Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sezaryenle dogan çocukta stres hormonu daha çok salgilaniyor

Üsküdar Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü tarafindan 5 Mayis Dünya Ebeler Günü’nde “Sürdürülebilir Gelecek Için; Ebeler Her Yerde” baslikli bir sempozyum düzenlendi.

SAGLIK 6.05.2021 16:38:00 190 0
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sezaryenle dogan çocukta stres hormonu daha çok salgilaniyor

Üsküdar Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü tarafindan 5 Mayis Dünya Ebeler Günü’nde “Sürdürülebilir Gelecek Için; Ebeler Her Yerde” baslikli bir sempozyum düzenlendi. Ebelik mesleginin önemine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuktaki güvenli alan ve güvenli baglanma duygusu ile hayat yolculugu basliyor. Onun hayatina ilk dokunus da ebenin o andaki dokunusu oluyor.” dedi. Normal dogumun bebek sagligi için çok önemli oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Sezaryenle dogan çocukta dogduktan sonra beyin stres hormonunu daha çok salgiliyor. Kanaldan geçerek dogan yani o dogum sürecini yasayan çocuklarda ise beyin stres hormonunu daha az salgiliyor.” dedi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocugun o kanaldan geçmek için gösterdigi mücadele onun hayattaki ve karsi dogduktan sonra karsilasacagi strese karsi ilk deneyimi oluyor. O deneyimi sezaryenle çocugun elinden almis oluyoruz.” dedi.

 

Pandemi kosullari nedeniyle çevrimiçi düzenlenen 5 Mayis Dünya Ebeler Günü Sempozyumu, bu alanda egitim gören ögrencileri uzman isimleri bulusturdu.

 

Prof. Dr. Güler Cimete: “Ebelik en hassas gruplarla çalisan bir meslektir”

 

Ayni zamanda sempozyum baskani da olan Üsküdar Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Baskani Prof. Dr. Güler Cimete açilis konusmasinda içinde bulunulan Anne Bebek Ruh Sagligi Haftasinda ve 5 Mayis Dünya Ebeler Günü’nde böyle bir sempozyum düzenlemekten mutluluk duyduklarini belirterek sempozyuma katilan Ebelik Dernegi baskanlarina da tesekkür etti. Sempozyum konusunu sürdürülebilirlik olarak belirlediklerini belirten Prof. Dr. Güler Cimete, “Çünkü sürdürülebilir saglik kalkinma hedeflerine ki bunlarin içinde saglik hedefleri önemli bir yer tutuyor. Diger hedefler de sagligi direkt ya da dolayli bir sekilde etkiliyor. Bu hedef alanlarinda da ebelere düsen sorumluluklar oldukça fazla ve ebelerin yeri de gerçeklestirdikleri hizmetlerle oldukça fazla. Bu yil Uluslararasi Ebelik Örgütü tema olarak ‘Verileri Izle Ebelere Yatirim Yap’ basligina seçmis durumda. Özellikle gebe sagligini koruma,  gelistirme, saglikli ortamlarda dogum yaptirma, lohusalik döneminde izleme, ülkemizde 0-6 yas çocuklarin büyüme gelismesinin izlenmesi, bagisiklama gibi hizmetler de ebelere verilmistir. Dolayisiyla ebelik, en hassas gruplarla çalisan bir meslektir.” diye konustu.

 

Prof. Dr. Güler Cimete: “Ebeligin, anne bebek ölümlerini önlemede 80’lere varan katkisi var”

 

Uluslararasi Ebeler Örgütü’nün toplum sagligi hizmetlerinin en iyi sekilde verilmesi amaciyla politikalar belirlenmesini ve ebelere yatirim yapilmasini önerdigini kaydeden Prof. Dr. Güler Cimete, “2014 yilinda ortaya konulan Dünya Ebelik Durumu Raporu, ebelerin yerini ve önemini, anne ve bebek ölümlerinin azaltilmasinda özellikle ne kadar etkili oldugunu ortaya koydu. Ebelik hizmetlerinin anne bebek ölümlerini önlemede yüzde 80'lere varan katkisi var.” dedi. Prof. Dr. Güler Cimete, “Ebe sayisinin artirilmasi, egitim düzeyinin yükseltilmesi, çalisma ortami uygun kosullari saglamasi halinde 2035 yilina kadar anne ölümlerinin 41’i, yeni dogan ölümlerinin 39’u, ölü dogumlarin 26’si önlenebilecek. Bu da yilda ortalama 2.2 milyon insanin ölümünün önlenmesi anlamina gelmektedir. O nedenle ebelik müdahaleleri çok önemli.” diye konustu. 

 

Prof. Dr. Sefik Dursun: “Son 10 yilda ebelik meslegi ile ilgili saglik politikalari büyüdü”

 

Üsküdar Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sefik Dursun ise açilis konusmasinda ebelerin bizim toplumumuzda ve diger toplumlarda kiymetinin son derece fazla oldugunu belirterek “Son 10 yilda ebelik meslegi ile ilgili saglik politikalari kabul edilebilir ve deger verilebilir sekilde büyütüldü, genisledi. Üsküdar Üniversitesi olarak geçtigimiz yil mezunlar verdik. Hemserilik ve ebelik en çok insanla ilgilenen bölümlerdir. Digerleri de ilgileniyor elbette ama ebelik ve hemsirelik daha farkli.” dedi. Üniversite olarak en iyisini yapmaya çalistiklarini belirten Prof. Dr. Sefik Dursun,  “Üsküdar Üniversitesi de bir ekip çalismasi içerisinde çok güzel bir noktaya geldi.” dedi.

 

Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Tüm dünyada sagliga artan bir sekilde önem veriliyor”

 

Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka da açilis konusmasinda günümüzde ülkelerin sagliga artan bir sekilde önem verdiklerini belirterek bunda içerisinde bulundugumuz pandemi sürecinin de etkili oldugunu kaydetti. Bugün Dünya Saglik Örgütü’nün de aldigi bir tavsiye karari oldugunu belirten Prof. Dr. Mehmet Zelka, ülkelerin gayri safi milli hasilalarinin asgari yüzde besini saglik sektörüne ayirmalarini tavsiye ettigini söyledi. 

 

Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Nitelikli ebelik egitimi için gayret gösteriyoruz”

 

Sagliga gittikçe artan bir sekilde önem verilmesinin saglikla, saglik sistemleri ile ilgili düzenlemelere gidilmesine de yol açtigini belirten Prof. Dr. Mehmet Zelka, saglik alanindaki egitimlerin de önem kazandigini kaydetti. 10 yasinda genç bir üniversite olan Üsküdar Üniversitesi’nin davranis bilimleri ve saglik alaninda tematik yapiya sahip ilk üniversite olarak kuruldugunu kaydeden Prof. Dr. Zelka, “Üniversitemizde su anda mevcut olan 6 fakültemizden bir tanesi Saglik Bilimleri Fakültesidir. Saglik Bilimleri Fakültesine baktigimizda, Türkiye'de en fazla bölüme sahip olan fakültelerden bir tanesidir. 13 bölümü olan bu fakültemizde, bu 13 bölümden bir tanesi de ebelik bölümü olmustur. Bu bölümde nitelikli bir egitimin sürdürebilmesi için bütün arkadaslarimizla gerek yönetim olarak gerek akademik kadrolar ciddi gayretler gösteriyor.” dedi.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sezaryenle dogan çocugun stresi yüksek çikiyor”

 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, açilis konusmasinda ebelikle ilgili bölümü üniversite olarak ilk açanlardan biri olduklarini ve ebelige önem verdiklerini söyledi.

Son yapilan bilimsel çalismalarda iki tane olgunun ortaya çiktigini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Normal dogumun ne kadar önemli oldugunu gösteren iki tane bilimsel bilgi var. Normal dogan çocukla sezaryen ile dogan çocuklarin topuklarina dogar dogmaz birer igne batiriliyor ve onlara stres testi yapiliyor. Beynin salgiladigi stres hormonu ACTH var. Strese karsi vücudun verdigi ilk tepkidir, savas - kaç tepkisini baslatan hormondur. Igneyi batirdiktan sonra o hormonun hemen kandaki seviyesini ölçüyorlar. Sezaryenle dogan çocukta dogduktan sonra igne batirildigi zaman beyin stres hormonunu daha çok salgiliyor. Kanaldan geçerek dogan yani o dogum sürecini yasayan çocuklarda ise beyin stres hormonunu daha az salgiliyor. Buna prenatal yani dogum öncesi psikoloji deniyor. Sadece bu alana yönelik çalisan psikologlar var. Çocugun o kanaldan geçmek için gösterdigi mücadele onun hayattaki ve karsi dogduktan sonra karsilasacagi strese karsi ilk deneyimi oluyor. O deneyimi sezaryenle çocugun elinden almis oluyoruz.”

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çocugun hayatina ilk dokunusu ebe yapiyor”

 

Dogdugu zaman çocukta ikinci tepkinin aglamak seklinde oldugunu belirten Prof. Dr. Tarhan, “Niye aglar çocuk? Annenin karni çok konforlu bir alan. Hiç nefes almasina bile gerek yok, her sey hazir geliyor, sicak ortam. Arada bir de hareketleniyor, hareketli oldugu zaman disaridan sevildigini de hissediyor. Rahatça oynadigi ve hareket ettigi bir ortamdan birdenbire gün isigina, soguk bir alana çikiyor. Öyle olunca çocugun ilk tepkisi korku oluyor.  Korku oldugu zaman hemen ebeler onu yikayip, temizleyip anneye veriyorlar. Bir müddet sonra çocuk için güvenli alan olusuyor. Insan beyninde güvenli alan fiziksel degildir, güvenli alan zihinseldir. Eger mutlu ve sicak ortam varsa evimiz güvenli alandir. Çalistigimiz yerde sicak bir ortam varsa güvenli alandir. Stresli bir ortam varsa güvensiz alandir, korku ve stres hormonlarina sebep olur. Çocuktaki güvenli alan ve güvenli baglanma duygusu ile hayat yolculugu basliyor. Onun hayatina ilk dokunus da ebenin o andaki dokunusu oluyor.” dedi.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Normal dogumda çocukta daha çok antikor görülüyor”

 

Bu alanda yapilan ikinci arastirmanin daha çok mikrobiyolojik arastirma niteliginde oldugunu ifade eden Tarhan, “Normal dogan çocuklarla sezaryen dogan çocuklarin enfeksiyon geçirme orani ile antikorlarinin oranlari ölçülüyor. Sezaryen ile dogan çocuklarda annedeki birçok antikor sifir çikiyor. Normal kanaldan geçerek dogan çocuklarda sezaryenle dogan çocuklara göre daha çok antikor ortaya çikiyor. Vücuttaki probiyotik ve prebiyotik dedigimiz bize lazim olan mikroplardir. Bunlar vücuttaki bagisiklik sisteminin parçasidir. Günümüzde milyonlarca probiyotik bakteri kapsüle alinip satiliyor. Onlar bagirsaklardaki canli ve faydali bakterilerdir.” dedi. 

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Mikrobiyatayi alarak dogan çocuk ilk 6 ayda daha güçlü oluyor”

 

Normal kanaldan dogan çocuklarda, vajinal kanaldan geçerken annenin vücudundaki faydali mikroplarin çocugun agzina ve burnuna bulastigini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuk onu aliyor ve yutuyor. Ilk yuttugu seyler aslinda annenin vajinal kanalindaki dogal mikroplu ortamda, vücut içinde bir denge içinde olan probiyotik yapidir. Bu bilimsel çalismada, sezaryenle dogum yapiyorsaniz annenin vajinal kanalindaki siviyi çocugun agzina burnuna sürün diyorlar. Çocuk için ilk asi orada olmus oluyor. Birincisinde stres asisini ögreniyor, ikincisinde dogal mikroplarla vücudu tanistiriyorlar. Annenin bagisiklik sistemi ile çocuk ahenkli çalisa kadar yeni enfeksiyonlara karsi hemen vücuttaki dogal biyolojik vitaminleri alsin diye çalisiyorlar. K vitamini gibi vücuttaki birçok vitamini bagirsaktaki mikrobiyota üretiyor. O dogal ve faydali mikrobiyotayi çocuk anneden alirsa ilk 6 aylik dönemde daha sansli ve daha güçlü oluyor.” diye konustu.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Yakin zamanda sezaryen karsitligi baslayabilir”

 

Bilimsel bilgilerin çok biriktigini söyleyen Tarhan, “Yakin zamanda sezaryen karsitliginin baslayacagini düsünüyorum. Sigara karsitligi baslamisti. Bunu ilk baslatanlar da hekimlerdi. Sigara içenlerle içmeyenler arasinda akciger kanseri ile ilgili sebep sonuç iliskisi o kadar çok yüksek çikiyordu ki bunu baslattilar. Su anda dünyada sigara ile ilgili müthis bir bilinç olustu. Ayni bilinç sezaryenle dogumda yok. Sezaryenle dogum ile normal dogum arasinda maalesef kadin dogum uzmanlari bazen sezaryeni tercih ediyor. Dogumun da tabii gecesi gündüzü, belirli bir saati yok. Gece kadin dogum uzmani birçok ameliyat yapmis, yorulmus, bir de takip ettigi hasta gece üçte telefon edip dogum basladi dediginde hayati altüst oluyor. Bakiyorlar dogum yaklasiyor, daha kolay oldugu için sezaryen yapalim diyorlar. Zaten insanda dogum sancisi korkusu var.” ifadelerini kullandi. 

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dogumlarin yaklasik yüzde 50’si sezaryen olarak gerçeklesiyor”

 

Su anda Türkiye'de dogumlarin yaklasik yüzde 50’sinin sezaryen seklinde olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu iç biyolojik ritmimize ve biyolojik dogamiza uygun degil. Bu konularda bir tez konusu vesaire verilebilir. Mezun verdigimiz için yüksek lisans bölümü de açabiliriz. Preklinik çalisan bir psikologa da tez verilebilir. Çocuk ile anne arasindaki iletisim fiziksel temasla degil emosyonel yani duygusal temasla basliyor. Annenin ses tonu,  sözlerindeki esik alti vurgular, ninniler çok önemli bu temasta. Bahar oldugu için bir haftada her yer çiçek açti, yemyesil oldu. Beynimizin kisa sürede blumming yaptigi ve içe kaçtigi iki dönem var; birinci dönem 0-3 yas arasi, ikinci dönemde ergenlik dönemidir. Orada sinaptik ateslemeler oluyor. Ondan sonraki çevre ve insan onu buduyor. Otistiklerde budanma olmadigi için beyinleri karmakarisik oluyor. Beyindeki traktuslar, yollar karmakarisik oluyor. Duygusal ve sosyal ögrenme olmadigi için beyin gelismiyor.”

 

Sempozyumda dört oturum gerçeklestirildi

 

Açilis konusmalarinin ardindan oturumlara geçildi. “Güncel Arastirmalarla Anne Sagligi” baslikli birinci oturumda Üsküdar Üniversitesi Ebelik Bölümü Ögretim Üyesi Ayça Demir Yildirim “Güncel Yaklasimlar Dogrultusunda Antenatal Ebelik Bakimi”; Üsküdar Üniversitesi Ebelik Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Tugba Yilmaz Esencan  “Arastirmalar Dogrultusunda; Doguma Dokunan Ebeler” baslikli sunumlarini yapti. Ilk oturumda Osmangazi Üniversitesi Ebelik Bölümü Baskani Prof. Dr. Fatma Deniz Sayiner ise “Postpartum Süreçte Ebelik Bakimi; Arastirmalar Ne Diyor?” baslikli sunumu yapti.

 

Sempozyumun “Güncel Arastirmalarla Yenidogan ve Çocuk Sagligi” baslikli ikinci oturumunda Anadolu Ebeler Dernegi Baskani, Ebe Nasibe Üzel “Yenidogana Dokunan Ilk Eller” baslikli sunumu yapti. Bu oturumda Üsküdar Üniversitesi Ebelik Bölümü Ögretim Görevlisi Günay Arslan “Saglikli Gelecegin Saglikli Çocuklari Için Ebeler” baslikli sunumu yapti.

 

Sempozyumun “Anne ve Bebek Ruh Sagligi” baslikli üçüncü oturumunda Üsküdar Üniversitesi Tip Fakültesi Ruh Sagligi ve Hastaliklari ABD, NPISTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmani Prof. Dr. Gül Eryilmaz “Prekonsepsiyonel Dönemde Çiftlerin Ruh Sagliginin Desteklenmesinde Ebeler” baslikli sunumuyla katkida bulundu. Üçüncü oturumda Karadeniz Teknik Üniversitesi Dogum Kadin Hastaliklari Hemsireligi AD Doç. Dr. Songül Aktas “Anne Ruh Sagliginin Desteklenmesinde Ebeler” baslikli sunumunu yaparken; Üsküdar Üniversitesi Ebelik Bölüm Baskani Prof. Dr. Güler Cimete “Çocuk Ruh Sagliginin Desteklenmesinde Ebeler” baslikli sunumu yapti.

 

“Ebelige Yön Vermek” baslikli üçüncü oturumda ise Selçuk Üniversitesi Ebelik Bölüm Baskani Prof. Dr. Sema Dereli Yilmaz, “Neden Ebelik Egitimine Odaklanilmali?” ve Üsküdar Üniversitesi Ebelik Bölümü’nden Arastirma Görevlisi Ebru Sagiroglu, “Ebelikte Uzmanlasmak” baslikli sunumlarini yapti.

Program, fotograf yarismasi ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Istanbul HABERI


G20 Liderler Zirvesi başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi resmi karşılama törenine katıldı.

Olası Bir 3. Dünya Savaşında Türkiye’nin Gücü Nedir?

Türkiye, olası bir 3. Dünya Savaşı'nda stratejik konumu, güçlü askeri kapasitesi, yerli savunma sanayii ve diplomatik gücüyle dikkat çekiyor. Güçlü ve zayıf yönleriyle Türkiye'nin küresel arenadaki rolünü keşfedin.

Üsküp 1911 Futbol Kulübü'nün Tarihi ve Yeniden Doğuşu

Üsküp 1911 Futbol Kulübü, Makedonya'nın Üsküp kentinde Türkler tarafından yeniden kuruldu. Başkan Şahin Amit, kulübün renklerinin siyah matemi, beyaz umudu ve kırmızı Türk bayrağını simgelediğini belirtti.

KKTC 41 yaşında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC'nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla Girne Kapısı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene katıldı

Trump Engages in Crucial Dialogue with Putin Amidst Rising Tensions

Former U.S. President Donald Trump held a significant phone conversation with Russian President Vladimir Putin, urging de-escalation in Ukraine. This diplomatic effort aims to reduce tensions and promote peace.

Hayrünnisa Gül'ün Para Dolu Zarflarını İngiltere Polisleri Çaldı

Hayrünnisa Gül, İngiltere ziyaretinde büyük bir şok yaşadı. Zarflar dolusu euro ve sterlin, İngiliz polisleri tarafından çalındı. Olay, Türk ve İngiliz Büyükelçiliklerine bildirildi.

İran'dan İsrail'e Onlarca Füze Saldırısı Gerçekleşti

İran'dan İsrail'e onlarca füze ateşi açıldı. Tel Aviv dahil birçok bölgede sirenler çaldı. İran Devrim Muhafızları, saldırının intikam amacıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Ürdün, hava sahasını uçuşlara kapattı.

Kocaeli'nde çocuk haklarına dikkat çekildi

İzmit Belediyesi Çınar Çocuk Evleri, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında düzenlediği etkinlikle, çocukların haklarına dikkat çekti.

Malatya'da depremzedeler için 24 derslikli okul temeli atıldı

6 Şubat'ta KAhramanmaraş merkezli depremde hasar alan Sümer Ortaokulunun yıkılmasının akabinde Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Hayırsever İş İnsanı Rıdvan Mertöz iş birliğinde 24 derslikli Elif Sevinç Mertöz Ort

Konya'dan çiftçiye sumak desteği

Konya Büyükşehir Belediyesi, çiftçiye ve üreticiye yönelik fidan ve fide desteğini çeşitlendirerek sürdürüyor.

Ercan Kutlu, Akbey Güvenlik'e Nezaket Ziyaretinde Bulundu

Medya90 Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Kutlu, Akbey Güvenlik'e nezaket ziyaretinde bulunarak, şirket sahibi Yakup Devecioğlu ile bir araya geldi. Bu ziyaret, iki şirket arasındaki dostane ilişkileri pekiştirdi.

Kıbrıs'ta Arsa Almanın Avantajları Nelerdir?

Kıbrıs'ta arsa almanın avantajları nelerdir? Coğrafi konumu, iklimi, hukuki ve vergisel avantajları ile Kıbrıs'ta arsa almak, yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor.

Araç Kiralama İpuçları: Bilmeniz Gereken Her Şey

Araç kiralama ipuçları ile hem zaman hem de para kazanın. Güvenilir firmalar, sigorta seçenekleri ve maliyetleri düşürmenin yollarını keşfedin. Tatil veya iş seyahati için ideal kiralama çözümleri burada.

Araba Yağı Nasıl Değiştirilir?

Araba yağı değişimi motor performansını artırır ve ömrünü uzatır. Doğru yağ seçimi ve düzenli değişim, motor parçalarının aşınmasını önler. Bu basit bakım işlemi, aracınızın sorunsuz çalışmasını sağlar.

Düzce'de tanımadığı bir kişi tarafından bıçakla yaralandı

Düzce'nin Gaziantep Caddesi’nde meydana gelen olayda edinilen bilgiye göre O.A. isimli şahıs cadde üzerinde giderken kimliği henüz belirlenemeyen kişi tarafından kolundan bıçakla yaralandı.

Cezbeden tekliflere dikkat!

Bir mağdur daha milyonlarca lira zarara uğradı!

Keşan'da kapsamlı kaçakçılık operasyonu

Edirne Keşan'da kaçakçılıkla mücadele kararlılıkla devam ediyor.

Almanya'nın aradığı zehir taciri İstanbul 'Kuyu'suna düştü!

Almanya tarafından çıkartılan Difüzyon mesajıyla (Acil Yakalama Mesajı) "Uyuşturucu Madde Ticareti" suçundan uluslararası seviyede aranan Daniel Sobotta İstanbul’da düzenlenen İçişleri'nin 'Kuyu' operasyonda yakalandı.

Adıyaman Gölbaşı’nda uyuşturucuya geçit yok

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde uyuşturucuyla mücadele çalışmaları tüm hızıyla sürerken, yolcu dolmuşunda metamfetamin ele geçirildi.

Pençe Kilit'te teröristlerin silahlarına el konuldu

Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlere ait silah ve mühimmat ele geçirildi.

İçişleri son eylemlerin bilonçosunu paylaştı

İçişleri Bakanlığı, kayyım protestolarına katılan gözaltına alına 253 şüpheliden 33'ünün tutuklandığını açıkladı.

Hafta Sonu Kahvaltısı İçin Biyer'e Uğramaya Ne Dersiniz?

Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.

Çanakkale Turistlerin Yeni Gözdesi Mi?

Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.

2025'te Nereye Tatile Gideceğiz? Resmi Tatil Günleri ve Öneriler

2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.

Yunanistan'da Türkler İçin Oturum İzni Kolaylığı

Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.

TÜRSAB Boğaziçi BTK, Seyahat Acentaları ile 2024 Sezonunu Değerlendirdi

TÜRSAB Boğaziçi BTK'nın TZL SUITES Otel’de düzenlediği etkinlikte seyahat acentaları, 2024 sezonunu değerlendirdi ve 2025 turizm beklentilerini ele aldı. Etkinliğe TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da katıldı.

Doğa Tutkunları OutdoorFest’te Buluşuyor

21-22 Eylül tarihlerinde Nefes Orman’da düzenlenecek OutdoorFest, offroad, binicilik, enduro gibi etkinliklerle doğa ve macera tutkunlarına nefes kesici bir deneyim sunacak.

“İzmir Turizm’de yerinde sayıyor”

Etik Yönetim Kurulu üyesi ve Destination İzmir Başkanı Bülent Tercan, “İzmir Turizm’de yerinde sayıyor” dedi.

'Dedemin Gözyaşları' ödüle doymuyor

Türk sinemasının son dönemlerde yıldızı parlayan isimlerinden ödüllü yapımcı ve yönetmen İhsan Taş, yeni filmiyle hem gişede fırtınalar estirdi hem de ödül törenlerinde adeta zafer yürüyüşü yaptı.

Samsun Rüzgarı Ankara’da Esti.

15-16-17 Kasım tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Büyük Samsun Tanıtım Günleri,

"Suyun Sesini Duydum" Kitabı Raflarda!

Suyun Sesini Duydum kitabı, suyun insanlık için vazgeçilmez bir hayat kaynağı olduğunu bilimsel, kültürel ve ekolojik yönleriyle ele alıyor.

Banu Kırbağ’dan Yeni Şarkı: Bir Ömür Geçti ile Duygusal Anlar

Banu Kırbağ, “Bir Ömür Geçti” şarkısıyla 2024 yılında dinleyicileriyle buluşuyor. Bu duygusal eser, yitirdiğimiz 3 fidana ve nicelerine adanmış.

İstanbul'da Doğan ve Ölen İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?

İstanbul'da doğan ve İstanbul'da ölen ilk Osmanlı padişahı Sultan II. Selim'dir.

TÜYAP, Avrupa'nın En Büyük Ambalaj Fuarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa'nın en büyük ambalaj fuarlarından biri olan Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, sektör profesyonellerini bir araya getiriyor.

Ravza Zeybek Konya Kitap Günleri'nde Okurlarıyla Buluştu

Ravza Zeybek, Konya Kitap Günleri'nde okurlarıyla buluşarak özgürlüğün ve okumanın önemini vurguladı.

En doğal ağrı kesici

Prof. Dr. Muhsin Konuk, turşunun sağlığa olan katkılarını ve doğru tüketim yollarını anlattı. Turşudaki vitamin ve mineraller neler? İşte yanıtı...

Su Arıtma Cihazı Kullanmak Zararlı mı? Zararları Nelerdir?

Su arıtma cihazı kullanmak, temiz su sağlarken bazı zararları da beraberinde getirebilir. Mineral kaybı ve kimyasal kalıntılar gibi riskler hakkında bilgi sahibi olun.

Kış Aylarında Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli rutin oluşturmak, vitamin açısından zengin beslenmek ve mevsime uygun egzersiz türlerini tercih etmek büyük önem taşıyor.

HBX AR-GE'ci KİMYAGERDEN MÜTHİŞ İNOVASYON

Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi için hazırlattığı rivayet edilen tarhananın, kemik suyu ile zenginleştirilerek başta kanser olmak üzere hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı belirtildi.

Başakşehir Belediyesi'nin Karton Bardak Kullanımı Tartışma Konusu Oldu

Başakşehir Belediyesi'nin Mola Cafeler'deki karton bardak kullanımı, halk sağlığını tehlikeye atıyor ve vatandaşların tepkisini çekiyor

Mavi Dil Virüsü Nedir? Mavi Dil Hastalığı Belirtileri ve Bulaşma Yöntemleri

Adana'da mavi dil hastalığı nedeniyle karantina uygulaması başladı. Sığır ve koyunlarda görülen hastalık, sokucu sinekler aracılığıyla bulaşıyor. Yüksek ateş ve solunum zorluğu gibi belirtiler dikkat çekiyor.

"Prof. Dr. Ahmet Maranki Canlı Yayında Hangi Sorulara Cevap Verecek?"

Prof. Dr. Ahmet Maranki, 6 Ekim Pazar günü Türkiye saatiyle 12:00’de, Avrupa’nın en prestijli kanallarından biri olan Kanal Avrupa’da canlı yayında, kanserden ruhsal bozukluklara kadar pek çok sağlık sorununa çözüm sunacak!

İstanbul'da Afetlere Karşı Güçlü Bir Adım: Mahalle Afet Timleri Kuruluyor!

Afetlere hazırlıkta önemli adım! Başakşehirde mahalle afet timleri kuruluyor.

Niğde Çukurkuyu Belediye Başkanı Ahmet Halisdemir Bahçekent’te

Niğde Çukurkuyu Belediye Başkanı Ahmet Halisdemir, Bahçekent’teki Teoman Dural Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında Başakşehir İlçesi Kurucularından Osman Aydemir ile sıcak bir sohbet gerçekleştirdi.

İstanbul'a Yeni Bir Nefes: Halkalı-İspartakule Hızlı Tren Projesi Başladı!

İstanbul'un kalbinde atmaya başlayan yeni bir proje ile tanışmaya hazır mısınız? Halkalı-İspartakule Hızlı Tren Projesi'nin ilk kazmaları vuruldu! Bu dev proje, sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin ulaşım anlayışını değiştirecek.

Bahçekent Dostluk ve Fikir Platformu Üyelerinden Yuvam Bahçeşehir Evleri’ne Ziyaret

Bahçekent Dostluk ve Fikir Platformu üyeleri, Yuvam Bahçeşehir Evleri’ni ziyaret ederek site yönetimiyle görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede sitenin çevre düzeni ve Bahçeşehir’in güzellikleri ele alındı.

Galata Eğitim Kurumu Başarılarıyla Dikkat Çekiyor

Galata Eğitim Kurumu, başarılarıyla eğitimde fark yaratıyor. Modern eğitim anlayışı, bireysel takip ve rehberlik hizmetleriyle öğrencilerin hedeflerine ulaşmasını sağlıyor.

Bahçekentliler Derneği ve Galata Eğitim Kurumu’ndan Eğitimde İşbirliği

Bahçekentliler Derneği Başkanı Muhammed Abu-Albar ve Galata Eğitim Kurumu Müdürü Harun Karaşahin, Bahçekentlilere eğitimde katkı sağlamak için bir araya geldi.

Başakşehir'in Yeni Kaymakamı Cemil Özgür Öneği, Kırklareli Valisi Uğur Turan'ı Ziyaret Etti

Başakşehir'in Yeni Kaymakamı Cemil Özgür Öneği, Kırklareli Valisi Uğur Turan'ı ziyaret etti. Bu ziyaret, halk tarafından büyük memnuniyetle karşılandı ve yeni kaymakamın Başakşehir'e katkıları merakla bekleniyor.

Güzel'den Yerel Basına Tam Destek: 'Sesiniz Bizim Sesimiz"

Güzel’den Yerel Basına Tam Destek! Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, yerel basınla bir araya gelerek tam destek sözü verdi. "Sesiniz bizim sesimiz" diyen Güzel, basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı.

Niğde Belediyesi’nden Sınav Haftasında Sıcak Çorba İkramı

Niğde Belediyesi, sınav haftasında öğrencilere ücretsiz sıcak çorba ikram ediyor. 16-24 Kasım tarihleri arasında her gün 17.00-19.00 saatleri arasında Sabiha Şahenk Kütüphanesi önünde çorba dağıtımı yapılacak.

Para Okçuluk Takımı Başarılarıyla Gururlandırdı

Para Okçuluk takımı, Antalya’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda Makaralı Yay Karışık Takım kategorisinde Türkiye 3’üncüsü olarak bronz madalya kazandı.

Çalık; Kaynakların Adil Dağıtımı Temel Meselemizdir

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Esenyurt’ta düzenlenen 3. Kardeş Kültürler Festivali kapsamında gerçekleştirilen ‘Sosyal Belediyecilik’ konulu söyleşide sosyal belediyeciliğin önemine dikkat çekti.

Bağcılar Belediyesi’ne Dijital Başarı Ödülü!

Bağcılar Belediyesi, Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği “Türkiye Bilişim Ödülleri”nde “Dijital Şehir İkizi Sürdürülebilir Şehir Yönetimi Projesi” ile “Belediyecilik Özel Başarı Ödülü”nü kazandı.

Başkan Bıyık'tan Sert Cevap: “Şov Yapmanın Anlamı Yok!”

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Zıpkınla Balık Avı Türkiye Şampiyonası hakkında yaptığı açıklamada, eleştirileri sert bir dille yanıtladı ve etkinliğin amacını vurguladı. 300 balığın ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını belir

Esenyurt Belediyesi’nden Miniklere Afet Farkındalık Eğitimi

Esenyurt Belediyesi ve İBB'nin ortak çalışmasıyla düzenlenen afet farkındalık eğitiminde, minikler hem eğlendi hem de afetlere karşı bilinçlendi. Eğitim sonunda çocuklar "Afet Dedektifi" unvanı aldı.

1

Terörle mücadele hız kesmiyor

2

Güzel'den Yerel Basına Tam Destek: 'Sesiniz Bizim Sesimiz"

3

Nasuh Mahruki paylaşımlarından dolayı tutuklandı!

4

Tofaş'ın potadaki yeni maçları için biletler satışta

5

Kocaeli'nde çocuk haklarına dikkat çekildi

6

Malatya'da depremzedeler için 24 derslikli okul temeli atıldı

7

En doğal ağrı kesici

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.