Harvard Tip Fakültesi’nde yapilan son arastirmada, siklikla tavsiye edilen 10 bin adimin 'asirilik' oldugu, günde sadece 4 bin 400 adim atmanin ciddi hastaliklara karsi korunmak için yeterli olabilecegi iddia edildi.
ABD’de yer alan Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlari, günde 10 bin adim atmak yerine sadece 4 bin 400 adim yürümenin ciddi hastaliklara karsi korunmak için yeterli olabilecegini ortaya koydu. “10 bin adim” hedefinin 1960’li yillarda Japonya’da bir reklam kampanyasi sirasinda ortaya atildigini ifade eden arastirmacilar, günde atilan 7 bin 500 adimin ardindan egzersizin faydasinin düstügünü kesfetti.
Uzmanlar merak edilenleri yanitladi…
ABD’de yer alan Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlari, günde 10 bin adim atmak yerine sadece 4 bin 400 adim yürümenin ciddi hastaliklara karsi korunmak için yeterli olabilecegini ortaya koydu. “10 bin adim” hedefinin 1960’li yillarda Japonya’da bir reklam kampanyasi sirasinda ortaya atildigini ifade eden arastirmacilar, günde atilan 7 bin 500 adimin ardindan egzersizin faydasinin düstügünü kesfetti.
Peki, uzun süredir tüm dünyanin kabul ettigi saglikli bir yasam için günlük 10 bin adim atmamiz gerektigi bilgisi bir anda geçerliligini yitirdi mi? Uzmanlar merak edilenleri yanitladi…
"10 BIN IDEAL DEGIL"
Diyetisyen Ece Köprülü: Günde 10 bin adim atilmasinin herkes için ideal olmadigi görüsündeyim. Özellikle kronik saglik problemleri olanlarin ve diz, eklem veya belinde problem olanlarin bu konuda daha dikkatli davranmasi gerektigini düsünüyorum. Ayrica her gün 10 bin adim atacagim diye kendimizi strese sokmak da o yürüyüsün faydali etkilerini ciddi oranda azaltmaktadir. Yürüyüs sirasi ve sonrasi stresten ziyade, rahatlama ve mutlulugun olmasi gerekir. Bu sebeple benim önerim adim sayisina takilmaktan ziyade, zamaniniz ve sagliginizin el verdigi kosulda düzenli olarak yürüyüs yapmaktir. Bu sekilde yaptiginiz yürüyüslerden daha çok verim ve keyif aldiginizi siz de göreceksiniz.
"YANLIS YORUMLAMISLAR"
Kalp- Damar Cerrahi Prof. Dr. Melih Us: 2019 yilinda JAMA dergisinde yayimlanmis bir çalisma, ancak çalismayi yanlis yorumlamislar. Çalismada günlük aktivite seviyelerine bakarak kisileri degerlendirmisler. 2700 adim atanlara göre 4400 adim atanlarda ölüm orani daha düsük çikmis. Ancak aktivite orani arttikça ölüm orani daha da düsmüs. 7500 adimdan sonra ölüm orani fark etmemis. Ancak konuyu sadece adim sayisina indirgememek lazim, egzersizin yogunlugu, sikligi ve süresi diger önemli faktörlerdir. Bilimsel verileri bu sekilde yanlis yansitmak yerine halki spora ve aktif yasama tesvik etmeliyiz.
"EN IDEALI 10 BIN ADIM"
Milliyet gazetesinden Meltem Günay'a konusan Istanbul Medeniyet Üniversitesi Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Banu Mesçi ise, "Harvard Üniversitesi’nin çalismasinda 72 yas ortalamasindaki kadinlar ele alinmis ve bu kadinlarda bile 7 bin 500 adima kadar fayda saglanacagi gösterilmis. Ama 7 bin 500’den sonrasi faydasiz ya da zararli denilmiyor. Günde 4 bin 400 adim yeterli demek insanlarin daha hareketsiz kalmalarina neden olur. 10 bin aslinda normal bir adim sayisi. Yarim saat tempolu yürüyüs yapildiginda buna ulasiliyor. Saglikli bir yasam için de gerekli olan bu. Tabii ki yasli insanlarin tolere edebilecekleri düzeyde yürümeleri gerekiyor ama normal popülasyon için 10 bin adim ideal bir sayi. Ne kadar adim atilirsa o kadar iyidir ve yararlidir. Bunu unutmamak gerekiyor" dedi.
"4 BIN 400 ADIM YETERLI DIYEMEYIZ"
Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumu Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tezer Kutluk: “6 bin 742 kadinin 4 yil boyunca adimlarini saymislar. 4 bin 400 adim atan kadinlarda ölüm oranlari, 2 bin 700 adim atanlara göre daha düsük bulunmus. 7 bin 500 adimda bu oranlar daha da düsmüs. Adim atmaya devam ettikçe de riskler düsüyor. Bu yüzden 10 bin adim yerine 4 bin 400 adim yeterli demek yanlis. Biz zaten haftada bes gün orta siddette bir egzersizi tavsiye ediyoruz. 10 bin adim atamiyorsaniz, 7-8 bin adim bile kârdir. 10 bin adim aslinda insanlarin vazgeçmemek için önlerine koyduklari bir hedef. Ne kadar hareket edersek o kadar faydali. Aslinda olayin özü bu. 10 bin adim atamadiginizda üzülmeyin ama adim atmaktan da vazgeçmeyin diyoruz.”
"RAKAMLARA TAKILMAYALIM"
Türk Kardiyoloji Dernegi Baskani Prof. D. Mustafa Kemal Erol: Adim sayisindan ziyade her gün tempolu olarak 30-45 dakika yürüyüsü tavsiye ettiklerini belirterek, “Buradaki amacimiz hareketli bir yasam tarzi. Her gün yürüyüs diyoruz. Aheste yürümeyi ya da kosmayi da önermiyoruz. Postaci tarzi yürüyüs en ideali. Bence adim sayisina takilmamak gerekiyor. Bu kabaca söylenen bir rakam, 10 bin degil de 8 bin adim atsaniz da faydali. Bunu tamamlayacagim diye strese girmeye hiç gerek yok. Ne kadar çok hareket edersek o kadar faydali. Ama bunu yaparken de dikkat etmek gerekiyor. Yasli, eklemlerinden rahatsiz kisilerin buna göre bir tempo belirlemeleri gerekiyor. Bugün 5 bin, yarin 7 bin adim atsaniz da hepsi hareket sagladigi için faydali” diye konustu.