Diyarbakir'in 25 yillik kati atik sorununa 'entegre' çözüm

Diyarbakir

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi'nin Karacadag Çöp Depolama Sahasi’nda 20 milyon dolar yatirimla Mayis ayinda hayata geçirecegi EKAY projesinde çalismalar tüm hiziyla sürüyor.

Diyarbakir'da kentin 25 yillik kati atik sorununu çözecek olan ve 14 gün önce temelini atilan Entegre Kati Atik Yönetimi (EKAY) tesisinde, elektrik üretiminin ilk adimi olan metan gazi depolama tanklarinin montaj çalismasi tamamlandi. Mevcut vahsi depolama çöp sahasi palyalar halinde düzenli alana çevrilip üzerine kil serme çalismalari ve metan gazinin toplanmasi için boru döseme çalismalari devam ediyor.
Boru döseme çalismalarinin tamamlanmasiyla mevcut çöp sahasindaki metan gazlar, tanklara ileterek Mayis ayinda elektrik üretimine baslanacagi ögrenildi.  

TESISTE ENERJI ÜRETILECEK

EKAY tesisi; ayristirma binasi, fermantasyon tanki, susuzlastirma alani, gaz temizleme alani, gaz depolama balonu, enerji üretim tesisi, kazan, buhar tribünü, sogutma kulesi, günes enerjisi panelleri ve düzenli depolama bölümlerinden olusacak. Düzenli depolama sahasi toplam 150 bin metrekare alandan olusacak. Tesise kurulacak günes enerji panelleri vasitasiyla elektrik üretilecek. EKAY tamamlandiginda, günlük bin 475 ton atik isleme kapasitesiyle çevre sorunlarini çözme noktasinda önemli bir islevi yerine getirecek.

Diyarbakir HABERI



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.