zana Sami 3 Yıl Üst Üste Okul Birincisi Oldu
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
Matbaa ve Baskıda Uygun Fiyatlı Çözüm: Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
Bahçekent 654 Ada Örnek Site Oldu: Yeni Yönetim Takdir Topluyor
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Niğde'de Ramazan Bereketi Mahalle Sofralarında Yaşanacak
Niğde Belediyesi, Ramazan'da Gönül Sofraları ve Muhabbet Çadırları ile hemşehrileri buluşturuyor.
Urla Esnaf Odası Seçiminde Tarafsızlık Tartışması
Belediye başkanı ve ilçe başkanının mevcut adaya açık desteği, esnaf seçimlerinde tarafsızlık ilkesini gündeme taşıdı.
Eyüpsultan'da Sevgi Etkinlikleri: Emekliler Lokali'nde Oyuncak Atölyesi
Eyüpsultan Belediyesi, Şubat ayı boyunca sürecek Sevgi Etkinlikleri kapsamında Emekliler Lokali'nde geleneksel Eyüp oyuncakları atölyesi düzenledi.
Anadolu Selçuklu Hastaneleri Yozgat’ta “Ocakbaşı Sohbetleri”nde Ele Alındı
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
2025 AİLE YILI’NA NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN BÜYÜK DESTEK!
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.



