Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Yaz sicaklarinin gelmesi ve normallesme sürecinin baslamasiyla, tatil planlari da yapilmaya baslandi. Koronavirüsün denizden veya havuzlardan bulasmayacagini uzmanlar açikladi.
Yaz sicaklarinin gelmesi ve normallesme sürecinin baslamasiyla, tatil planlari da yapilmaya baslandi. Koronavirüsün denizden veya havuzlardan bulasmayacagini uzmanlar açikladi. Ancak havuzlardan kapabilecegimiz baska enfeksiyonlar mevcut! Istanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Nail Özgünes, açikladi.
Havuz ve denizler koronavirüs bakimindan tasimiyor!
Denizden yararlanilacak bir tatil bölgesine gidiyorsak; bulundugumuz ortam neresi olursa olsun, plajlar dahil insanlara belirli bir mesafede (bildigimiz gibi bu iki metreye kadar olabilir) uzak durmak durumundayiz. Olaganüstü büyük olan deniz suyu, virüsler için bir depo olamaz. Bu bakimdan deniz suyundan, hatta havuz sularindan; koronavirüsün insanlara ulasmasi mümkün degildir. Esasen bu gibi virüsler; asiri nem ve islakliga karsi duyarlidirlar ve onlar için bir avantaj degildir, aksine bu bizim için avantajdir. Bu bakimdan denizlerden yararlanmaniz için bir engel yoktur. Tatilimizi geçirdigimiz sürede; sagligimizi bozacak davranislardan kaçinir, sosyal mesafe kuralina uyar, iyi beslenir ve kendimize iyi bakarsak bu zorlu virüse karsi her zaman, daha avantajli durumda olacagimiz bir gerçektir.
Yaz aylarinda sik karsilasilan bu enfeksiyonlara dikkat!
Göz enfeksiyonlari
Yüzme havuzlari, sicak ve nemin etkisiyle bazi enfeksiyonlarin yayilimini kolaylastirir. Havuz suyunun dezenfeksiyonunda yararlanilan klor bazli maddelerin uygunsuz kullanimi tahrislere, kornea yüzey bozukluklarina ve gözün bagisiklik sisteminin zayiflamasina neden olur. Belirtileri çapaklanma, kizariklik, bulanik görme, kasinti, yanma ve batmasidir. Gözlerinde enfeksiyon olan kisiler, diger havuz kullananlarin sagligini düsünerek bulgulari düzelinceye kadar havuz kullanmamalidir. Lens kullananlarin ise havuza lensleriyle girmemeleri uygun olur. Havuza lensleriyle giren kisilerde, siddetli göz agrilarinin olmasi çesitli enfeksiyonlardan dolayi olabilir. Bu nedenle havuza ya da denize girerken havuz gözlügü kullanimi önemlidir.
Sindirim sistemi enfeksiyonlari
Havuzlardan bulasan enfeksiyonlarin en basinda, sindirim sistemi enfeksiyonlari gelmekte ve bu durum kendini bulanti ve/veya ishal ile kendini göstermektedir. Rotavirüs, Hepatit A, Salmonella, Shigella, E. Coli (Turist Ishali) olmak üzere çok çesitli virüs ve bakteriler su sirkülasyonu ve klorlamanin yetersiz oldugu havuzlarda uzun süre canliligini koruyabildigi için bu mikroplari içinde barindiran havuz suyunun yutulmasi ile ortaya çikar.
Genital bölge ve idrar yolu enfeksiyonlari
Daha çok uygunsuz kosullara sahip havuzlardan kaynaklanan, idrar yolu enfeksiyonlari ve kadinlarda görülen vajinit de sik rastlanan ve rahatsiz edici enfeksiyonlar olarak karsimiza çikar. Bu enfeksiyonlar idrar yaparken yanma, sik idrara çikma, bel ve kasik agrisi, genital bölgede agri, kasinti ve akinti gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Genital sigiller (HPV) de, havuzlardan bulasabilmektedir.
Deri enfeksiyonlari ve mantarlar
Bazi deri enfeksiyonlari ve mantarlar havuz yolu ile bulasabiliyor. Bunlarin basinda, genital sigiller ve ‘molluskum kontagiozum’ gelmektedir. Sicak ile artan terlemenin, yaz aylarinda mantar üremesini kolaylastirdigi biliniyor. Asiri miktarda klor kullanilan havuz sulari, duyarli bazi kisilerde ciltte tahrise neden olabiliyor. Hijyenik olmayan ortamlardan ya da temiz olmayan havlulardan da uyuz, impetigo gibi deri hastaliklari bulasabiliyor.
Dis kulak yolu enfeksiyonlari ve sinüzit
Dis kulak yolu enfeksiyonu, sulu ortami seven bakteriler ve bazen de mantarlarin sebep oldugu bir durumdur. Siddetli kulak agrisi, kulakta akinti ve isitme azligi, kasinti ve ileri durumlarda kulakta sisme ve kizarikliga neden olur. Uzun süre suda kalma ya da kulaga su kaçmasi sonucunda risk artar. Ayni zamanda suya dalma esnasinda eger varsa sudaki bakteriler burun yoluyla sinüslere kadar ulasabilir ve sinüzite neden olabilir.
Peki bu enfeksiyonlardan korunmak için neler yapmaliyiz?
Klorlamanin ve su sirkülasyonunun yeterli olmadigini düsündügünüz havuzlara girmeyin. Havuzda kesinlikle su yutmamaya özen gösterin. Özellikle sakiz çignerken, su yutulabilecegi için yüzerken sakiz çignemeyin. Çocuk havuzu ve yetiskin havuzlarinin ayri oldugu tesisleri tercih edin. Islak mayo ile uzun süre oturmayin, mutlaka kurulanin. Havuzun bulundugu kisma girmeden ayaklarin antiseptik solüsyonlar ile yikandigi, havuza girmeden dus almanin ve bone kullaniminin zorunlu oldugu tesisleri tercih edin. Havuzdan çiktiktan sonra hemen dus alarak üzerinizdeki olasi mikrop ve fazla klordan temizlenin ve temiz çamasirlar giyin. Havuzdan çikar çikmaz kurulanin. Çünkü bazi bakterilerin, uyuz ve mantar gibi enfeksiyonlarin gelisiminde nem, çok önem tasiyor. Havuza girerken mutlaka kulak tikaci kullanin. Aktif bir kulak enfeksiyonunuz varsa ya da kulaginiza tüp takildi ise havuza girmekten kaçinin. Sinüzitten korunmak için havuza dalarken ya da suya atlarken burun tikaci kullanin ya da burnunuzu elinizle kapatin. Göz enfeksiyonlari açisindan, havuz suyuyla temasi en aza indirmek ve bu amaçla yüzücü gözlügü kullanmak yararli olur.
Istanbul HABERI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.