Küçük ekranlar büyük dertlere neden oluyor

Küçük ekranlar büyük dertlere neden oluyor

Teknolojik gelismeler her geçen gün hayatimizi kolaylastiracak yenilikler sunuyor. Fakat bu pratik gelismelerin saglik açisindan olumsuz getirileri de bulunuyor.

Teknolojik gelismeler her geçen gün hayatimizi kolaylastiracak yenilikler sunuyor. Fakat bu pratik gelismelerin saglik açisindan olumsuz getirileri de bulunuyor. Basinda saatlerce vakit geçirdigimiz telefon ya da bilgisayarlar boyunda fitik olusmasina neden olabiliyor. Avrasya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Senay Sildir, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.

Boynunuzun yükü sandiginizdan daha da agir

Omurga, vücudumuzun hareket kabiliyetini ve dik durmasini saglar, ortalarindan omuriligin geçtigi ve omur (vertebra) denilen 33 kemikten olusur. Kuvvetli bag dokusundan olusan disk içinde omurlardaki baskiyi azaltacak kikirdak dokusu vardir. 

Travmalar, zorlamalar, kazalar veya yaslandikça diskin merkezi su içerigini kaybetmesi, diskin yastiklama görevini eskisi kadar iyi yapamaz duruma getirir. Bu durumda boyun fitigi ortaya çikar. Diskin merkezi dis tabakadaki bir yirtiktan çikarak sinirlerin ve omuriligin yer aldigi bosluga tasar ve boyun fitigi meydana gelir.

Hastaligi tetikleyen farkli etkenler var…

Genellikle boyun fitiklari vücudunu çok kullanan 20-40 yas arasi kisilerde görülür. Bunun yani sira; 

Agir yük kaldirma,  Itme hareketinin çok sik yapilmasi,  Ters bir hareket yapma,  Uzun süre masa basi iste çalisma,  Uzun saatler bilgisayar basinda oturma,  Cep telefonunu uzun süre kullanma  Travma, Trafik kazasi geçirme, Anne/babada boyun fitigi olmasi durumunda bag dokusunda yirtilmalar görülebilir. 

 

Bu belirtilere dikkat!

Boyun fitiginin temel belirtisi boyun agrilaridir. Fitiga bagli olarak yasanan agrilar genellikle sirta, kürek kemigine, basin arka tarafina ve parmak uçlarina vurur. Ayni zamanda bu bölgelerde uyusukluk ve güç kaybi da gözlemlenebilir. 

Boyun fitiginin en yaygin belirtileri;

El becerilerinde azalma, Duyu kaybi, Elektriklenme, Kol ve el kaslarinda güç kaybi, Sirt, omuz ve kollarda agri, Reflekslerde zayiflama, Kol ve parmaklarda karincalanma, Kolda incelme, Kas spazmi, Kulak çinlamasi, Bas dönmesi, Yürüme güçlügü, Dengesizlik, Ileri seviyede idrar ve diski tutamama, yürümede zorluk görülebilir.

Teshis ve tedavi yöntemi

Doktorunuz kesin teshis için röntgen filmi, MR ve Bilgisayarli Tomografi (CT) yöntemini kullanabilir. Röntgen filmleri omurga yipranip bozuldukça ortaya çikan kemik çikintilari ve disk araliklarindaki daralmayi gösterebilir ancak diskin fitiklasmasini ya da omurilikten çikan sinirleri gösteremez. Bu noktada en saglikli bilgi MR ile alinir. Tüm bunlara ek olarak elektrotanisal test çalismalari yapilarak bir bel fitigi sonucu olusabilecek sinir hasarinin bulgulari aranabilir.

Tedavideki ilk adim hastanin egitilmesidir. Hastaya dogru durus ve oturma pozisyonu ögretilir. Agir yükler tasimaktan kaçinmak gereklidir. Hastalar tedavi süresince lokal isi tedavisinden büyük yarar elde eder. Ilaç tedavisi olarak agri kesiciler ve kas gevseticiler kullanilir. Seanslar halinde fizik tedavi uygulanir. Eger hastanin fitigi tedaviye cevap vermiyorsa bu noktada cerrahi yöntemlere basvurulur.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.