Istismar edilen çocuk genis aile nimetinden mahrum kaliyor

Istismar edilen çocuk genis aile nimetinden mahrum kaliyor

25 Nisan Ebeveyn Yabancilasma Farkindalik Günü dolayisiyla açiklamalarda bulunan Dünya Çocuk Haklari Dernegi ve Türkiye Aile Meclisi Baskani Âdem Çevik, ebeveynler arasindaki anlasmazliklarin, çocuklarda yabancilasmaya neden olabilecegini belirtti.

Anne ve baba arasinda çikan anlasmazliklar çocuklarda ebeveyn yabancilasmasina neden olabilir

25 Nisan Ebeveyn Yabancilasma Farkindalik Günü dolayisiyla açiklamalarda bulunan Dünya Çocuk Haklari Dernegi ve Türkiye Aile Meclisi Baskani Âdem Çevik, ebeveynler arasindaki anlasmazliklarin, çocuklarda yabancilasmaya neden olabilecegini belirtti.
Anne ve baba arasinda çikan anlasmazliklar ve bosanma gibi sorunlarin çocuklarda ebeveyn yabancilasmasina dönüstügü ve ileride asilmasi zor psikolojik sorunlarin olusmasina neden olabilecegini belirten Dünya Çocuk Haklari Dernegi ve Türkiye Aile Meclisi Baskani Âdem Çevik; çocuk icrasi, çocugun icra dairesinde mal olarak görülmesi, nafaka hapsi, 6284, ebeveyn ile yatili kalip kisisel iliskinin engellenmesi, tek tarafli velayet ve genç akran evliligi yapanlarin tecavüzcülerle ayni kategoride degerlendirilmesi gibi aile yapisina zarar veren ve çocugu olumsuz etkileyen sorunlara dair açiklamalarda bulundu.

Duygusal istismarin, fiziksel ve cinsel istismar gibi sonuçlarin çocuk açisindan agir ve onarilmasinin onlarca yil alacak bir soruna neden olabilecegine dikkat çeken Çevik, velayet savaslarinin olumsuzluklarina da degindi.

Çevik, "Genelde bosanma sürecinde veya bosanma sürecinden sonraki yillarda ebeveynlerin arasinda çikan çatismalarda velayet savaslarinda bilinçli veya bilinçsiz olarak çocuklarin algilayamayacaklari duygusal taciz ve beyin yikanmasiyla çocuk istismari ortaya çikar. Bu durum kisaca, çocugun bilinçli programlanarak beyni yikanarak duygularinin istismar edilmesi ve diger ebeveyne yabancilastirilmasiyla ön plana çikar. Ebeveyne Yabancilasma Sendromu tedavisi yillarca sürecek bir duygusal tahribat olusturur. Travma sonrasi stres sendromu tanisiyla halen ülkemizde tedaviye alinan yüzlerce ebeveyne yabancilasmis çocuk mevcuttur. Bu çocuklara uygulanan anti depresan ilaçlar, bu çocuklarin duygu dünyalarini darmadagin etmektedir. Gerçek teshisin göz ardi edilerek farkina varilmamasi sonucunda ebeveyni sag iken ebeveynini kaybetmenin hüznü tüm bir ömür boyunca silinmesi zor yeni rahatsizliklara yol açmaktadir. Yabancilastiran ve diger ebeveyn tarafindan silaha çevrilerek karanlik bir dünyayi yasamak zorunda birakilmalari bu çocuklari en az fiziksel ve cinsel istismara ugramis diger kurbanlar kadar etkilemektedir." dedi.

"Çocuga siddetin önlenmesi fiziksel ve cinsel istismar kadar önemlidir"

Çocuga siddetin ve istismarin önlenmesi ve farkindalik olusturulmasi için bu konuya dikkat çekilmesi gerektigini vurgulayan Çevik, bu konuda yetkililere ve toplum önderlerine büyük görev düstügünü belirtti.

Çevik, "Türkiye gibi 23 Nisan Çocuk Bayraminin kutlandigi bir ülkede yaklasik 53 bin icralik çocuk olmasi insanlik adina utanç verici bir tablodur. Cinayetlerin ve cinnetlerin engellenmesi için insani ve hukuki yasal düzenlemeler yapilmali ve yapilan tahribatlara son verilmelidir. Çocuga siddetin önlenmesi ve bu duygusal istismarin cezalandirilmasi en az fiziksel ve cinsel istismar kadar önemlidir. Anneye babaya yapilan her tür siddet bizzat çocuga yapilmis siddettir. Iste tüm bu gerekçelerle; 25 Nisan Ebeveyn Yabancilasma Farkindalik Günü Parental Alienation Syndrome (PAS) çocuk haklari, aile haklari, magdur haklari, adalet, aile ve insan haklari ile ilgili tüm kamu ve sivil toplum örgütlerinin, gazetecilerin, yazarlarin, üniversitelerin ve önderlerin çalisma alanina girmektedir. Medya ve diger etkinliklerle duyurulmali farkindalik olusturulmalidir. Bu konuda basta çocuk haklariyla ilgili kuruluslar olmak üzere; insan haklari, aile haklari, yetim haklari, çocuk haklari, egitim ve egitim haklari cemiyetleri bugünde, konuya dikkat çekebilmek adina faaliyet yürütmeliler ." ifadelerini kullandi.

"Istismar edilen çocuk genis aile nimetinden mahrum kaliyor"

Çocuk icrasi ve 6284'de vurdu yapan Çevik, "Dünyada esi benzeri uygulamalari olmayan sadece ülkemiz Türkiye'de uygulanan "Çocuk Icrasi" çocugun icra dairesinde mal olarak görülmesi, nafaka hapsi, 6284, toplumsal cinsiyet adaleti veya esitligi maskesiyle cinsel sapkinligin tesviki, ebeveyn ile yatili kalip kisisel iliskinin engellenmesi, tek tarafli velayet ve genç akran evliligi yapanlarin tecavüzcülerle ayni kategoride degerlendirilmesi bir duygusal istismardir. Yani burada sadece velayet istismarcisi aileler degil, devlet de bu suçu islemektedir. Bu insanlik suçuna EYS dedigimiz gibi Aileye Yabancilastirma Sendromu (AYS) de diyoruz. Çünkü istismar edilen çocuguh genis aile üyeleri olan kardes, dede, anneanne, babaanne, amca, hala, dayi, teyze ve kuzenleriyle tanismasi kaynasmasi da engellenmis oluyor." dedi.

"Adil bir velayet uygulamasi hayata geçirilmelidir"

Ortak velayet uygulamasi ile siddet ve cinayetlerin önüne geçilebilecegini aktaran Çevik, "Devletin çocuk icralarindan rant elde etmesine son verilmelidir. Ortak velayet anne babanin degil çocugun hakkidir. Adil esit ortak velayet uygulamasi oldugunda ebeveyn yabancilasmasinin önüne, dolayisiyla siddetin cinayetlerin önüne geçilebilecektir. Bu durumu kötüye kullanan ebeveynin çocuk üzerindeki velayetine son verilmelidir. Çocuk kazanç kapisi olarak görülmemelidir. Çocuklarimizin genel ahlak kurallari haricinde vücudunu teshir ederek istismara açik kapi birakilmasi da cinsel ve duygusal istismara yol açacagindan önlem alinmalidir. BM Dünya Çocuk Haklari Sözlesmesinde yer alan 9'uncu ve 18'inci madde geregi çocugun yüksek yarari düsünülerek adalet esitlik ilkesi dogrultusunda ebeveynlerin çocuklarini adil ve esit sekilde görmesi saglanmalidir. Aile Mahkemesi hakimleri ve aile bakaninin aile kurmamislardan olusmasi aileye çocuklara hakarettir. 6684 protokolü uygulanmalidir." ifadelerine yer verdi.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.