Türkiye Aile Meclisi Baskani Âdem Çevik, Türkiye'nin Istanbul Sözlesmesinden çekilmesinin ardindan gelinen nokta ve bundan sonraki gelismelerle ilgili yapilan çalismalar hakkinda bilgi edinmek için hükümet yetkililerine dilekçe yazdi.
Türkiye Aile Meclisi, 20 Mart 2021 tarihinde resmi Gazetede yayimlanan karar ile iptal Türkiye'nin Istanbul Sözlesmesinden çekilmesi karari sonrasinda devam eden süreç ile ilgili bilgi almak için hem Cumhurbaskani Erdogan'a mektup yazdi hem de TBMM, diyanet, aile bakanligi, egitim bakanligi gibi çok sayida bakanliga dilekçe gönderdi.
Söz konusu dilekçe ve mektupta, su sorulara yer verildi:
1 Cumhurbaskanimiz, 20 Mart 2021 tarihinde, 3718 Sayili karari ile "Istanbul Sözlesmesi" olarak bilinen AB sözlesmesinden çekildigimizi açikladi. Yetkililer çekilme gerekçelerinin bir kismini açikladilar. Bu çerçevede, yapilan bir çalisma var mi? Geri çekilme açiklamasindan sonra, AB nezdinde bir girisim, ya da AB’den bir geri dönüs oldu mu?
2. Yapilacak yeni bir çalisma, planlanmis atilacak bir adim var mi?
3. GREVIO'ya çekildik mi? GREVIO'daki Türkiye temsilcisi geri çekildi mi? GREVIO Türkiye’deki faaliyetlerini durdurdu mu?
4. Pasaportlardaki ve nüfus cüzdanlarindaki cinsel deneyim, yönelim ve tercih seklinde cinsel kimlik olarak kendini tanimlama anlamina gelen ve 'Toplumsal Cinsiyet Kimligi' olarak ifadesini bulan GENDER tanimi iptal edilecek mi?
5. 10 yildir uygulanmakta olan cinsiyetsiz, ailesiz ve ahlaksiz toplum projelerinin travmalarina karsi ihya insa için neler yapilacak?
6. Toplumsal Cinsiyet Adaleti maskesiyle escinsellik tesviklerine dur denilecek mi? Sapikligi Sapkinligi savunmak yasaklanacak mi? Pedofili sapikligini tesvik eden LGBTIQP dernekleri kapatilacak mi? Mal varliklarina el konulacak mi?
7. Bu anlamda yerel Merkezi Hükümet ve Yerel yönetimlerin Insan Haklari birimlerinde toplumsal cinsiyet kimligi beyani ile ilgili düzenlemeler kaldirilacak mi?
8. Istanbul Sözlesmesindeki bir çok hükmü içinde barindiran 6284 Sayli yasada yapilacak degisikliklerle ilgili bir çalisma ve takvim var mi? Bu konuda nasil bir yol izlenecek ve degisiklik öngörülen maddeler neler?
9. 6251’in ve dayatmasi 6284'ün uygulamalarina yönelik olarak öncelikle ele alinacak yakinmalar konusunda yapilan bir çalisma var mi? Öncelikli olarak ele alinacak yakinma konulari neler?
10. Bu sözlesmeye atif yapilarak uygulamaya yönelik, ETCEP örneginde oldugu gibi yapilan çalismalar, Yönetmelik, genelge ve Tamimlerle, kamu kurumlarinda ve yerel yönetimlerde yapilan çalismalar ve örgütlenmeler konusunda bir çalisma yapildi mi? Bu faaliyetler askiya alindi mi? GREVIO raporlarina göre gerçeklestirilen yasal süreçler ve genelgeler geri çekildi mi? SÖNIM kisisel verileri hâlâ paylasmaya devam ediyor mu?
11. Bu konularda STK ve Medya'ya bilgilendirme yapilacak mi ve çalismalarla ilgili STK’larla bilgilendirme ve istisare toplantilari yapilacak mi? Katilim için basvuru adresi ne olacak? Su ana kadar bu anlamda Üniversiteler ve STK’lardan gelen görüsler var mi?
12. Hemen hemen Istanbul Sözlesmesi ile ayni muhtevaya sahip BM CEDAW sözlesmesi ile ilgili bir karar var mi?
13. Yaklasik olarak Istanbul Sözlesmesi ile ilgili benzer muhtevaya sahip, Çocuklara yönelik, Lanzarote Sözlesmesi'nden geri çekilmemizle ilgili bir çalisma var mi?
Dilekçede, "Biz Türkiye Aile Meclisi ve Bilesenleri olan bir STK Platformu olarak gelismeler konusunda bilgi sahibi olmak, toplum hafizasindaki suali mukadderler dogrultusunda çevremizi dogru bilgilendirmek, ortak gelecegimiz adina, yapilacak çalismalara katki saglamak adina, yukaridaki sorular ve bu arada sormadigimiz ama bilgi edinmemizde fayda olan konularda bilgi talep ediyoruz. Bu bilgilendirme, bundan sonra yapilacak çalismalari da kapsayacak sekilde süreklilik arz etmesi tercihimizdir." denildi.
Dilekçenin gönderildigi kurumlar: TBMM Baskanligi, Diyanet Baskanligi, Aile Bakanligi, Egitim Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Disisleri Bakanligi, AB Bakanligi, Adalet Bakanligi, KDK Baskanligi, TIHEK Baskanligi, TBMM Dilekçe Komisyonu, TBMM Karma Komisyonu, TBMM Kefek Komisyonu. (Ilkha)