Tarih: 15.04.2021 12:06

MÜSIAD Bursa, Kanal Istanbul ve Montrö'yü çevrim içi konustu

Facebook Twitter Linked-in

MÜSIAD Bursa Subesi tarafindan düzenlenen ‘ Kanal Istanbul ve Montrö Sözlesmesi: Dogru Bilinen Yanlislar’ konulu Müstakil Düsünceler Konferansina misafir konusmaci olarak katilan Bursa Uludag Üniversitesi IIBF Uluslararasi Iliskiler Bölümü Baskani Prof. Dr. Tayyar Ari önemli degerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ari, “Montrö Anlasmasinin kutsaliyet atfedilecek kadar büyük bir anlasma olmadigini düsünüyorum. Enine boyuna tartisilabilir. 27.’ci ve 28.’ci maddeler fesih hükümlerini içeriyor” dedi.
 
Çevrim içi gerçeklestirilen toplantida konusan ve son günlerde Kanal Istanbul projesi ve Montrö Anlasmasi konularinin emekli büyükelçiler ve amiraller bildirileri ile yogun bir sekilde tartisilmaya baslandigini söyleyen Prof. Dr. Tayyar Ari, “Amiraller emekli olmus olsalar bile TSK içinde hala baglantilari vardir. Dolayisiyla konuyu kaleme alis biçimleri, açiklandigi saat Türkiye’deki darbe hafizasini çagristiriyor. Bu safça degil, bilinçli bir harekettir” degerlendirmesinde bulundu.
 
Kanal Istanbul’a yönelik itirazlarin ekosistemi bozacagi, iklim degisikligine yol açacagi, maliyetinin yüksek olacagi gibi hususlarda yogunlastigini ama esas amacin iktidari yipratmak veya oy kaybina yol açmasinin hedeflendigine dikkat çeken Bursa Uludag Üniversitesi IIBF Uluslararasi Iliskiler Bölümü Baskani Prof. Dr. Tayyar Ari, toplumda zihin karisikligi oldugunu söyledi. "Montrö anlasmasinin ne oldugu, bize ne kazandirdigi veya ne kazandirmadigi iyi anlatilip anlasilmali" diyen Prof. Dr. Ari, "Feshedilmesi veya degismesi gibi hususlar da açik yüreklilikle ele alinmalidir. Anlasma içerisinde fesih konusundan degisiklik hükümlerine kadar maddeler var. Anlasmaya göre taraflardan birisi, yani baska bir imzaci ülke fesih istediginde de bu anlasma feshedilebilir" diye konustu. 

Bursa HABERI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —