• BIST 100

    10767,85%-0,03
  • DOLAR

    32,90% 0,28
  • EURO

    35,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    2468,62% 0,75
  • Ç. ALTIN

    3985,74% 0,03

“Alaca ve köy okullarında coşkulu bir gün yaşandı”

Yozgat’ta başlayan ve farklı illere de yayılan, özellikle kırsal kesimlerdeki okullarda eğitim gören öğrencilere yönelik olarak akademisyenlerce yürütülen gönüllü okul ziyareti etkinlikleri devam ediyor.

EGITIM 10.06.2024 01:29:00 0
“Alaca ve köy okullarında coşkulu bir gün yaşandı”

Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata öncülüğünde eğitime destek niteliğinde yapılan gönüllü faaliyetlerin bir yenisi de Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm’ün temasları sağlamasıyla 7 Haziran 2024 Cuma günü Çorum’un Alaca ilçesinde ve köy okullarında gerçekleştirildi.

Çorum – Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çaylak’ın daveti üzerine okullarda eğitim çalışmalarını destekleyici etkinlikler kapsamında, merkezdeki okullarda "Alaca Bilim ve Kariyer Söyleşileri" ve "Köyde Okuma Etkinlikleri" programının 72, 73 ve 74’üncüsü sırasıyla İsmailli, Gazipaşa ve Büyükhırka’daki okullarda gerçekleştirildi.

Etkinliklerde YOBÜ’den Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdurrahman Asan, Doç. Dr. Songül Özüm ve Dr. Öğr. Üyesi Gülden Asan, YOBÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Yasin Gökhan öğrencilerle bir araya gelerek bilgi ve deyimleri ışığında yol gösterici paylaşımlarda bulunup onların sorularına cevaplar verdiler.

Gün boyu yoğun biçimde süren programlarda "Bilim ve Teknolojiye Dair Kısa Söyleşiler", "Moleküllerin Dünyasına yolculuk", "Gençlerle Geleceği Konuşmak: Meslek, İş ve Kariyer", “Ben de Yaparım”, "İsmailliden de Aziz Sancar çıkabilir", "Gazipaşa'dan de Farabi çıkabilir", "Büyükhırka'dan da Harizmi çıkabilir", "Okulda ve Çevrede Proje Yapalım" gibi ilgi çekici başlıklar etrafında öğrencilerin meraklarını tahrik ederek düşünmeye sevk ettiler.

Sabah köy okullarına giden akademisyenler öğleden sonra ilçe merkezindeki; Sakarya Ortaokulu, Alaca İmam Hatip Ortaokulu, Şehit Nedim Tuğaltay Anadolu Lisesi, Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hafız Süleyman Coşkun Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin bir kısmıyla bir araya gelip söyleşiler gerçekleştirdiler.

“YORULDUĞUMUZA DEĞDİ”

Gidilen köy okullarında bütün sınıfları ziyaret etmeye çalışan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Gittiğimiz okullarda, farklı yüzler görmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşayan çocuklarla ve öğretmenlerle karşılaştık. Okul idarecileri ile öğretmenler arasında samimi bir atmosfer gözlemledik. Bunun işerine de yansıdığını gördük. Biz bir şeyler paylaşmaya çalışırken yeni şelyerde gözlemledik. Her biri ayrı güzellikteki köy okullarına daha fazla gitmek gerekiyor. Bir okulumuzda bahçede küçük bir uygulama alanı oluşturulmuş. Üretmeyi öğrenmek ne güzel şey. Bir başka okulumuzda bir öğretmenimiz bütün öğrencilere resim yaptırmış ve onu sergiye dönüştürmüş. Bunu görmek ne güzel şey. Yorulduğumuza değdi” dedi.

KOROZYONU DUYDULAR

Prof. Dr. Abdurrahman Asan bir araya geldiği öğrencilerle hem zamanı iyi kullanma planlı çalışma, hayal ve hedefler belirleyerek onlara erişme, aşırılıktan kaçınma, dengeli bir hayat sürme, bunun hayatın da prensibi olduğunu değinip buradan çalışma alanlarıyla ilgili konulara sözü getirerek “hayatta minimum enerji maksimum entropi” gibi ilginç bir konuya bağladı. Liseli gençlerle yaptığı söyleşilerde de korozyon konusunu işleyip tanımladı, korozyonun sebeplerini açıklayarak korozyondan korunma yollarını anlattı. Böyle bir programa katılmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

NANOTEKNOLOJİYİ TANIDILAR

Hedef gruptaki öğrencilerin düzeyine uygun bir biçimde nanoteknolojiye dayalı ürünlerden örnekler verip nanobilim ile ilgili sohbetler açan ve girdiği sınıflarda karşılaştığı soruların çok zekice olduğunu ifade eden Doç. Dr. Songül Özüm, “Yeni hayatlara dokunma fırsatı sunulan böyle güzel etkinliklerde, yine yeni tecrübelere, yeni hikayelere şahit olma imkanı buldum. Devam ettirmek gerekir. Yeni çalışmalarda, özellikle öğretmenlere yönelik proje eğitimi gibi etkinliklerde bulunmak isterim” dedi ve ekipte yer alan hocalara teşekkür etti.

“KÖY OKULLARI ENERJİ DOLU”

Böylesi çalışmalarda yer almayı öteden beri arzulamakta oldukları yönünde düşüncelerini ifade eden ve katıldığı bu etkinliğin kendisine huzur verdiğini farklı yönleriyle belirten Dr. Öğr. Üyesi Gülden Asan, “Benim açımdan çok güzel bir deneyim oldu. Daha önce kariyer günleri başlıklı etkinliklerde görev almıştım ama bugün bu çocuklarla buluşma kısmı bambaşkaydı. Her şeyin spontane ve doğal seyri içerisinde gelişmesi oldukça keyifliydi” dedi, çocukların enerji dolu olduğunu ve başka aktivitelerde de yer almak istediğini sözlerine ekledi.

YOL GÖSTERMEK ÖNEMLİ

Girdiği sınıflarda hiç beklenmedik bir yerden konu açıldığını ve çok tatlı yönlere doğru sohbetin ilerlediğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Gökhan, öğrencilere öncü bilim insanlarından, yakın coğrafyalardan bahsederek bilgiler paylaştığında öğrencilerin bilime dair ilgilerinin arttığını o anda gözlemlemenin mümkün olduğunun altını çizerek erken yaşlarda çocuklara yol gösterici olmanın önemli olduğunu vurguladı.

KİTAP HEDİYE EDİLDİ

Akademisyenler gittikleri okullara gönüllüler aracılığıyla temin edilen kitaplardan da hediye ettiler. Katkı da bulunanlara gıyabında teşekkür edildi.

Ziyaret edilen köylerden İsmailli İlk ve Ortaokul Müdürü Bekir Tekin, zaman ayırıp okullarına ziyaret gerçekleştiren ve samimi sohbetleriyle eğitimin temel basamağı olan ilkokul ile en üst basamağı olan üniversite arasındaki mesafeyi aşarak öğrencilere yakın ilgi gösteren akademisyenlere teşekkür edip daha geniş bir zamanda tekrar misafir etmek istediklerini belirtti. Gazipaşa - Ceritler İlk ve Ortaokul Müdürü Mustafa Kuzu da ziyaretin kısa sürdüğünü ifade ederek daha geniş zamanda yine beklediklerini ifade etti. Mehmet Çevrim de köydeki çocuklara değer verip oraların ayağına kadar gelerek onların geleceği için iyi birer örnek olduklarını belirtip kendilerine teşekkür etti.

KAYMAKAM EĞTİME DUYARLI

İlçede ve yörede eğitimin gelişimine yakından ilgi gösteren Alaca Kaymakamı Hicabi Aytemür’ü makamında ziyaret eden akademisyenler karşılıklı bilgi paylaşımında bulundular. Gerçekleştirilen programın önemine değinen Kaymakam Hicabi Aytemür, öğrencilerin motivasyonunu artırmak için yeni ve farklı ne gibi etkinliklere ihtiyaç olduğu, memleketi ve her bir öğrenciyi dert edinip sahiplenerek özveriyle çalışmak gerektiği, sonuçların ölçülebilir olması yönünde stratejilerin gerekliliği ile ilgili konulara değindi. Akademisyenlerin önerilerini de dinleyerek ziyaretten duyduğun memnuniyeti ifade etti.

ETKİLİ İLETİŞİM KURULDU

Gün boyu bütün programlarda akademisyenlere eşlik eden ve her detayı ile yakından ilgilenen Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çaylak, zaman everdiği ölçüde köy okullarından başlayarak ilçe merkez ortaokul ve liselerinde sonlandırılan, hem öğrenci hem de öğretmenlerle buluşmalar gerçekleştiren akademisyenlerin, bilim ve kariyer temalı söyleşileriyle yol gösterici bilgiler paylaştığını ifade etti. Bilim ve teknoloji, STEM, meslek, iş ve kariyer gibi pek çok ilgi çekici konuların etkileşimli bir anlatımla ele alındığını ve söyleşilerde çocukların seviyesine inerek uygun bir dil kullanmaya özen gösterilerek her kademede güzel iletişim kurulmaya çalışıldığını vurguladı. Gerçekleştirilen bu güzel etkinlikten dolayı bütün akademisyenlere ayrı ayrı teşekkür ederek ilçeden uğurladı.


Haber Kaynak : MEDYA90

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR