Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden olan Hüsnü Bayramoglu vefat etti. Peki Hüsnü Bayramoglu kimdir? Hüsnü Bayramoglu nerelidir? Hüsnü Bayramoglu kaç yasindaydi? Iste Bayramoglu'nun biyografisi.
Bediüzzaman Said-i Nursi'nin vekillerinden ve talebelerinden biri olarak bilinen Hüsnü Bayramoglu koronavirüsten dolayi vefat etti. Peki Hüsnü Bayramoglu kimdir? Hüsnü Bayramoglu nerelidir? Hüsnü Bayramoglu kaç yasindaydi? Bediüzzaman Said Nursi, Hüsnü Bayramoglu hakkinda ne söylemisti? Iste Hüsnü Bayramoglu hakkinda merak edilenler...Hüsnü Bayramoglu kimdir?
Hüsnü Bayramoglu 15 Subat 1935 tarihinde Karabük'ün Safranbolu ilçesinde dünyaya geldi. Babasi Safranbolu Risale-i Nur talebelerinden Hifzi Bayramoglu tarafindan 14-15 yaslarindayken Bediüzzaman Said Nursi'nin hizmetine verilmis ve Bediüzzaman'in vefatina kadar bu görevde kalmis.
Babasi Hifzi Bayramoglu 1942'de Said-i Nursi Kastamonu'dayken ziyaretine gidip 'Iki tane oglum var' dediginde Bediüzzaman da ona 'Sana risale verecegim, bunlari yazacaksiniz, okuyacaksiniz, nesredeceksiniz; sizin hanenizi medrese-i Nuriye kabul ediyorum. Hem seni, hem aileni, hem de Hüsnü ve Yilmaz'i talebeligime kabul ediyorum' der. Eve dönünce evlatlarina 'Ben böyle büyük bir zati ziyaret ettim, size selami var, size dua etti, sizi taniyor' der. O zaman yedi yasinda olan Hüsnü Bayram agabey risaleleri yazmaya baslar.
Bediüzzaman'in Afyon hapsinden tahliyesinden bir-iki ay sonra kendisi 13, kardesi Yilmaz 11 yasindayken ilk defa Bediüzzaman'i ziyarete giderler. Ilk ziyaretlerinde 2 saat görüsür, ertesi gün vedalasmak için yeniden görüsürler. Bu ziyaretten bir süre sonra 1949-1950'de ortaokulu bitirdikten sonra daimi olarak yaninda hizmetinde kalmaya baslar ve Bediüzzaman'in vefatina kadar Bediüzzaman'in diger birkaç talebesiyle birlikte bu vazifeyi görür.
Hüsnü Bayramoglu, Nur cemaatinin Mesveret Grubu lideri olarak biliniyor. Bayramoglu kendisini “Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin talebesi ve hizmetkari, Hizmet Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani” olarak tanitiyordu. Hüsnü Bayramoglu 18 Nisan 2021 tarihinde koronavirüsten dolayi vefat etti.
Said-i Nursi ölmeden önce vasiyetinde Hüsnü Bayramoglu hakkinda sunlari söyledigi belirtilir:
Ben sahsim itibariyla vazife-i Nuriyeyi yapmaya tâkatim kalmamis. Belki ihtiyaç da kalmamis. Hem müteaddid tesemmümlerle ve çok ihtiyarlik vaziyetiyle ve hastalikla simdiki hayatta kalmak, tahammülüm kalmamis gibidir. Sayet müstak oldugum ölüm elime geçmese de zahirî hayatimda ölmüsüm gibi diye bu vasiyetimi yaziyorum.
Hâlik-i Rahman-i Rahîm’e hadsiz sükür olsun ki bundan altmis yetmis sene evvel hilaf-i âdet olarak tahsil-i ilim, hususan ilm-i imanî yolunda baskalarin muavenetine yalvarmamak ve tam fakr-i haliyle beraber Eski Said çocukluk, gençlik zamaninda talebelerine tayinlerini kendi vermeye çalistigi ve ancak kisa bir zaman bes tayin kabul edip mütebâki talebelerine bazen yirmi otuz talebesine tayin verdiginden ilmi, vasita-i cer etmeye o talebeler mecbur olmadilar. Iktisat ve kanaatle o zaman muvaffak olduklari gibi Cenab-i Erhamü’r-Râhimîn’e hadsiz sükür olsun ki Eski Said gibi simdi Risale-i Nur kendi hakiki talebelerinin tayinlerini nesriyatiyla mükemmel vermeye baslamis. A’zamî ihlasi kirmamak için Risale-i Nur has talebelerine, hususan nafakasini tedarik edemeyenleri tam tamina idare edecek derecede Risale-i Nur’un satilan nüshalarinin besten birisi Risale-i Nur’un hakki oldugu cihetle simdi elli altmis talebesine kâfi sermayesi çikiyor. Benim (bîçare Said’in) içinde hiçbir hakki yoktur. Yalniz Risale-i Nur’un kiymettar hâsiyeti ve sakirdlerinin sahs-i manevîsinin kemal-i sadakati bu manevî Nur bayramina vesile oldu.
Simdi bütün talebelerin fevkinde diyerek degil, benim en yakinimda hizmetimde olup bir derece tam tarz-i hareketimi bilenler ve yakindan görenler içinde, dört bes adami mutlak vekil yapiyorum. Ben ölsem veya hayatta suursuz kalsam, Nurlara karsi hizmetimin tarzini bilerek tam yapabilsinler. Simdilik Tahirî, Sungur, Ceylan, Hüsnü ve bir iki adam daha mutlak vekilim olarak vasiyet ediyorum.
Simdi Risale-i Nur’un satilan nüshalarinin sermayesi, Risale-i Nur’un malidir. Said de bir hizmetkârdir, hayatta tayinini alabilir. Hattâ bugünlerde ölüm bana çok yakin göründü. Ben de alti vilayette bulunan elli altmis talebeyi iki üç sene Nur sermayesinden tayinini vermek kat’î niyet ederken, belki bazilarini bazi maniler onlari talebelik hizmetinden vazgeçirecek diye vazgeçtim. Simdi vasiyetimi yazdim
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.