Internette vakit geçirme orani pandemi süreciyle birlikte hiç olmadigi kadar yükselis gösterdi. Bu durum, özellikle kötü niyetli kisiler ve hesaplara hedef olma oraninda da artisa neden oluyor. Yasanan tüm bu gelismeler ise kisisel verilerin nasil korunacagiyla ilgili pek çok endiseyi ve soruyu beraberinde getiriyor. Ancak bu endiseleri giderecek, kisisel verileri merakli gözlerden koruyacak basit önlemler bulunuyor. 150 yili askin köklü geçmisiyle Generali Sigorta, kisisel verileri güvenli tutmaya yönelik basit ve etkili önlemleri kamuoyuyla paylasti.
Verileri yedeklemek
Dijital verilerin kopyalarini tutmak, kisisel verileri korumanin en basit yöntemlerinden biridir. Ancak bu yöntem genellikle göz ardi edilir. Verileri yedeklemek, herhangi bir cihazin kaybolmasi, çalinmasi veya zarar görmesi halinde bilgi ve belgelerin güvende olacagi anlamina gelir. Harici bir sabit sürücü kullanilarak veriler kolayca yedeklenebilir. Çevrimdisi güvenlik özelinde ise, önemli belgeler taranarak ve bilgisayara kaydedilerek önlem alinabilir. Verileri yedeklemenin bir diger yolu ise bulut depolama çözümleridir. Belli bir kapasiteye kadar ücretsiz de yararlanilabilen bulut depolama çözümleri, yedeklenen bütün verilere internet baglantisinin oldugu her yerden ulasilabilme olanagi sunuyor. Ayrica yedeklenen verilerin en yüksek güvenlik seviyesinde saklanmasini sagliyor.
Sifreleri düzenli olarak degistirmek
Mevcut sifreler en az 15 karakter uzunlugunda olmali ve sik sik degistirilmelidir. Daha da önemlisi, sifreler cihazinizin yakininda yazili olarak saklanmamali veya cihazin üzerine yazilmamalidir.
Dogum günü ve adres bilgilerini yayinlamamak
Sosyal medya hesaplarinda yer alan adres, dogum günü gibi bilgiler kötü amaçlar için kolayca kullanilabilir. Bu riskin önüne geçmek için, dogum günü veya yasanilan yer gibi bilgiler online platformlarda yayinlanmamalidir.
Kamera ve Bluetooth'u kontrol etmek
Bilgisayar korsanlarinin kapali oldugu taktirde dahi kameraya erismesinin mümkün oldugu unutulmamalidir. Kullanilmadigi durumlarda kamera kapatilarak önlem alinabilir. Bluetooth ise korsanlar için açik bir kapi olabileceginden mutlaka kapali tutulmalidir.
Açik kablosuz aglari kullanmamak
Wifi sinyalleri genellikle evin disina kadar ulasir, dolayisiyla bilgisayar korsanlari için kolay bir hedef olur. Basit olmayan harf, rakam ve özel karakterlerin karisimindan olusan bir sifre kullanilarak bu duruma önlem alinabilir. Bunun yani sira genel kullanima açik kablosuz aglari kullanmaktan kaçinmali ve eger kullanilirsa da, site adreslerinin HTTP yerine HTTPS ile basladigindan emin olunmalidir.
Antivirüs yazilimi kullanmak
Kötü amaçli yazilimlar birçok bilgisayarin basina bela olur ve virüsler, casus yazilimlar gibi risk faktörlerini içerir. Kötü amaçli yazilimlardan kaçinmanin en iyi yolu, iyi bir antivirüs yazilimina sahip olmaktir.
Bildirimleri-uyarilari açmak
Dolandiricilar bütün önlemlere ragmen uygulanan tedbirleri asmanin bir yolunu bulabilirler. Bu gibi durumlarda, zarari asgari düzeyde tutmak için en kisa zamanda bilgi sahibi olunmasi oldukça önemlidir. Günümüzde birçok banka olagandisi aktiviteleri tespit eden ücretsiz bildirimler-uyarilar gönderiyor. Hesabin bulundugu bankayi arayarak veya internet subesi üzerinden mevcut uyarilari-bildirimleri açarak, yasanabilecek olasi bir problemin önüne geçmek mümkün.