Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Yenidogan sünnetinde zamanlamanin önemli oldugunu belirten Medical Park Gebze Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Tural Abdullayev, “Bebeklerde kolik ataklarin 2. haftadan sonra baslamasi nedeniyle yenidogan sünnetinin 2. haftadan önce yapilmasi, hem
Yenidogan sünnetinde zamanlamanin önemli oldugunu belirten Medical Park Gebze Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Tural Abdullayev, “Bebeklerde kolik ataklarin 2. haftadan sonra baslamasi nedeniyle yenidogan sünnetinin 2. haftadan önce yapilmasi, hem bebegin iyilesmesi hem de cerrahin daha verimli ve daha dikkatli çalismasi açisindan faydalidir” dedi.
Dogumu takiben ilk 28 günde yapilan sünnete ‘yeni dogan sünneti’ adi veriliyor. Ilk 28 günden sonra yapilan sünnetler ise yeni dogan sünneti olmayip sadece lokal anestezi ile yapilan sünnet olarak tanimlaniyor. Yeni dogan sünneti hakkinda ailelere önerilerde bulunan Medical Park Gebze Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Tural Abdullayev, yenidogan sünneti için en ideal zamanin, bebegin böbrek ve karaciger fonksiyonlarinin olgunlasmasini ve dogum stresinin azalmasini bekledikten sonraki 7-15 gün oldugunu belirtti.
3 kilonun üzerindeki her saglikli bebek sünnet olabilir
Bebeklerde kolik ataklarin 2. haftadan sonra baslamasi nedeniyle yenidogan sünnetinin 2. haftadan önce yapilmasinin hem bebegin iyilesmesi hem de cerrahin daha verimli ve daha dikkatli çalismasi açisindan faydali olacagini kaydeden Op. Dr. Tural Abdullayev, “Motor gelisimin hizli olmasi nedeniyle bebegin hareketliligi her gün giderek artmaktadir. Bu yüzden ilk 1 aydan sonra sünnet islemi zorlasmaktadir. Bebeklerin islem esnasinda çok hareketli olmalari nedeniyle ellerini ve ayaklarini tutma gereksinimlerinin ortaya çikmasi, birçogunun ise daha sünnete baslamadan elleri ve ayaklari tutuldugu için aglayarak bu süreci protesto etmeleri cerrahin isini zorlastirmaktadir” diye konustu.
Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Tural Abdullayev, 3 kilonun üzerinde dogan ve ek medikal sorunu olmayan her saglikli bebegin sünnet olabilecegini belirterek belirlenen süre ve zaman içerisinde yenidogan sünnetinin gerçeklestirilmesini önerdi.
Hastaneden çikar çikmaz sünnet olmamali
Hangi ameliyat yapilirsa yapilsin, her zaman temel cerrahi kurallara uymak gerektigini vurgulayan Op. Dr. Tural Abdullayev, su uyarilarda bulundu;
“Bazi aileler hastaneden çikmadan sünnet yapilmasini talep ediyor ama ben bu durumu önermiyorum. Burada karsimiza çikan en büyük engel, bebeginizin dogdugu gün asi olmasidir. Bildiginiz üzere, Hepatit B asisinin ilk dozunun bebekler dogar dogmaz yapilmasi gerekir. Normalde biz cerrahlar asilanmadan sonra en az 7-10 gün bekleriz. Is böyle oldugu halde neden asilanmadan hemen sünnet yapalim? Sünnet de bir operasyon degil mi? Asidan hemen sonraki günlerde ameliyat yapilmasi, iki farkli sorun ile karsilasmamiza neden olabilir. Birincisi asinin ise yaramamasi, yeterli bagisiklik olusturmamasidir. Ameliyat sirasi ve sonrasinda olusan agri, kan sekerinin yükselmesi, ameliyathanede üsüme, cerrahi doku hasari gibi nedenler bagisiklik sistemini baskilayarak asiya karsi yeterli bagisiklik hücresi olusumuna engel olacaktir. Diger bir sorun ise asinin olusturabilecegi yan etkilerin ameliyatin olusturabilecegi yan etkilerle karismasi ve bunlarin ayriminin yapilamama riskidir.”
Yenidogan sünnetinde kanama ve enfeksiyon riski düsük
Günümüzde de hizla yayginlasan yenidogan sünnetinin faydalarina deginen Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Tural Abdullayev, en büyük avantajlardan birinin de genel anesteziye gerek kalmadan lokal anestezi ile yapilabilmesi olduguna dikkat çekerek söyle devam etti;
“Yeni dogan döneminde yapilan sünnet ile ileri yaslarda yapilan islemin olusturdugu psikolojik travmanin önüne geçilmis oluyor. Yeni dogan döneminde yara iyilesmesi hizli oldugundan iyilesme döneminde problemler (sislik, ödem, doku kaynamasinda anormallikler gibi) neredeyse hiç görülmüyor ve enfeksiyon riski de azaliyor. Yeni doganlarin genelde hareketsiz olmasi, genital bölgelerinin travmaya az maruz kalmasi ve penis damarlarinin çapinin küçük olmasi nedeniyle kanama riski çok düsüktür. Islem sonrasi agri kesici ihtiyaci neredeyse yok denilecek veya sadece ilk gün kullanilmasi gerekecek kadar azdir.”
Tibbi açidan sünnet yapilmasi ve yapilmamasi gereken durumlara da maddeler halinde deginen Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Tural Abdullayev, aileleri sünnetle ilgili dikkat edilmesi gerekenler konusunda da uyardi.
Sünnet yapilmasi gereken durumlar
Fimozis (Sünnet derisinin ucunun idrar akimina engel olacak sekilde dar ve kapali olmasi) Tekrarlayan sünnet derisi iltihaplanmasi (Balanit) ve sünnet derisinin penisin bas kismi ile birlikte iltihaplanmasi (balanopostit) Sünnet derisinin “Epstein incileri’’ (preputial (sünnet derisi) açikligin hemen önünde, idrar akimina engel olan smegma (beyaz-peynirimsi madde birikintileri) Sünnet derisinin kistleri (Epidermoid kistler) Hidronefroz (Böbrek büyümesi) durumu: Sünnet böbrek büyümesini geçirmez ancak idrar yolu enfeksiyonlarini azalttigi bilimsel olarak kanitlanmistir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlari
Sünnet yapilmasina engel olan durumlar
Prematüre bebeklere sünnet yapilmamalidir. Sürekli bir ikinma hali içerisinde olurlar ve gaz problemi bagirsak gelismesi tamamlanmadigi için daha erken baslar. Düsük dogum agirlikli bebekler Gastroözefagial reflü, pilorospazm veya metabolik nedenlere bagli sik kusmasi olan bebeklere sünnet yapilamaz. Cerrahi girisimin yarattigi stres, agri ve kusmayi tetikleyebilir. Islem esnasinda bebegin kusarak kusmugunun akcigerlere kaçmasina neden olabilir. Kusma araliklari sik degilse önlem alinarak cerrahi islem yapilabilir. Infantil kolik bebeklere sünnet yapilmaz. Yeni dogan sünnetine engel teskil eden temel problemdir. Kolik bebekler, sürekli gaz sikintisi yasayan bebeklerdir ve ameliyat masasinda rahat durmadiklarindan ve daha sünnete baslamadan nedensiz aglama krizleri geçirdiklerinden bu tür bebekleri ilerleyen zamanda anestezi altinda sünnet etmek daha uygundur. Lokal anestezik maddeye karsi duyarli olan bebekler Kanamanin durmamasi ile seyreden bazi kan hastaliklari (Von Willebrand hastaligi, hemofili hastaligi vb.) veya ailede kanama ile seyir eden hastaliklarin olmasi Isin tedavisine ihtiyaç duyulan ve fizyolojik olmayan sarilik Ikinci ve üçüncü derece perdeli penis (webbed penis) Penis boyutunun küçük olmasi Penisin gömülü olmasi Penisin aks anomalileri (penil torsiyon) ve peniste görülen egrilikler (kurvatur). Bebeginiz iserken idrar akimi saga veya sola dogru ise bu bir egriligin belirteci olabilir. Hipospadias, halk arasinda ‘peygamber sünneti’ diye bilinen, sanilanin aksine masum olmayan bir hastaliktir. Idrar deliginin yerinde olmamasi ile karakterizedir. Düzeltilmesi için bir veya birkaç ameliyat gerekebilir. Ileri zamanda cerrahi gereksinimi dogacak patolojilerin olmasi (inmemis testis, kasik fitigi, su fitigi, kordon kisti gibi hastaliklar nedeniyle ameliyat yapilirken sünnetin de es zamanli yapilmasi hem cerrahi hem bebek açisindan konforlu olacaktir.)
Sünnet sonrasi dogru bakim önemli
Sünnetin ehil ellerde çocuk cerrahi veya çocuk ürologu tarafindan yapilmasi gerektiginin altini çizen Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Tural Abdullayev, yenidogan sünnetine siradan bir sünnet gibi muamele edilmemesi ve dokulara karsi kibar olunmasi gerektigine deginerek sünnet süreci ve bakimi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri söyle anlatti;
“Yenidogan sünneti, günübirlik bir islemdir. Sünnetten 2 saat sonra yara yeri kontrol edilerek bebekler taburcu edilebilir. Sünnet için önceden herhangi bir açlik veya kan tahlili yaptirmaniz gerekmemektedir. Sadece sünnet yapilmadan önce doktorunuza muayene olmaniz yeterli olacaktir. Doktor muayenesi sünnete engel teskil edebilecek durumlarin saptanmasi açisindan oldukça önemlidir. Sünnet sonrasi penisin etrafinda herhangi bir pansuman bulunmaz. Her bez degisiminde penis basi ve etrafina krem sürülür. Bu süreç 2 gün ila 7 gün arasinda degisir. Sünnet öncesinde penis lokal anestezik ilaçlarla uyusturuldugundan islem sonrasi yaklasik 6 ila 8 saat arasinda agri duyulmamaktadir. Ilacin etkisi geçtikten sonra sadece ilk gün az miktarda agri duyusu gelisebilir. Bu agrilar, agri kesici suruplar veya makattan koyulan agri kesici fitillerle kontrol altina alinabilir. Yara yeri 2 günde büyük oranda iyilesmektedir. Yara yerinin tam iyilesmesi ise 5 ile 7 günü bulmaktadir. Siklikla bebekler 2 gün sonra banyo yapabilir, aileler normal bakim sürecine geri dönebilirler.”
Istanbul HABERI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.