HBX AR-GE , safran bitkisini kullanarak bir bulusa daha imza atti Ekip safran bitkisini kullanarak süt ve süt ürünlerinin besin degerini ve raf ömrünü uzatmayi basardi
Merkezi Aydin’da bulunan ve ülkenin degisik illerindeki üniversitelerde görev yapan bilim adamlari ile bilimsel çalismalara imza atan HBX ARGE BAP(Bilimsel Arastirmalar Merkezi), altin degerindeki safran bitkisini kullanarak yeni bir bulusa daha imza atti. Yeni çalisma ile süt ve süt ürünlerinin yani sira ekmegin besin degeri ve raf ömrünün uzatildigi belirtildi.
Aydin Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent içerisinde birbirinden spesifik ve stratejik ürünler gelistirip patentleyen Karya Farma HBX ARGE tamami organik ve dogal yapili çalismalara bir yenisini daha ekledi. Globallesen dünyada gelisen teknoloji ile pek çok seyin telafisinin oldugunu ancak zayi olan zaman ve gidanin telafisi olmadigini belirten Proje Koordinatörü Hakan Baslik, bu çalismada yaklasik yarim asirdan bu yana, bu alanda önemli çalismalar yürüten Gida Mikrobiyologu Istanbul Rumeli Üniversitesi Sanat Tasarim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz’ün tecrübeleri ve yogun bilimsel çalismalari sonucu bu ürünü elde ettiklerini söyledi.
Türkiye’de bu alandaki çalismalari ile taninan Istanbul Rumeli Üniversitesi STF Dekani Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz “Uzun zamandan beri HBX 2371 antik oil üzerine çalismalar yapmaktayiz. Son zamanlarda bu yagin gida maddeleri üzerine olan etkileri konusunu da gündeme getirdik ve güzel sonuçlar almaya basladik. Simdilik yogurt peynir ve ekmek konusunda çalismalar devam ediyor. Ilerleyen zamanlarda daha güzel seylerle karsiniza çikacagiz insallah” dedi.
Süt ve süt ürünlerinin yaninda ekmek yapiminda etkili olabilen gidalarin, raf ömrünü uzatici ve destekleyici ürün olarak ortaya çikan HBXHPYM919 ile ürünlerin besin degerini arttirmanin ve raf ömrünü uzatmanin yani sira pek çok dünya ülkesinin en önemli sikintisi olan israfin da önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydeden Baslik, “Bu çalismamizda çok degerli bir bitki olan safrani kullandik. HBX2371 Antimikrobiyal üründen de faydalandigimiz bu çalismada suanda görev yeri Istanbul Rumeli Üniversitesi STF Dekani olan ve yarim asirlik akademik hayati basarilarla dolu Gida Mikrobiyoloji Hocasi Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz hocamizin emegi ve destegi büyüktür. Kendisine mütesekkiriz” dedi.
Safran bitkisinin krosin, krosetin, safranal ve kaempferol gibi davranan bitki bilesikleri bakimindan oldukça zengin oldugunu belirten Baslik, “Antioksidanlar, hücrelerin oksidatif strese karsi korunmasina yardimci olur. Safranal safranin kendine özgü tadi ve aromasini verir. Arastirmalar, beyin hücrelerini oksidatif strese karsi korumanin yani sira ruh halinizi, hafizanizi ve ögrenme yetenegimizi gelistirmeye yardimci olabilecegini gösteriyor. Ayrica içerisinde etken maddeler günümüz hayatini olumsuz etkileyen strese bagli nörodejerenatif hastaliklara karsi koruyucu etkiye sahip oldugu düsünülmektedir” diyerek bu sebepten dolayi bu çalismalari ile farkindalik olusturacaklarini düsündüklerini söyledi. Kaynak; HaberTürk
Aydin HABERI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.