Covid-19 geçirenler de mutlaka asi olmali!

Covid-19 geçirenler de mutlaka asi olmali!

Ortaya çikan varyantlariyla dünya genelinde etkili olan Covid-19’la mücadelede en etkili yöntemin asi oldugunu vurgulayan uzmanlar, Covid-19 geçirenlerin de mutlaka asi olmasi gerektigine dikkat çekiyor.

Ortaya çikan varyantlariyla dünya genelinde etkili olan Covid-19’la mücadelede en etkili yöntemin asi oldugunu vurgulayan uzmanlar, Covid-19 geçirenlerin de mutlaka asi olmasi gerektigine dikkat çekiyor. Uzmanlar, “Hangi varyant, hangi mutasyon, kaç kere mutasyon, kaç kere varyant olursa olsun su gerçegi unutmayalim: Bu pandeminin ortadan kalkmasini saglayacak en önemli faktör asidir! Biz bu pandemiyi asiyla ortadan kaldiracagiz.” diyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Songül Özer, normallesmeyle beraber hizlanan asilama çalismalarina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Covid-19 asilarinin ciddi anlamda yan etkisi olmadi

Asilamanin basladigi günden bu yana en çok merak edilen konularin basinda Covid-19 asilarinin yan etkilerinin geldigini belirten Dr. Songül Özer, “Simdiye kadar yapilan, Türkiye’de uygulanmayan Johnson & Johnson’in ortaya çikarmis oldugu ya da desteklemis oldugu asi disinda diger asilarin hiçbirisinin ciddi anlamda bir yan etkisi olmadi.  Her gün bizler de hastanemizde yüzlerce kisiye asi yapiyoruz ve hekim olarak simdiye kadar binlerce asi olan insanla karsilastim. Bazi insanlarin bünyesi daha narindir, bazi insanlarin alerjik yapisi biraz daha digerlerine göre olabilir. O kisilerde dahi döküntüyle bile karsilasmadim, belki baska hekim arkadaslarim karsilasmis olabilir.” diye konustu.

Kolda agri yapmasi normal bir durum

Bir asinin en çok yapabilecegi yan etkinin uygulama bölgesinde agri yapmasi oldugunu kaydeden Dr. Songül Özer, “Kolunuzdan yapildigi için asinin yapildigi gün, en fazla ertesi gün de dahil olmak üzere iki gün, asinin yapildigi bölgede bir kas agrisi olusabilir. Çünkü orada bir reaksiyon, bir savas var. Yani asiyla verilen mikroorganizmayla savasan vücudunuzun hücreleri var. Bu savas nedeniyle asi vurulan bölgede agri olmasi çok normal bir durum. Bunun disinda farkli bir durum olmaz. Belki, çok nadiren koltuk alti lenf bezlerinde küçük sismeler olabilir fakat bunlar da geçicidir. Bazi insanlarda ise çok nadiren döküntü olabilir ki ben hiç görmedim. Onun disinda bir yan etki ile karsilasmazsiniz.” diye konustu. 

‘’Bulantim, kusmam oldu, kendimi halsiz hissediyorum, bas agrim oldu’’ diyen kisilerin 99’unda bu durumun psikolojik oldugunu kaydeden Dr. Songül Özer, “Asilar böyle bir sey yapmaz, bugüne kadar hiçbir asi da yapmadi. Tabii ki korku herkeste vardir. Bazi kisilerde igne korkusu bile olabiliyor. Bu yüzden ‘’Asi bende ne yapacak? Acaba asinin içine ne kattilar?’’ gibi korkularin olmasi dogal ama bilimin isigindan ayrilmayin, bilim ne diyorsa ona inanin. Bir bilim insani olarak, bu asiyi olabilirsiniz diyorsak bize güvenin.” dedi.

Pandemiyi asiyla ortadan kaldiracagiz

Pandeminin ortadan kalkmasini saglayacak en önemli faktörün asi oldugunu kaydeden Dr. Songül Özer, “Hangi varyant, hangi mutasyon, kaç kere mutasyon, kaç kere varyant olursa olsun su gerçegi unutmayalim: Bu pandeminin ortadan kalkmasini saglayacak en önemli faktör asidir! Asinin hangi asi oldugu bazi noktalarda önemli ama biz bu pandemiyi asiyla ortadan kaldiracagiz. Bu yüzden ‘’Hangi asi, ne çesit asi, hangi asi daha çok koruyor, hangi asi daha etkili?’’ gibi konular, daha bilimsel konular ama mutlaka asiyi olacagiz. Temmuz ayinin ortalarina dogru Türkiye’deki toplumun ciddi oranda bir kisminin asilanmasini bekliyoruz. Ben de, ‘’Asi olun!’’ diye israr eden, mutlaka herkesin asi olmasi gerektigini savunan taraftanim. Ben iki doz asimi oldum, çocuklarima da, esime de asilarini yaptirdim. Sizler de mutlaka asilarinizi olun.” tavsiyesinde bulundu.

Delta varyantina karsi koruma orani 88

Türkiye’de aktif olarak yapilan ikinci asi olan Biontech ile ilgili sirketin CEO’su Ugur Sahin’in “Biontech asisi tek dozda delta virüse karsi 36 oraninda koruyor. Iki doz yapildiginda bu koruyuculuk 88’e kadar çikmaktadir.” dedigini hatirlatan Dr. Songül Özer, sunlari söyledi:

“Bugüne kadar büyük oranda ortaya çikan tüm varyantlara karsi koruma oraninin yüksek oldugu açiklamasi yapildi. Bu, 88 orani az degil.  Çünkü tüberküloz (verem) asisinin bile 60-70 bantlarinda koruyucu oldugunu hatirlatmak isterim. 80 ve üzerindeki koruma çok ciddi bir oranda koruma demektir. Koruma ile ilgili kasit nedir? Hastaligin yani virüsün insan vücuduna girmesine engel oluyor demiyoruz. Burada buna çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü asi karsitlari hep çift doz asi olundugu zaman Covid-19 olunabildigini dile getiriyor. Evet, olabilirsiniz. Asi, kisinin vücuduna virüsün girmesine engel olmaz, böyle bir etkisi yok. Asinin iddiasi, kisinin vücuduna mikroorganizma girse bile, kisiyi agir hastaliktan koruyacak, hastaneye yatmaya engel olacak, dogal olarak bu hastaligi agir geçirmeye engel olacak olmasidir. Böylelikle ölüm oranlari azalacak. Asiyi bulan bilim insanlari da bunu söylüyor.”

Covid-19 geçirenler de mutlaka asi olmali

Covid-19 geçirenlerin de mutlaka asi olmasi gerektigini vurgulayan Dr. Songül Özer, Covid-19 geçirenlerin açi olmamasi halinde daha agir Covid geçirebileceklerini belirterek sözlerini söyle tamamladi:

“Farkli bir mutasyonel sus ile yeniden enfekte olma ihtimaliniz var. Biz böyle hastalar gördük. O yüzden asi olmalisiniz diyoruz.  Biliyorsunuz ki Covid-19’u geçiren kisilerin, hastaligi geçirdikten sonraki 6 ay içerisinde asilarini yapmiyoruz. Alti aydan sonra da mutlaka antikorlarina bakiyoruz, eger antikorlari düsükse asi yapiyoruz. Yalniz ‘Covid-19’u geçirdim neden asi olayim?’ sorusunu soranlarin mutasyonlardan haberinin olmadigini düsünüyorum. Geçirmis ve antikor gelistirmis olabilirler. Belli bir süre sonra farkli bir Covid-19 susuyla, yani alfa, beta, gamma, delta varyantlarindan bir tanesiyle yeniden enfekte olunabilir. Daha önce yogun bakimda yatan birçok hastamiz oldu. Maalesef ilkinde hafif geçiren, sadece üst solunum yolu enfeksiyonu olarak geçiren insanlarin yeni bir susla enfekte olduklarinda ikinci hastalik tablosunu daha agir geçirdiklerini gördük. Ikinci kez enfekte olduklarinda hastaneye yatmak zorunda kalan ve maalesef yogun bakima bile yatmak zorunda kalan hastalarimizi gördük, kaybettigimiz hastalar da oldu.”



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.