Yari iletkenler için çigir açan teknoloji, performans ve enerji verimliliginde büyük atilimlar saglayacak
Yari iletkenler için çigir açan teknoloji, performans ve enerji verimliliginde büyük atilimlar saglayacak
IBM(NYSE: IBM); nano katman teknolojisiyle üretilen dünyanin ilk 2 nanometrelik çipini gelistirerek, yari iletken tasariminda ve islenmesinde büyük bir bulusa imza atti. Yari iletkenler; bilgisayar donanimlarindan iletisim cihazlarina, ulasimdan kritik altyapilara kadar pek çok sistemde kritik rol oynuyor.
Çip performansinin ve enerji verimliliginin yükseltilmesine iliskin talep; özellikle hibrit bulut, yapay zeka ve Nesnelerin Interneti (IoT) çaginda artmaya devam ediyor. IBM’in bu artan talep için gelistirdigi 2 nanometrelik çip teknolojisi yari iletken sektörünün en güncel teknoloji ile ilerlemesine katki saglayacak. Tasarimin günümüzdeki en gelismis 7 nanometrelik çiplere göre yüzde 45 daha yüksek performansa ulasacagi ya da yüzde 75 daha az enerji tüketimi saglayacagi tahmin ediliyor
IBM tarafindan gelistirilen 2 nanometrelik çiplerin saglayabilecegi avantajlar sunlar:
Cep telefonu pil ömrü dört katina çikarma: Artik kullanicilarin, cihazlarini dört günde bir sarj etmeleri yeterli olacak Dizüstü bilgisayar islevlerini büyük ölçüde hizlandirma: Islemciler; uygulamalarda daha hizli isleme, diller arasi çeviri islerinin daha kolay yapilmasina yardimci olma ve daha hizli internet erisimi gibi çesitli islevler sunabilecek. Nesne algilama ve yanit süresini hizlandirma: Sürücüsüz otomobiller gibi otonom araçlarda da kullanilabilecek.
IBM Research Kidemli Baskan Yardimcisi ve Direktörü Darío Gil gelistirdikleri teknoloji hakkinda sunlari söyledi: “Yari iletken dünyasi ve BT endüstrisi için çok önemli olan 2 nanometrelik çipte yansitilan bu yenilik; IBM’in teknoloji dünyasindaki zorluklari üstlenme yaklasiminin bir ürünüdür. Bu yenilik, sürdürülebilir yatirimlar ve is birligine dayali bir arastirma ve gelistirme ekosistemi yaklasiminin nasil çigir açabileceginin göstergesidir.”
IBM yari iletken inovasyonunda yine ön planda
IBM’in yari iletken gelistirme çalismalari, New York’taki Albany Nanotech Complex arastirma laboratuvarinda sürdürülüyor. Bu laboratuvardaki IBM bilim insanlari, mantik ölçekleme ve yari iletken yeteneklerinin sinirlarini zorlamaya yönelik olarak, kamu sektörü ve özel sektör ortaklariyla is birligi içinde çalisiyor. Inovasyona yönelik bu is birligi yaklasimiyla IBM Research, dünyanin önde gelen yari iletken arastirma ekosistemi haline geliyor. Üretim taleplerini karsilamaya ve küresel çip sektörünün büyümesini hizlandirmaya yardimci olan IBM Research, ayrica güçlü bir inovasyon hatti yaratiyor.
Daha önce de 7 nanometrelik ve 5 nanometrelik teknolojileri ilk defa uygulayan IBM’in yari iletken buluslarindan olusan geçmisi, sunlari içeriyor:
Tek hücreli DRAM Dennard Ölçekleme Yasalari Kimyasal olarak güçlendirilmis fotorezistler Bakir baglanti kablolari Yalitkan üstü Silikon teknolojisi Çok çekirdekli mikro islemciler Yüksek-k geçit yalitkanlari Yerlesik DRAM ve 3 boyutlu çip yiginlama.
IBM’in 7 nanometrelik gelistirmelerini içeren ilk ticari ürünü, bu yil içinde IBM POWER10 tabanli IBM Power Systems'da piyasaya sürülecek.
Tirnak büyüklügünde bir çipte 50 milyar transistör
Çip basina transistör sayisinin artirilmasi; onlari daha küçük, daha hizli, daha güvenilir ve daha verimli hale getirebilir. IBM’in 2 nanometrelik tasarimi; IBM Research’ün nano katman teknolojisini kullanan, gelismis yari iletken ölçeklemesini ortaya koyuyor. IBM Research’ün 5 nanometrelik tasarimi duyurmasindan sonraki dört yil içinde gelistirilen bu bulus, tirnak büyüklügünde bir çipe 50 milyara varan sayida transistör sigdirilmasina olanak taniyacak. Çip üzerinde daha fazla transistör bulunmasi; islemci tasarimcilari için donanimla güçlendirilmis güvenlige ve sifrelemeye yönelik yeni yollar açilmasini mümkün kilacak.
IBM, IBM POWER10 ve IBM z15 gibi IBM donanimin en son nesillerinde diger yenilikçi çekirdek düzeyinde gelistirmeleri de simdiden uygulamaya basladi.
IBM Hakkinda
175’ten fazla ülkede bulunan IBM; müsterilerinin kendi verilerinden elde edilen içgörülerden yararlanmasina, is süreçlerini uyumlu hale getirmesine, maliyetleri düsürmesine ve ilgili sektörlerde rekabet üstünlügü elde etmesine yardimci olur. Firma ayrica dünya çapinda lider bir hibrit bulut, yapay zeka ve is hizmetleri saglayicisidir. Finansal hizmetler, telekomünikasyon ve saglik hizmetleri gibi kritik altyapi alanlarinda faaliyet gösteren yaklasik 3 bin kamu kurulusu ve kurumsal sirket; IBM’in hibrit bulut platformu ve Red Hat OpenShift ürünleri sayesinde dijital dönüsümlerini hizli, verimli ve güvenli bir sekilde gerçeklestiriyor.
IBM’in yapay zeka, kuantum bilisim, sektöre özel bulut çözümleri ve is hizmetleri alanlarindaki atilim niteligi tasiyan inovasyonlari açik ve esnek seçenekler sunuyor. Bütün bunlar, IBM’in güven, seffaflik, sorumluluk, kapsayicilik ve hizmet konularinda, herkesçe bilinen kararliligi ile destekleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.