Tarih: 16.04.2021 15:16

COVID-19'a karsi bagisikligi güçlendirecek 10 altin kural

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL (IGFA) - Diyetisyen Nihal Tunçer, yapilan bazi çalismalarda oruç tutmanin bagisiklik sistemini onardigi sonucuna ulasildigini belirterek, oruç tutmadan önce tanisi konulmus bir saglik problemi olanlarin mutlaka doktorlari ile görüserek karar vermeleri gerektiginin de altini çizdi. 
 
Diyetisyen Tunçer, ramazanda COVID-19’a karsi bagisikligi güçlendirecek 10 önerisini söyle siraladi: 
  
1 – Yeterli ve dengeli bir beslenme plani içerisinde oruç tutun
En az 3 günlük oruç sonrasi, vücudun yeni beyaz kan hücreleri üretmeye basladigini ve bagisiklik sistemini enfeksiyonla savasmak için canlandirdigini gösteren çalismalar mevcut.Oruç tutmadan önce tanisi konulmus bir saglik problemi olanlar mutlaka doktorlari ile görüserek karar vermelidir. 
 
2 - Iftar ve sahur menülerinde protein alimina dikkat edin 
Protein tercihi haftada 2-3 gün hayvansal kaynakli besinlerden yana yapilabilecegi gibi, 2-3 gün de bitkisel proteinlerden seçim yapilmali.  
 
3 – Yüksek protein ve lif içeren bakliyatlari tüketin 
Sebzeler yüksek miktarda kompleks karbonhidrat, çok düsük proteine sahiptir. Sebze yemeklerine ve salatalara haslanmis fasulye veya nohut ilavesi ile besleyici degeri artirabilirsiniz. 
 
4 – Ev yapimi yogurt gibi fermente gidalar tercih edin, yogurda keten tohumu ekleyin
Içerisinde hiç lif bulunmayan yogurda ilave edeceginiz 1-2 yemek kasigi keten tohumu ile lif miktarini 3 grama çikarabilir, hem de keten tohumunun yüksek omega-3 orani ile bagisikliginizi daha çok destekleyebilirsiniz. 
 
5 – Iftarda yemege çorba ile baslayin
Iftar sofralarindaki diger bir önemli nokta ise; yemege çorba ile baslayip, çorbanizi içtikten sonra 10-15 dakikalik kisa bir mola vermektir. Bu kisa mola iftar sofrasinda daha kontrollü yemek yemenize yardimci olurken, kan sekerinizin ani bir sekilde yükselmesini önleyecektir.  
 
6 - Sahurda gün boyu tok tutacak besleyici seçenekler tercih edin 
Sahurda kahvaltilik; yumurta, peynir, zeytin, bol yesillik, meyve tercih edilebilecegi gibi kahvalti etmek istemeyenler için çorba iyi bir tercih olacaktir. Ancak bu çorba, besleyici ve protein degeri yüksek, mercimek çorbasi, sari bezelye çorbasi gibi baklagillerden tercih edilmeli. Çorbanizin içine 2 yemek kasigi chia tohumu eklemek, daha uzun süre tok kalmaniza yardimci olacaktir. 
 
7 - Su içmeyi unutmayin
Sivi kaybi riski daha fazla oldugundan sivi tüketimine özen gösterilmesi gerekir. Özellikle çay, kahve gibi diüretik etkisi olan içecekler yerine sivi ihtiyacini karsilamada ilk tercih su olmalidir. Günde 1 veya 2 sise maden suyu da özellikle gün içerisinde terleme ile kaybolan mineral dengesini desteklemek ve sivi ihtiyacini karsilamak adina iyi bir tercih olacaktir.  
 
8 – Uykunuzu almaya dikkat edin
Uyku ile bagisiklik sistemi arasinda da çok siki bir iliski vardir. Yetersiz ve kalitesiz bir uyku hastaliklara yakalanma riskini artirir. Yetiskin bir bireyin her gece 7 saat veya daha fazla uyumasi gerektigini aklinizdan çikarmayin. 
 
9 - Yasaminiza hareket katin
Egzersiz, stres hormonlarinin da salinimini yavaslatip vücudun bagisiklik sistemini aktive etmis olur. Hafif tempolu yürüyüs; evde esneme, gerinme gibi çok terletip sivi kaybina sebep olmayacak egzersizler bu dönem için idealdir. 
 
10 – Sosyal mesafe kurallarina dikkat etmeye devam
Halen en güçlü silahimiz olan sosyal mesafemizi korumaya devam etmek adina kalabalik sofralardan ve iftar davetlerinden uzak durmaliyiz. 

Istanbul HABERI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —