COVID – 19 hayatimizi etkilemeye devam ederken uzmanlar COVID-19'a dair en çok merak edilenlerin basinda, hastaligi atlatan veya hastanede yatarak, yogun bakim tedavisi gören hastalarin akcigerlerinde ve diger organlarinda kalici hasar olup olmayacagi sorusunun geldiginin altini çizdi.
Yeni Yüzyil Üniversitesi Gaziosmanpasa Hastanesi Gögüs Hastaliklari bölümünden Uzm. Dr. Hijran Mammadova ‘Covid – 19 sonrasi taburcu olan hastalarin akcigerlerinin 1 hafta 10 gün sonra tamamen normale döndügünü’ ifade ederek taburculuktan sonra ise 1. ve 3. Aylarda hastalarin doktor muayenesi olmasi gerektigini belirtti.
Covid – 19 hastalik belirtisi gösterenlerin çogu tedavi sürecini evde atlatiyor.
Covid – 19 Pandemisi görülmeye baslandigi ilk günden itibaren en çok yasli bireyleri ve kronik rahatsizligi ( hipertansiyon, obezite ve diyabet) olan kisileri etkilemektedir. Virüsten etkilenenlerin çogu herhangi bir semptom göstermiyor iken bazi hastalarda ciddi solunum yetmezligi ve ölüme neden olmakta. Hastalik belirtileri gösterenlerin büyük çogunlugu evde tedavi ile bu süreci atlatabiliyor. Özellikle solunum yollarini etkileyen hastalik tablosu, hafiften agira degisen bir seviyede seyredebiliyor. Hastaneye yatirilan hastalarin büyük çogunlugu (80’i) viral zatürre ile normal serviste takip edilirken yaklasik 5’i entübe olmak üzere 20’si yogun bakimda takip edilmektedir. Covid-19’un uzun dönemde vücuda verdiyi hasarlar bugünlerde ortaya çikmaya baslarken geçmis dönemde yasanan SARS ve MERS tecrübelerine bakildiginda bu hasarlarin agirlikli olarak solunum sistemi hasarlari seklinde olacagi görülmektedir.
Covid – 19 hastaliginda en çok merak edilen vücutta kalici hasar birakiyor mu sorusu.
COVID-19'a dair en çok merak edilenlerin basinda, hastaligi atlatan veya hastanede yatarak, yogun bakim tedavisi gören hastalarin akcigerlerinde ve diger organlarinda kalici hasar olup olmayacagi sorusu geliyor. Hastaligin tüm dünya için çok yeni bir durum oldugunu için su an için insan vücudu üzerinde uzun vadeli etkileri konusunda yeterli veri yoktur. COVID-19 hastaliginin kalp ve akcigerler üzerine uzun vadede olumsuz etkilerini arastirmaya yönelik çalismalar global ölçekte sürüyor. 2021'de sonuçlanmasi beklenen bu çalismalar, genellikle COVID-19 hastaliginda akcigerlerde görülen fibrozis durumunun sürüp sürmeyecegine ve akciger kapasitesinde düsme olup olmayacagina odaklaniyor.
Korona virüs de iyilesme seyrini bagisiklik sistemi etkiliyor.
Korona virüse yakalanan hastalarin iyilesme süresi, hastaligi ne kadar agir geçirdigiyle iliskili olabilir fakat her zaman dogru orantili olmuyor. Pek çok kisi için Covid-19'un siradan bir gripten farki olmuyor. Ancak Covid-19 bazi insanlarda kalici izler birakabilir. Korona virüs akcigerdeki alveol dedigimiz solunum keseciklerinde hasara yol açarak orada bir sertlesme, büzüsme, solunum keseciklerinin fonksiyonlarini yitirmesine neden oluyor. Hasarin yayginligi, siddeti arttikça hastalari solunum yetmezligine götürebiliyor. Bu durum her hastada farkli seyretmekte. Hastanin kendi bagisiklik sisteminin gücüyle beraber bazi hastalarda solunum yetmezligine, bir kisim hastada yogun bakima kadar ilerleyebilmekte. Bazi hastalarda çok yaygin akciger büzüsmesi denilen tabloya yol açiyor. Tabii ki bu hastalarda akcigerdeki düzelmeler akciger büzüsmesi olustuysa aylari bulabiliyor. Onun disinda o kadar siddetli degilse taburcu olduktan yaklasik 1 hafta 10 gün sonra akcigerleri tamamen normale de dönebiliyor. Taburculuktan sonra hastalarin normal mobil hayata geçmeye basladiklari dönemlerde öksürüklerinin ve efora bagli nefes darliklarinin olabilecegini, bunlarin zamanla giderek azalacagini, giderek azalmiyorsa mutlaka doktorlarina basvurmalari gerektigini bilmeleri gerekiyor.
Hastanede yatan hastalar taburculuktan sonra ne zaman kontrol muayene için hastaneye gitmeli?
Hastanede agir pnömoni ile takip edilip iyilesen, solunum destegi olmadan(oksijen cihazi verilmeden) taburcu edilen hastalarda 1. ve 3. ay kontrol poliklinik muayenesi yapilmalidir. Kontrol akciger grafileri, basit laboratuvar incelemeleri ve solunum sikintisi devam eden hastalarda 3. ayda solunum fonksiyon testleri yapilmasi ve gerekirse tomografi tekrari öneriliyor. Yogun bakimlardan oksijen destegi ile evlerine gönderilen hastalar izolasyon bitiminde taburculugun 2-3. haftasinda kontrole gelmelidirler. Bu hastalarda akciger fibrozisine gidis degerlendiriliyor ve pulmoner rehabilitasyona yönlendirme yapiliyor.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
Batman'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk Parkı'nda düzenlenen etkinliklerle büyük bir coşku içinde kutlandı.
HABER / ERCAN KUTLU - Niks Lounge açılışıyla Beylikdüzü'nde lezzet, zarafet ve kaliteli hizmetin yeni adresi oldu. Fikret Aslan yönetiminde, Orhan Kaya ve Burak Bey’in ortaklığıyla görkemli bir başlangıç yaptı.
.
Balıkçı Kenan’dan Çok Sert Açıklamalar: “Zulüm Gördüm, Tehdit Edildim, Malıma Hukuksuzca El Konuldu!”
Muş’ta “Plastik Hayatlar ve Kanser” Konuşuldu Alparslan Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen “Çay Bahane Sohbetleri”, farklı alanlardan uzmanları konuk ediyor.
Gaziantep Gönüllü Kuruluşlar Platformu, terörle mücadelede yeni bir sayfa açılması için kritik bir açıklama yaptı. 40 yılı aşkın terör sarmalının son bulması için tüm kesimleri işbirliğine davet etti.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şoför kapısı bulunmayan bir aracın trafiğe çıkması görenleri hayrete düşürdü. Aracı kullanan sürücünün, trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli manevralar yaptığı iddia edildi.
Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü, ruhsatsız silah taşıyan ve bulunduran şahıslara yönelik operasyonlarla huzur ve güvenliği sağlıyor.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Gazeteci-yazar Ravza Zeybek'in kaleme aldığı yeni roman “Kervan”, okuyucuyu içsel bir yolculuğa çıkarıyor. Kitap, hayatın anlamını sorgulayanlar için adeta bir başucu eseri.
HABER / ERCAN KUTLU - Ramazan Bayramı, Bahçelievler’de unutulmaz bir etkinliğe sahne oldu. Vali Davut Gül ve protokol üyelerinin çektirdiği selfie, sosyal medyada fenomenleşerek binlerce beğeni topladı.
Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen söyleşide öğrencilere Tire’nin tarih ve kültür mirasını anlattı. Etkinlik, kitapların imzalanması ve gençlerle interaktif sohbetlerle tamamlandı.
Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin’in hazırladığı "Afgan Kınalı Kuzular" kitabı, Çanakkale Zaferi etkinliklerinde Herat’ta tanıtıldı. Kitap, iki ülkenin kardeşliğine vurgu yaparak büyük ilgi gördü.
Karya Farma HBX Ar-Ge’nin geliştirdiği HBX-HGM71 formülü, laboratuvar ortamında %99,99 oranında patojen yok edici başarısıyla çocukların sağlığına adandı.
Yüksek tansiyon, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişiyi etkilerken, hatalı tansiyon ölçümleri yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere yol açıyor.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Bahçeşehir ve Bahçekent’te onlarca sitenin elektrik işlerini üstlenen Caner Cimşit, HGS Elektrik markasıyla güvenli, hızlı ve kalıcı çözümler sunuyor. Gönül rahatlığıyla ulaşabileceğiniz bu uzman, sadece arıza gidermekle kalmıyor,
HABER / ERCAN KUTLU - "Bahçeşehir’in başarılı Müdürü Ümit Karaağaç: Okulunda aile seminerleri, fidan dikim etkinlikleri ve spor başarılarıyla eğitimi renklendiriyor! Öğrenciler: ‘Onunla gurur duyuyoruz’."
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Servis şoförleri, Bahçekent Emlak Konut Camii çeşmesini araç yıkamak için kullanıyor. Cemaat ve imam rahatsız, yetkililerden acil çözüm bekleniyor!"
Bahçekent’in sevilen ismi Hacı Mürsel Oktay, vefatının ardından Hadımköy Yeşilbayır Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye yoğun katılım oldu; protokol, cemaat ve sevenleri son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.