Görükle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, ögretmenlerinin danismanliginda hazirladiklari birbirinden güzel ve ilginç projeleri, TÜBITAK 4006 Bilim Fuari’nda sergiledi.
TÜBITAK 4006 Bilim Fuarinin açilisina, Nilüfer Ilçe Milli Egitim Sube Müdürü Mustafa Sakarya, Emekli Il Milli Egitim Müdürü Zeki Bastürk, Sendika baskanlari, bölge okul müdürleri, bölge mahalle muhtarlari, ögretmen, ögrenciler ve velilerin katilimiyla gerçeklestirildi.
Programin konusmasini Okul Müdürü Girne AGCIHAN COSKUN yapti. Bilim fuarlarinin öneminden bahseden Coskun, “Bu tür etkinlikler hayal gücü ile yaraticiligin birlesimidir. Ögretmenlerimizin amaci yaraticiligin ortaya çikmasina zemin hazirlamaktir. Projelerimiz Proje yürütücüsü Hafize Akay öncülügünde Tasarim, Arastirma ve inceleme olmak üzere üç basliktan olusmaktadir. ögretmen ve ögrencilerin gayretli çalismalari ile ortaya çikan bu projelerin bilim ve teknikte yeni buluslara kapi aralamasini temenni ederim Emegi geçen ögretmen ve ögrencilerimize tesekkür ederim” dedi.
Açilis konusmasinin ardindan davetliler fuarin açilisini gerçeklestirdi. Ögrenciler tarafindan sunumu yapilan projelerde Tübitak temsilcileri ve gelen ziyaretçiler, ögrencilerin danisman ögretmenlerle birlikte hazirladiklari çalismalari gezerek projeler hakkinda ögrencilerden bilgi aldi. Büyük bir begeni ile karsi karsiya kalan misafirler, 11 Hazirana sürecek fuarda birbirinden çesit projeleri görme imkani bulacak.
Bilim fuarinda Kimya alaninda 4, biyoloji alaninda 2, tarih alaninda 1, beden alaninda 1, çocuk gelisimi alaninda 2,güzellik hizmetleri Alani 3, gida teknolojileri alaninda 2, müzik alaninda 1, edebiyat alaninda 1, proje olmak üzere toplam 16 projeyi 45 ögrenci 11 danisman ögretmenin nezaretinde özverili çalismalarini ortaya koydular.
4006 TÜBITAK Bilim Fuari Nedir ?
4006 TÜBITAK Bilim Fuarlari Destekleme Programi ile, 5-12. sinif ilk ve ortaögretim ögrencilerinin bilimsel çalismalar gerçeklestirme konusunda tesvik edilerek, soru ve sorunlara çözüm bulma yoluyla bilimsel süreç becerilerinin kazandirilmasina katki saglanmasi; farkli bilissel, duyusal ve psikomotor seviyedeki her ögrenciye proje hazirlama firsatinin sunulmasi; bilimsel arastirma yöntem ve tekniklerinin, raporlamanin ve sunum becerilerinin ögrencilere kazandirilmasi; ögrenciler üzerindeki yarisma baskisinin ortadan kaldirilarak takim çalismasi içerisinde proje hazirlama konusunda yeni ortam ve olanaklarin saglanmasi amaçlanmaktadir.
4006 TÜBITAK Bilim Fuarlari Destek Programina asagidaki kurum/kuruluslar basvuru yapabilir.
5-12. siniflar arasinda egitim ögretim hizmeti veren devlet okullari
Bilim ve Sanat Merkezleri (BILSEM)
Ögretim programlarinda Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Türkçe vb. derslerden en az üçüne yer veren Mesleki Egitim Merkezleri
Bünyesinde 5-12. siniflarin egitim gördügü görme, isitme ve zihinsel engelli devlet okullari
Proje yürütücüsü kurum/kurulusta kadrolu ya da tam zamanli görevli bir ögretmen proje yürütücüsü olabilir. Proje yürütücüsü kurum ve kurulus müdürü veya müdür yardimcilari ve ücretli ögretmenler proje yürütücüsü olamaz.
Basvuru Kosullari
Bilim Fuarlari, “Basvuru Kosullari” basligi altinda belirtilen kurum/kuruluslar bünyesinde; “Tematik Alt Proje Alanlari” tablosunda belirtilen alanlarda; 5-12. sinif ögrencileri tarafindan proje hazirlama süreçleri takip edilerek hazirlanmis alt projelerden olusan ve program amaçlari çerçevesinde düzenlenen faaliyetleri kapsar.
Bilim Fuari, asagidaki alanlardan en az bes (5) tanesini içeren alt projelerden olusur:
Aile Içi Iletisim
Akilli Ulasim Sistemleri
Algoritma/Mantiksal Tasarim
Artirilmis, Sanal ve Karma Gerçeklik
Bagimlilik ve Bagimlilikla Mücadele
Bilim Iletisimi
Bilim Tarihi ve Felsefesi
Biyoçesitlilik
Biyotaklit
Büyük Veri ve Veri Madenciligi
Degerler Egitimi
Dijital Dönüsüm
Dil ve Edebiyat
Dogal Afetler ve Afet Yönetimi
Dogal Miras ve Dogal Kaynaklar
Ekolojik Denge
Finansal Okuryazarlik
Genetik ve Biyoteknoloji
Gida ve Gida Arzi Güvenligi
Giyilebilir Teknolojiler
Göç ve Uyum
Görsel ve Isitsel Sanatlar
Görüntü, Ses ve Yazi Tanima ve Isleme Teknolojileri
Halk Sagligi ve Koruyucu Saglik Hizmetleri
Havacilik ve Uzay
Insan Haklari ve Demokrasi
Kültürel Miras
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji
Medya Okuryazarligi
Milli Teknoloji Hamlesi
Nesnelerin Interneti
Okul Disi Ögrenme Ortamlari
Robotik ve Kodlama
Saglikli Yasam ve Beslenme
Saglik ve Biyomedikal Cihaz Teknolojileri
Siber Güvenlik
STEAM
Su Okuryazarligi
Sürdürülebilir Kalkinma
Tarim ve Hayvancilik Teknolojileri
Uzaktan Egitim
Yapay Zekâ
Yenilenebilir Enerji
Proje Destek Miktari
Destek miktari, degerlendirme sonucuna göre her bir Bilim Fuari için 2.000 TL (KDV dâhil) sabit destek ve sergilenecek her bir alt proje basina 200 TL’lik (KDV dâhil) tutardan olusur.
Proje destek tutari, sözlesmenin taraflarca E-imza ile imzalanmasindan sonra, proje yürütücüsünün TÜBITAK’a bildirdigi hesaba aktarilir. Sonuç raporunun kabulü halinde ise, proje yürütücülerine toplam destek miktarinin 5’i kadar PTI ödenir.
Bursa HABERI