Insanligin utanç tablosu
Bursa Barosu Mülteci ve Yabancilar Hukuku Komisyonu, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle yaptigi basin açiklamasinda, insanligin utanç tablosunu gözler önüne serdi.
Komisyonun basin açiklamasi söyle: “Birlesmis Milletler Yüksek Mülteci Komiserligi’nin 2020 Aralik ayi verilerine göre 82 milyon kisi yerinden edilmis durumda. Türkiye, bunlarin 4 milyondan fazlasina ev sahipligi yapiyor ve bu konuda dünyada 1. sirada yer aliyor. Bu rakamlar, Ikinci Dünya Savasi’ndaki rakamlarin üstüne çikmis durumda ve zorunlu göçün dünya tarihindeki en yüksek rakamlara ulastigi bir dönemdeyiz.
Maalesef bu durum, Covid-19 pandemisinin birçok ülkede ekonomi dahil her seyi durdurdugu halde siddetin, ayrimciligin ve zulmün her seye ragmen devam ettiginin göstergesi olarak karsimiza çikiyor. Mültecilerin maruz kaldigi hak ihlalleri ve zorluklar, vatandasi olduklari ülkelerinden ayrilmalari ile bitmiyor. Hem zorunlu göç yolunda hem de sigindiklari ya da siginamadiklari ülkelerde birçok zorluk ve hak ihlalleri ile karsilasiyorlar. Siginma hakki, temel bir insan hakki olmakla birlikte kendisini “hukuk devleti” olarak tanimlayan ve taraf olduklari uluslararasi sözlesmelere göre bu hakkin tesliminde yükümlü olmalarina ragmen bunu çogu devlet yerine getirmiyor. Mültecilerin yasadigi hak ihlallerinin son bulmasi ve insan onuruna yarasir bir hayat sürmeleri için bütün devletlerin üzerlerine düsen sorumlulugu yerine getirmesi gerekiyor.
Türkiye’deki mülteciler de birçok zorluk ve sorunla karsilasiyor. Bunun en temel sebeplerinden biri de hukuki statülerindeki belirsizlik… Türkiye’nin 1951 tarihli Cenevre Sözlesmesi’ne koydugu çekince sebebiyle sadece Avrupa’dan gelen siginmacilara mültecilik statüsü taniyor. Uluslararasi ve geçici koruma statüsünde olan siginmacilarin Türkiye’de kalici bir korunma statüsü bulunmuyor. Bu durum basta saglik hakki olmak üzere birçok hakka erisim konusunda da ciddi sorunlar ortaya çikiyor.
Covid-19 pandemisi, hassas ve kirilgan durumdaki mültecilerin durumunu daha da kötülestirdi. Kayit disi istihdam edilen siginmacilar ya çok uzun saatler düsük ücretle çalismaya mecbur birakildi ya da hiçbir hakki verilmeden isten çikarildi. 6458 sayili kanunda “çalisma izni olmadan çalismak” sinir disi etme sebeplerinden biri olarak sayildigi için hak ihlaline ugrayan mülteciler hukuki statülerini kaybetme veya sinir disi edilme kaygisi ile herhangi bir sekilde yargiya basvurma yolunu tercih etmiyorlar. Bu durum hem Türkiye’deki kayit disi istihdam oranini artirmakta hem de birçok mülteciyi kötü çalisma kosullari altinda çalismak zorunda birakiyor. Sorunun çözülmesi için acil yasal düzenleme yapilmasi gerekmektedir.
Geri gönderme merkezindeki kosullarla birlikte intihar tesebbüslerinin gerçeklestigi ve hatta geçtigimiz aylarda maalesef iki kisinin bu sebeple yasamini yitirdigini ögrenmis bulunuyoruz. Kisilerin geri gönderme merkezlerinde tutulmalarinin sebebi, haklarinda suç süphesi olmasi ya da bir suça iliskin hüküm verilmesi degildir. Geri gönderme merkezleri, hakkinda sinir disi karari alinip idari gözetim tedbiri verilen yabancilarin tutuldugu bir yerdir. Ancak idari gözetim tedbiri alinmasi gereken en son önlemdir. 25 Aralik 2019 tarihinde 6458 sayili kanunda yapilan degisikle idari gözetim tedbirine alternatif tedbirler getirildi. Ancak bu tedbirler hiç degerlendirilmeden kisiler hakkinda ilk olarak idari gözetim tedbiri uygulaniyor ve uygulanan kisilerin, sartlari cezaevlerinden daha agir olan bu yerlerde hukuka aykiri bir sekilde tutularak, en temel insan haklarindan biri olan özgürlük ve güvenlik hakki çok açik bir sekilde ihlal ediliyor. Bu ihlallerin ortadan kalkmasi için il göç idarelerinin öncelikle diger alternatif tedbirleri uygulamasi, geri gönderme merkezlerinin sartlarinin iyilestirilmesi ve buralarda yürütülen süreçlerin seffaf hale getirilmesi gerektigi kanaatindeyiz.
Bursa Barosu olarak karsilasilan her hak ihlalinde oldugu gibi mültecilere yönelik yapilan bütün hukuka aykiri uygulamalarin ve hak ihlallerinin de karsisinda oldugumuzu kamuoyuna duyuruyor, yetkilileri; ulusal mevzuatimizin taraf oldugumuz uluslararasi sözlesmelere uyumlu hale getirilmesi için harekete geçmeye ve tüm devletler ile uluslararasi kuruluslari; hak ihlallerini durdurmaya ve sorumluluklarini yerine getirmeye çagiriyoruz. Kimsenin mülteci olmak zorunda kalmadigi bir dünyada yasamayi diliyoruz.”
Bursa HABERI
OKUMADAN GEÇME
Netanyahu Öldü mü? İsrail’de Yönetim Boşluğu İddiası
Gazeteci Ayşegül Akyüz Yahşi’nin araştırması, İsrail-İran gerilimi sırasında Netanyahu’nun akıbetine dair soru işaretlerini ve İsrail yönetiminde olası bir “yönetim boşluğu” ihtimalini gündeme taşıdı.
Devrim Muhafızları’ndan Netanyahu İçin “Ebedi Karanlık” İması
AYŞEGÜL AKYÜZ YAHŞİ - İran Devrim Muhafızları’na yakın medya organları, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun akıbetinin belirsiz olduğu iddiasını yeniden gündeme taşıdı. İsrail yönetimi ise bu iddiaları kesin bir dille reddediyor.
Türkiye Savaşa Girecek mi? Kritik Senaryo
HABER ANALİZ / ERCAN KUTLU - ABD-İsrail ile İran arasındaki savaş bölgeyi sararken gözler Ankara’ya çevrildi. Türkiye dengeli politika sayesinde şimdilik dışında, ancak riskler büyüyor.
Epstein Dosyası Yeniden Gündemde: Küresel Ahlâk Tartışması
HABER MERKEZİ - Epstein soruşturmasına dair belgelerin yeniden gündeme gelmesi, küresel güç ilişkileri, şeffaflık ve hesap verebilirlik tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Erdoğan, Riyad'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinde ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alındı.
Osmangazi Meydanı'nda Ramazan etkinlikleri coşkuyla sürüyor
Cahit Kaşıkçılar'ın kukla gösterisi ve Türk Sanat Müziği dinletisiyle Bursalılar manevi bir akşam yaşadı.
Karatay'da iftar ve teravih buluşmaları
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, iftar ve teravih programlarında vatandaşlarla bir araya geldi.
Jandarma 27 ilde silah operasyonu: 259 gözaltı
Jandarma Genel Komutanlığı'nın 27 ilde düzenlediği operasyonda 1 kaçak silah imalathanesi bulundu, 259 şüpheli gözaltına alındı.
Bursa Emniyeti'nde Ramazan iftarında birlik mesajı
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, teşkilat mensupları için iftar programı düzenledi. Kadir Gökce'nin himayesindeki buluşmada, dayanışma ve hizmet kararlılığı vurgulandı.
AKSAÇLILAR Başkanı Ahmet BEREKET'ten Ramazan Mesajı
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet BEREKET, Ramazan'ın rahmet, bereket ve kardeşlik ayı olduğunu vurguladı.
AKSAÇLILAR Başkanı Bereket'ten FETÖ Uyarısı: Çok Dikkatli Olmalıyız
Ahmet Bereket, FETÖ'nün yeniden yapılanma çabalarına karşı devleti ve milleti uyardı, mücadelenin gevşetilmemesi gerektiğini vurguladı.
AKSAÇLILAR Başkanı'ndan Yalova'daki bebekli kavga tepkisi
Ahmet Bereket, 14 aylık İkra bebeğin yaralandığı olayı toplum vicdanını yaralayan kabul edilemez bir şiddet olarak nitelendirdi.
İYİ Partili Doğan'dan İzmir Körfezi ve Yerel Yönetimlere Sert Eleştiriler
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, İzmir Körfezi kirliliğinde yerel yönetimleri eleştirdi ve İzmit modelinin uygulanmasını istedi.
Deprem Yıl Dönümünde Şehitler Anıldı, Dayanışma Vurgusu Yapıldı
Kahramanmaraş depreminin yıl dönümünde Sultanbeyli'de anma programı düzenlendi, film gösterimi ve konuşmalarla acılar hafızalarda tazelendi.
Ahmet Bereket: Uyuyan Hücre ve FETÖ Tehdidine Karşı Mücadele Sürmeli
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
Başkan Zeyrek Turizm Fuarı’nın açılışına katıldı
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Hafta Sonu Kahvaltısı İçin Biyer'e Uğramaya Ne Dersiniz?
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale Turistlerin Yeni Gözdesi Mi?
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025'te Nereye Tatile Gideceğiz? Resmi Tatil Günleri ve Öneriler
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan'da Türkler İçin Oturum İzni Kolaylığı
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
İzmir'de Genç Kemankeşler ve Yazarlar İftarda Buluştu
TYB İzmir Şubesi, geleneksel okçuluk sporuyla ilgilenen gençleri ve şehrin önemli isimlerini iftar sofrasında bir araya getirdi.
Sancakkale Savunması'nın 112. Yılı Anma Programı Düzenleniyor
Sancakkale Dayanışma Grubu, tarihi savunma yapısının tanıtılması ve korunması için 10 Mart'ta anma programı düzenliyor.
370 Yıllık Sancakkale'nin Yasaklı Tarihi ve 10 Mart Anma Töreni
İzmir'in 370 yıllık Sancakkale kalesi, 111 yıldır saklanan savunma gerçeği ve halka kapalı tutulması protesto ediliyor.
Anadolu İrfanı ve Kimlik Sınavı
Celal Karatüre’nin “Hacılar İlahisi” çıkışı üzerinden; Anadolu irfanı, Hoca Yesevi geleneği ve kimlik mücadelesi sosyolojik açıdan yeniden tartışılıyor.
Toplumsal Yara Roman Oldu
Toplumun kanayan yarası kadın cinayetlerini polisiye kurguyla anlatan “Züleyha / Yarıda Kalan Hayatlar”, Ankara’daki ilk imza gününde okurlarla buluştu; Yazar Şerafettin Yıldız, romanın vicdanlara dokunmasını amaçladığını söyledi.
Travma ve Bağımlılık Semineri Öğretmenlerle Buluştu
Prof. Dr. Erdinç Öztürk'ün katılımıyla düzenlenen seminerde, travmanın aile ve birey üzerindeki etkileri ile bağımlılığın psikolojik temelleri ele alındı.
Bahçeşehir Semt Polikliniği Yeniden Açıldı
HABER / ERCAN KUTLU - Başakşehir’de uzun süredir kapalı olan Bahçeşehir Semt Polikliniği yeniden hizmete açıldı. Mahalle sakinleri gelişmeyi memnuniyetle karşılarken göz doktoru atanması da bekleniyor.
Göz Kapağı Estetiğinde Yeni Trend: Doku Koruyucu Teknikler
Prof. Dr. Ahmet Karacalar, göz kapağı estetiğinde 'fazla dokuyu çıkarma' yerine 'hacim koruyucu' tekniklerin öne çıktığını açıkladı.
Ramazan Sofralarında Balık Önerisi
MEDYA90 HABER MERKEZİ - Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, Ramazan ayında iftar sofralarında haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Çene Tedavisinde 20 Dakikalık Yeni Dönem
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Uzm. Dt. Ömer Pirinç’in geliştirdiği minimal invaziv yaklaşımlar; çene eklem ağrıları, horlama ve bazı konuşma problemlerinde kısa sürede uygulanan fonksiyonel tedavi seçenekleri sunuyor.
“Genç Girişimci Zahra’dan Bahçekent’e Çikolata Keyfi”
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
Çaya Geldik Etkinliği 654 Ada’da Gönülleri Fethetti
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Hevi Zana Sami 3 Yıl Üst Üste Okul Birincisi Oldu
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
Matbaa ve Baskıda Uygun Fiyatlı Çözüm: Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
Bahçekent 654 Ada Örnek Site Oldu: Yeni Yönetim Takdir Topluyor
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Niğde'de Ramazan Bereketi Mahalle Sofralarında Yaşanacak
Niğde Belediyesi, Ramazan'da Gönül Sofraları ve Muhabbet Çadırları ile hemşehrileri buluşturuyor.
Urla Esnaf Odası Seçiminde Tarafsızlık Tartışması
Belediye başkanı ve ilçe başkanının mevcut adaya açık desteği, esnaf seçimlerinde tarafsızlık ilkesini gündeme taşıdı.
Eyüpsultan'da Sevgi Etkinlikleri: Emekliler Lokali'nde Oyuncak Atölyesi
Eyüpsultan Belediyesi, Şubat ayı boyunca sürecek Sevgi Etkinlikleri kapsamında Emekliler Lokali'nde geleneksel Eyüp oyuncakları atölyesi düzenledi.
Anadolu Selçuklu Hastaneleri Yozgat’ta “Ocakbaşı Sohbetleri”nde Ele Alındı
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
2025 AİLE YILI’NA NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN BÜYÜK DESTEK!
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.



