• BIST 100

    10446,24%1,00
  • DOLAR

    32,52% -0,32
  • EURO

    35,00% -0,17
  • GRAM ALTIN

    2438,99% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3954,23% 0,66

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ön hazirligi olanlar krizi daha rahat atlatiyor”

Üsküdar Üniversitesi Iletisim Fakültesi tarafindan bu yil “Dijital Çagda Kriz Iletisimi” basliginda 8’inci kez düzenlenen Uluslararasi Iletisim Günleri’nde pandemide kriz yöntemleri ele alindi.

SAGLIK 1.01.1970 02:00:00 0
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ön hazirligi olanlar krizi daha rahat atlatiyor”

Üsküdar Üniversitesi Iletisim Fakültesi tarafindan bu yil “Dijital Çagda Kriz Iletisimi” basliginda 8’inci kez düzenlenen Uluslararasi Iletisim Günleri’nde pandemide kriz yöntemleri ele alindi. 

 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan,  kriz yönetiminin genellikle kisinin krize karsi aldigi pozisyonla ve hangi yönde tepki verecegi ile olustugunu belirterek “Hayat bir zincire benzer. Krizin en güçlü yeri neresidir diye sorarsaniz krizin en zayif halkasidir. Krizlerde o halkalardan kirilmalar olur. Ancak ön hazirligi olanlar krizi daha saglikli atlatiyorlar, hizli reaksiyon ve dogru pozisyon alanlar krizi daha rahat atlatiyorlar.” dedi.

 

Dünyanin çesitli üniversitelerinden akademisyenlerin de katildigi sempozyumda ABD’deki Dartmouth Üniversitesi’nden Prof. Dr. Paul A. Argenti, “Pandemi ve Dijital Çagda Kriz Iletisimi” baslikli bir konusma yapti.

 

Üsküdar Üniversitesi Iletisim Fakültesi tarafindan her yil farkli bir temayla düzenlenen Uluslararasi Iletisim Günleri'nin 8’incisinin ana basligi Dijital Çagda Kriz Iletisimi olarak belirlendi. Pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenen sempozyumda ulusal ve uluslararasi düzeyde taninmis davetli konusmacilar yer aldi.

 

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Pandemide iletisimcilere büyük görev düsüyor”

 

Sempozyum Baskani, Üsküdar Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Nazife Güngör, sempozyumun açilis konusmasinda yaklasik olarak 1.5 yildir tüm dünyayi etkisi altina alan pandeminin sadece hastalik korkusunu yaymadigini, hastalik ve ölüm korkusuyla birlikte hayatin pek çok alaninda etkili oldugunu, hayatin baska yöne evrilmeye basladigini söyledi.  

 

Pandeminin bir anda ekonominin ve sosyal hayatin gündemine girdigini ve kültürel hayati çok etkilemeye basladigini kaydeden Prof. Dr. Nazife Güngör, “Insanlar bir anda evlerine kapandilar ve bir anda bir yoksulluk, issizlik, salgin korkusu, ölüm korkusu ve eve kapanma sosyal olarak da birbirlerinden soyutlanma süreci yasadilar. Krizin bu toplumsal boyutu da beraberinde psikolojik ve özellikle bizim alan açisindan iletisimsel boyutu çok etkili bir biçimde gündeme tasidi. Hayatin her boyutunda bir kriz yönetimine geregi ortaya çikti. Dolayisiyla da biz iletisimcilere çok büyük görev düsüyordu, iletisim camiasina çok büyük is düsüyordu. Çünkü ne olursa olsun böyle durumlarda toplumu moral olarak sakin tutmak, yasanan panigi biraz olsun sakinlestirmek için iletisimcilere büyük is düsüyordu. Dolayisiyla hem medya sektörünün kriz yönetimine etkili egilmesi, hem iletisim akademisyenlerinin bu konuda görüs belirtmesi arastirma yapmasi çünkü öyle bir dünya ki tam bir laboratuvara dönüstü.  Dolayisiyla biz de bu sempozyumda genis platformda konuyu çesitli boyutlariyla tartisalim istedik.” diye konustu.

 

Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Pandemide iletisim önemli rol oynadi”

 

Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka, 2020 yilinin baslarindan beri hizla yayilarak bütün dünyayi etkisi altina alan pandeminin basta iktisadi hayata, sosyal hayata egitim hayatina olmak üzere yasamin her alaninda etkili olarak bir kriz ortami olusturdugunu söyledi. Prof. Dr. Mehmet Zelka, “Ortaya çikan bu krizin gelisimine ve çözümüne yönelik bilgilerin toplumun bireyleri arasinda oldugu gibi ulusal ve uluslararasi düzeyde paylasiminda da iletisim önemli bir rol almistir. Bu bakimdan sempozyumun ana temasinin dijital çagda kriz iletisimi olarak belirlenmesini anlamli buluyorum.” dedi.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Krizin en güçlü yeri en zayif halkasidir”

 

Sempozyum Onursal Baskani, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kriz yönetiminin genellikle kisinin krize karsi aldigi pozisyonla ve hangi yönde tepki verecegi ile olustugunu belirterek “Bir kriz ile bir selin farki yok. Sel geldigi zaman bazi insanlar ‘neden geldi?’ diye yakinirlar, bazi insanlar kendilerini birakir giderler, bazi insanlar da selde bir kütük ararlar ve ona tutunup hedeflerine öyle ilerlerler. Bu krizler de zor zamanlarda öyledir. Hayat bir zincire benzer. Krizin en güçlü yeri neresidir diye sorarsaniz krizin en zayif halkasidir. Krizlerde o halkalardan kirilmalar olur. Aile yapisi bozuksa toplumda aileden kirilma olur, sosyal yapi bozuksa ve kültürel çatismalar varsa oradan kirilmalar olur. Ekonomik durum kötüyse oradan kirilma gerçeklesir. Ancak ön hazirligi olanlar krizi daha saglikli atlatiyorlar, hizli reaksiyon ve dogru pozisyon alanlar krizi daha rahat atlatiyorlar.” dedi.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Riskleri yönetebilmek gerekiyor”

 

Kriz yönetim ilkeleri belirlediklerini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kriz yönetimi ilkelerinden birisi risk yönetimidir. Riskler belirlendiginde onlari yönetebilmek gerekiyor. Eger risk yönetimi yoksa zaten krizde her an firtinaya yakalanilabilir. Örnegin bir kaptanin limandan çiktigi zaman risk yönetimi yapmasi lazim. Bir yönetimin, bir liderligin burada gelecek muhtemel riskleri öngörüp onunla ilgili önem ve öncelik siralamasi yapmasi gerekir. Biz bu krizde risk yönetimimizi yaptigimiz için dünyanin gidisini gördük, bu gidis içerisinde dijitallesmenin önemli oldugunu gördük. Üst yönetim olarak da biraz daha hazirlikli yakalandik. Risk yönetimini görerek altyapi olusturdugumuz için yeni duruma da hizli uyum sagladik. Üsküdar Üniversitesi bu konuda önemli bir sinav verdi. Su ana kadar da halen aktif olarak devam ediyoruz.” diye konustu.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Krizlerde tahmin edilebilirlik çok önemli”

 

Iletisim neden önemli oldugunu sorgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bir psikiyatri profesyoneli olarak kriz yönetiminde birey, aile ve toplum açisindan krizleri tahmin edilebilirlik yönünde mesleki olarak önemli bu duyarliligimiz var. Krizlerde tahmin edilebilirlik çok önemli. Problem ve patoloji ile ugrastigimiz için bir kriz geliyor bize, onun öncülleri çok önceden baslamistir. Intihar krizi geliyor, ailede bosanma kaynakli bir kriz geliyor. Bir toplumda kültürel çalisma geliyor, mesela Ingiltere’de IRA terörünü bitirmekte öncülük yapan kisi su an Lordlar Kamarasi’nda olan John Alderdice adinda bir psikiyatristtir. IRA terör örgütüne karsi orada ciddi bir liderlik yaptigi için, var olan krizi çözmedeki desteklerinden dolayi kendisine Lord ünvani verildi. Psikiyatrinin bu konuda danismanliklari, küresel boyutta çalismalari var.” dedi.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dijital ortamda duygu aktarimi gerçeklesiyor”

 

Dijital ortamda duygu aktarimi olabildigine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Iletisim açisindan dijital dünyada yeni bir gerçeklik ortaya çikti. Artik kriz iletisiminde degil dijital bizim hayatimizin vazgeçilmezi oldu. Endüstri 4.0 ne diyor? Dijital dönüsümün elemanlari arasinda nesnelerin interneti, simülasyonlar var. Diger tarafta otonom robotlar, 3D yazicilar var. En önemlisi big data var. Big data ne kadar güçlüyse o kadar güçlü olunabiliyor. Davos 2018'de bu açiklandi. Big datasi büyük olanlarin dünyanin yeni hakimi olduklari söylendi. Dijital diktatörlük tartismalari çikti. Hatta Harari, ‘Biz özgür son nesiliz’ dedi. Bütün bunlar zorunlu dijitallesmeyi hizlandirdi. Zaten krizlerin özelligi de bazi durumlari hizlandirmasidir. Bunu da hizlandirdi. Sadece sermaye elinde olan degil de küresel olarak herkes dijitallesmek zorunda kaldi.” ifadelerini kullandi.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Zihninde dijitallesme olmayan ögrenci mezun olamayacak”

 

Iletisim Fakültesi olarak gazetecilikte, klasik Basin Yayin Iletisim Yüksek Okulu'ndan Iletisim Fakültesi’ne geçen o macera içerisinde dijitallesmeyi her ögrenciye ögrettiklerini ifade eden Tarhan, “Dijitallesmenin olmadigi bir iletisim ögrencisini mezunu etmeme karari aldik. Iletisim Fakültesi’ndeki 8 bölüm arasinda 2 küme olusturmak istiyoruz. Birinci bölüm tasarimlarin agirlik oldugu bölüm olacak. Dijital oyun, oyun ve tasarim, reklam ve görsel tasarim bölümleri gibi bölümler var. Ikinci kümede de sosyal medyanin ve yeni medyanin ön planda oldugu, bunlarin temel olarak ögretildigi küme olacak. Örnegin bir ögrenci gazeteciligi seçerken ‘Ben gazeteciligi seçtim, yeni medya bana ögretilmiyor’ gibi bir algi olusmasin istiyoruz.  Onlara da bunu ögretecegiz. Laboratuvarlarimiz su anda epey aktif. Tasarimlarla ilgili özel programlar aldik. Dijital oyun ve animasyon tasarim laboratuvarlari var ve sosyal medyanin da içinde oldugu gazetecilik var. Sosyal medyanin ve yeni medyanin içinde oldugu bölümler var. Zihninde dijitallesme yoksa o ögrenci iletisime gelmemelidir çünkü iletisimi yapamaz.” diye konustu.

 

Gençlerin iletisim konusunda yetiskinlerden daha basarili olduklarina dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Dijital bir nesil geliyor. Dijital nesin zaten dünyaya dogmus durumda. Iletisim Fakültesini tercih eden ögrencilerin hepsi de sosyal gençler ve iletisimin önemini biliyorlar, hevesliler, arzulular. 40 yasindan sonra Iletisim Fakültesi tercih edenler var. Bakiyorsunuz sosyal zekâsi yüksek insanlar oluyorlar. Eger üniversitede test yapilsa sosyal zekâsi en yüksek bölüm Iletisim Fakültesi, en düsük bölüm de Mühendislik Fakültesi çikar. Iletisim Fakültesi bu konuda açik, hizli uyum saglayan, hizli tepki veren bir bölüm. Mühendislik fakültesinin hakkini da yememek gerekiyor. Bize ciddi bir sekilde altyapi destegi veriyorlar.” dedi.

 

Prof. Dr. Paul A. Argenti,   “Pandemi ve Dijital Çagda Kriz Iletisimi”ni anlatti

 

ABD’deki Dartmouth Üniversitesi’nden Prof. Dr. Paul A. Argenti, davetli konusmaci olarak katildigi açilis programinda “Pandemi ve Dijital Çagda Kriz Iletisimi” baslikli bir konusma yapti. Prof. Dr. Paul A. Argenti, krizde ilk etapta firsatlara odaklanmanin önemine isaret ederek krizde firsatlardan nasil istifade edilmesi gerektigine dikkat çekti. Prof. Dr. Paul A. Argenti, krizlerde tehlikenin farkina varmak, tehlikelere karsi önlem almak, kriz yönetimi ve örgütsel ögrenmenin önemini vurguladi.

 

Yabanci üniversitelerden akademisyenler de sunum yapacak

 

28 Mayis aksamina kadar devam edecek sempozyumda Türkiye’nin birçok üniversitesinden akademisyenin yani sira Cardiff Üniversitesi’nden Prof. Dr. Simon Cottle, “Medyada Pandemi Haberciligi”, Uppsala Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gregory Simons, “Kriz Iletisimi Perspektifinden Zorunlu Koronavirüs Tecrit Anlatisina Karsi Dijital Direnis”, Saint-Petersburg State Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dmitry Gavra ve Assoc. Prof. Ekaterina Akimovich, “Covid-19 Ikinci Dalgasinda Is ve Saint-Petersburg Hükümeti Kriz Iletisimi” baslikli sunumlarini yapacak.

 

Sempozyumun ilk gününde 6 oturum yapildi

 

Sempozyumun ilk gününde “Pandemi Döneminde Enformasyon Arayisi ve Infodemi”;  “Kriz Döneminde Yönetim, Strateji ve Liderlik”; “Kurumsal Itibar Ve Kriz Iletisim Stratejileri”;  “Medya, Gündelik Hayat Ve Toplumsal Dönüsüm”; “Siyasal Iletisim Ve Medya” ve “Kriz Zamanlarinda Stratejik Medya Iletisimi” baslikli alti oturum gerçeklestirildi.


LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR