Tarih: 30.11.2020 00:04

Hamsi ihracatinda düsüs

Facebook Twitter Linked-in

Son 1,5 buçuk aylik dönemde hamsi ihracatindan yaklasik 402 bin dolar gelir elde edildiTRABZON - Türkiye'den bu yilin son 1,5 aylik döneminde 8 ülkeye yapilan hamsi ihracatindan yaklasik 402 bin dolar gelir elde edilirken, hamsinin istenilen miktarda olmamasi ve pahali olmasi ihracat rakamlarinda geçtigimiz yillara göre düsüse neden oldu. Denizlerde av yasaginin 1 Eylül'de sona ermesinin ardindan denize açilan tekneler sezona palamut avi ile baslarken, kötü geçen palamut avinin ardindan beklenen hamsi avi da istenilen düzeyde olmadi. Bu sezon hamsinin geç ve bol çikmamasi, bunun yani sira fiyatinin da yüksek olmasi ihracati olumsuz etkiledi.Son 1,5 aylik dönemde 8 ülkeye yapilan 160 bin 838 kilogram hamsi ihracatindan 401 bin 719 dolar döviz girdisi saglanirken, bu rakamin önceki yillara göre az oldugu vurgulandi. Özellikle hamsi fiyatinin yüksek olmasi ihracati olumsuz etkilerke,n en fazla ihracat Almanya'ya yapildi.

Almanya'ya 126 bin 711 kilogram karsiliginda 305 bin 264 dolar, KKTC'ye 135 bin 325 kilogram karsiliginda 18 bin 729 dolar, Amerika Birlesik Devletleri'ne 10 bin 568 kilogram karsiliginda 49 bin 708 dolar, Italya'ya 4 bin 200 kilogram karsiliginda 12 bin 943 dolar, Isviçre'ye 3 bin 20 kilogram karsiliginda 13 bin 662 dolar Azerbaycan-Nahçivan'a 169 kilogram karsiliginda 906 dolar, Ukrayna'ya 845 kilogram karsiliginda 507 dolar olmak üzere toplam 160 bin 838 kilogram karsiliginda 401 bin 719 dolar döviz girdisi saglandi.Ihracatçilardan 'Gelecek yil av sezonunu 1 ay geç açalim' önerisiYapilan hamsi ihracati ile ilgili bilgi veren Dogu Karadeniz Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ahmet Hamdi Gürdogan, konuyla ilgili yaptigi degerlendirmede, ihracat rakamlarinin az olmasini bilinçsiz yapilan avlanmaya baglarken denize karsi hasin davranildigini söyledi.'Denizden sadece aliyoruz hiçbir sey vermiyoruz' diyen Gürdogan, gelecek yil balik sezonunun 1 ay daha geç açilmasi önerisinde bulundu. Gürdogan, 'Bu sezon hamsiden 402 bin dolar ihracat girdisi saglandi ancak sezon devam ediyor.

Deniz suyunun yeterince sogumamasi buna bagli olarak iklimsel farkliliklardan dolayi bu sene geçmis yillara göre hamsi ihracatimiz az oldu. Denize karsi biraz hasin davraniyoruz. Özellikle zamansiz avlanmalar olumsuz etki yapiyor. Denizden sadece aliyoruz hiçbir sey vermiyoru. Gir gir dedik su dedik bu dedik deniz tabanini bozduk. Rusya'da, Gürcistan'da, deniz tabanindaki canlilarla ilgili yapilan hiçbir balikçilik türü yoktur. Maalesef Türkiye'de bu var. Tezgahlara baktigimizda ince hamsiler olsun diger balik çesitlerini de yine ayni incelikte görebiliyoruz. Bir dahaki sene, özellikle balik mevsiminin en az 1 ay daha geç açilmasinin çok daha faydali olacagini, baligin ekonomik boyuta kazanmadan tutulmasinin çok yanlis oldugunu düsünüyorum. Ekonomik boyuta gelmeden tutulan baliklar için de lafta degil çok büyük cezalarla bu isin engellenmesi ve denetimler daha çok siklastirilmasi gerekir' dedi.

Hamsinin su ana kadar istenilen tonajda olmadigini kaydeden Gürdogan, 'Hamsi fiyatinin yüksek olmasi ihracati tabi ki olumsuz etkiliyor. Ancak henüz istedigimiz ürün yok, tonaj yok. Dolayisiyla iç tüketime baktigimiz zaman da istenilen düzeyde degil. Hamsinin fazla olmasi balik unu için de olumlu. O konularda da bir sikinti olustu. Dolayisiyla daha saglikli daha ileriye dönük kararlar alinmasi lazim. Bu isin basindaki insanlarin daha saglikli düsünmesi ve kesinlikle degismeyecek kararlarla, gelismis ülkelerde oldugu gibi deniz tabanindaki avlanmanin önüne geçilmesinin karsisinda durulmasi lazim. Bu deniz bugün var yarin yok degil devamli yasamasi gerekir. Bu denizleri ve baliklari gelecek nesillere aktarmamiz gerekir' diye konustu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —