Ege Üniversitesi Tip Fakültesi (EÜTF) Iç Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, polen alerjisi ile Covid-19’un birbirine karistirilmamasi gerektigini söyledi ve benzerliklerle farkliliklara iliskin bilgiler verdi.
Ege Üniversitesi Tip Fakültesi (EÜTF) Iç Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, polen alerjisi ile Covid-19’un birbirine karistirilmamasi gerektigini söyledi ve benzerliklerle farkliliklara iliskin bilgiler verdi. EÜTF Iç Hastaliklari Anabilim Dali Alerji ve Klinik Immünoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, alerjisi olan hastalarda Covid-19’un diger hastalara göre farkli bir klinik bulguya yol açmadigina dikkat çekti. Bilimsel arastirmalarda, alerjinin siddetli Covid-19 bulgulari için risk olusturmadiginin belirlendigini dile getiren Prof. Dr. Gökmen, “ Covid-19 semptomlari arasinda en sik görülenler, hastalarin neredeyse tamaminda olan ates yüksekligi, her 4 vakadan 3’ünde kuru öksürük, her 2 kisiden birinde olabilen nefes darligi, her 4 vakadan birinde olusabilen balgam olarak sayilabilir. Daha az saptanan ve yaklasik her 10 hastadan birinde görülebilen bulgular ise bas agrisi, bas dönmesi, ishal, konsantrasyon kaybidir. Halk arasinda saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinitin yakinmalari ile karisabilecek olan burun akinti ve tikanikligi semptomlari ise Covid-19 olgularinin 100’de 5’inden azinda bildirilmistir. Kovid-19 geçirenlerin siklikla bahsettigi bir bulgu olan tat alamama ise alerjik olgularda hemen hiç olusmaz” dedi. Benzerlik ve Farkliliklar
Alerjik rinitin bahar aylarinda daha yogun olmak üzere burun akintisi, hapsirma, burunda bogazda gözlerde kasinma ile ortaya çiktigini hatirlatan Prof. Dr. Gökmen, “Alerjik rinit ve astimli olgularda olusmaz ancak Covid-19’da vakalarin neredeyse tamaminin atesi yüksektir. Covid-19’da görülen önemli bir bulgu kuru öksürüktür. Alerjik rinit ve astim olgularinda da olusabilir, bogazda, burunda, kulaklarda ve gözde kasintiyla birlikte görülmesi alerjiyi düsündürmelidir. Nefes darligi, astim ve Covid-19 hastalarinda görülebilen bir bulgudur. Ancak astimli hastalarda bu bulgu nefes açici ilaçlarin kullanimi ile düzelirken, Covid-19 hastalarinda astim ilaçlari etkisizdir ve enfeksiyonun akcigerlere yayilmasi ile ortaya çikmaktadir. Üsüme, titreme, bogaz agrisi ve kas agrilari Covid-19 için tipiktir ancak alerji hastalarinda görülmez. Bas agrisi her iki hastalikta da görülebilir; alerjik rinit olgularinda sinüzitin belirtisi olarak bas agrisi görülebilirken, Covid-19’da neden tam olarak bilinmemektedir.
Koku ve tat kaybi Covid-19 hastaliginda sik görülen ve virüsün sinir sistemi tutulusuna bagli bir bulgudur. Alerji hastalarinda tat alamama görülmez ancak koku alamama sinüzit, burun polibi ve burun mukozasinin sismesine neden olan alerjik hastaliklarin hemen tamaminda olusur. Alerjik hastalarda koku alamama burun tikanikligi ile paralel giden bir semptom olarak karsimiza çikmaktadir” diye konustu. Alerjik rinit ve astim hastalarinda hastanin tedavisi için gerekiyorsa mutlaka burun spreyi ve agizdan inhalasyon seklindeki steroidlere devam edilmesi gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Gökmen, alerjk rinit olgularinda burun spreyinin kullanilmamasinin hapsirmayi arttirarak virüsün daha çok yayilmasina neden olabilecegini ve astim hastalarinda inhaler steroidin kesilmesinin de astim semptomlarinin kötülesmesine yol açabilecegine vurgu yapti. Alerjik hastalarda burun, göz, bogaz kasintisinin ön planda olmasi, Covid-19 hastalarinda ise hemen daima ates görülmesinin ayirici tanida önemli olduguna deginen Prof. Dr. Gökmen, kuru öksürügü ve nefes darligi olan olgularda görüntüleme yöntemlerinde akciger tutulusunun olmamasinin yani sira nefes açici ilaçlar ve alerji ilaçlari ile yakinmalarin düzelmesinin alerjik astimi düsündürmesi gerektigini söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.