3. Uluslararasi Verimlilik & Teknoloji Fuari kapsaminda düzenlenen, '2023 Sonrasi Savunma ve Uzay Teknolojileri' oturumuna T.C. Savunma Sanayi Baskani Syn Prof.Dr. Ismail Demir katildi. Dünya üzerinde çalisan sistemlerde çesitli teknolojileri gelistirme konusunda yogun bir sekilde çalistiklarini ifade eden Demir, “Bugün, artik uzaya erisecek roketlerimiz var” dedi.
UZAY YOLCULUGU YAPABILECEGIMIZ BIR DÜNYAYA YÜRÜYORUZ
Uzay yolculugu yapabilecek çesitli modüllerimizin oldugu bir dünyaya dogru adim adim yürüyecegimizin altini çizen T.C. Savunma Sanayi Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, “Genelde uzay çalismalari, bilimsel, barisçil ve sivil amaçlarla yürütülen çalismalardir. Bütün bu çalismalar, nihayetinde gözlem, haberlesme ve diger konular basta olmak üzere savunma alanina da ister istemez katkida bulunur. Bu açidan Roketsan, kati yakitli roket motorlariyla uzaya eristi. 150 kilometreyi asan bir irtifada, daha da ileri gidebilecegimiz bir irtifa bu”dedi.
Demir, “Ayrica, artik kademeli roket ateslemeleri ve uzayda yönlendirme yapabiliyoruz. 2023 yili sonrasinda da uzay yolculuklari artarak devam edecek. Savunma sanayisinde olusturulan kabiliyet ve teknolojiler bu yolculugun temel teknoloji alanlarini teskil edecek" diye konustu.
400’ÜN ÜZERINDE ÜRÜNÜ MILLILESTIRDIK, ÜLKEMIZE KATKISI 150 MILYON DOLAR
ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, “Kurulus misyonumuz çerçevesinde millilestirme çalismalarina büyük bir önem veriyoruz. Son 3 yil içerisinde 750’nin üzerinde ürünü millilestirme ve yerlilestirme basvurusuna açtik. 400'ün üzerindeki ürünü millilestirdik ve bunun ülkemiz ekonomisine katkisi 150 milyon dolari asti. Daha çok isimizin ve gidecek çok yolumuzun oldugunun farkindayiz. Yaptikça, ilerledikçe, degerlendirdikçe daha yenileri, iyileri mutlaka yapilabilecek. Biz bu tecrübeler ile birlikte ilerlemeye gayret gösteriyoruz. Millilestirme ve uluslararasi is gelistirme bizim için en önemli mefhumlardan bir tanesidir" diye konustu.
“5G TEKNOLOJISI ILE GÜVENLI OSB” PROJESINI BASLATIYORUZ
Ulak Haberlesme Yönetim Kurulu Baskani Dr. Celal Sami Tüfekçi; “Yerli ve milli kavramini söyle ifade ediyorum. Her seyin, yüzde 100’ünü kendiniz yapacaksiniz diye bir sey yok. Teknolojiniz elinizde olursa, baska yerde üretim yaptirabilirsiniz. Milli üretim istihdam saglar, milli teknoloji ise milli gelirin artmasina vesile olur. Türkiye’nin bugün, 10 bin dolarlarda gezen milli gelirini ULAK gibi katma degerli teknoloji üreten firmalarla kisa vadede 20 bin dolara çikarabiliriz. Su anda, akilli HAB OSB de akilli OSB konseptiyle hatlarimizi çekerek 5G ile haberlesen bir OSB’yi çok yakin zamanda hayata geçirecegiz. Ekosistemimiz, bu anlamda genisliyor. Ayni zamanda, birçok firmamiz ULAK’a destek olarak Türkiye’yi haberlesme teknolojilerinde çok ileriye götürecek. Bu anlamda, olusturulan ekosistem çok degerli. Ekosistem olmadan teknoloji odakli gidemediginizde üretim yapip yerliligi artiramazsiniz. Biz de, bu anlamda savunma sanayisinde yüzde 70’e varan yerlilik oranini yüzde 80’lerin 90’larin üzerine dogru zorlayacagimiz teknoloji bazli projeler yaptik” diye konustu.
20 BIN KISIYE ISTIHDAM SAGLAYACAGIZ
TUSAS TAI Genel Müdürü Temel Kotil, “100 yildir helikopter yapan bir sirket gibi Gökbey, hiçbir sikinti çikarmadan uçusunu yapti. Simdi, Jandarma Genel Komutanligi’na teslimata hazirlaniyor. Bu kapsamda, 1 yil içerisinde toplamda 3 tane helikopter teslimi yapacagiz. Gökbey, kendi klasinda su an dünyadaki en iyi helikopter. Firma olarak, su an dünya klasindayiz ve ilk 5’e giren helikopter firmasi olmak istiyoruz. Su an firma olarak, sirkette 4 bin mühendisi geçtik, 5 bin mühendise dogru gidiyoruz. Bunun yaninda, 1500 teknisyen ve 500 de uzman ekleyerek 10 bine geldik. Insallah 20 bin kisiye çikaracagiz. Mühendis sayimizda 4 binden 10 bine gidiyor” dedi.