Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Vücudun mikroorganizmalara karsi olan mücadelesinde önemli bir cephe olan bademcikler çesitli sebeplere bagli olarak enfekte olabilir.
Vücudun mikroorganizmalara karsi olan mücadelesinde önemli bir cephe olan bademcikler çesitli sebeplere bagli olarak enfekte olabilir. En sik enfekte sorunu ise tonsilittir. Özellikle bogazda agri ve yutkunma zorlugu ile karakterize edilen tonsiliti Avrasya Hastanesi K.B.B Uzmani Op. Dr. Koray Cengiz anlatiyor.
Çocuklar risk altinda yer aliyor
Bademciklerden birinin ya da her ikisinin birlikte iltihaplanmasi durumu olarak tanimlanabilecek olan tonsilit, siklikla virüslerden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Kimi zaman bakteriler de bademciklerde iltihaba neden olabilir. Bakteri nedenli tonsillit daha ciddi seyreder, uygun bir tedavi olmadiginda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Her yil milyonlarca kisiyi etkileyen bu hastalik yaygin olarak çocuklarda görülür.
Bu belirtileri gösteriyorsaniz…
Bogazda kasinti, Bogazda kuruluk, Yutkunurken bogazda agri hissetme, Agizda kötü koku, Ses tinisinda degisiklikler, Besinleri yutmada zorluk çekme, Yutma sirasinda agri, Ses kisikligi, Geniz akintisi, Agzi açmakta güçlük, Bogazda ele gelen sislik, Boyun tutulmasi, Bas agrisi, Öksürük, Titreme, Karin agrisi, Mide bulantisi, kusma.
Hastaligin farkli tipleri bulunuyor
Semptomlara ve iyilesme sürelerine göre tanimlanan farkli ?tonsilit tipleri vardir. Tipin teshis edilmesi, hastaligin nasil tedavi edilecegine karar verilmesinde yardimci olur. ?Tonsilit tipleri su sekilde özetlenebilir;
Rekürren ??Tonsilit: Bir kisinin yilda birçok kez akut bademcik iltihabi geçirmesi durumudur. Akut ??Tonsilit: Akut ?tonsilitte belirtiler yaklasik olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Kronik ??Tonsilit: Akut tipe göre çok daha uzun sürer. Kronik bogaz agrisi, agiz kokusu ve boyunda hassas lenf dügümleri seklinde kendini belli eder.
Ortaya çikis nedeni nedir?
Vücutta hastaliklara karsi ilk savunma mekanizmasi bademciklerdir. Vücudun enfeksiyonlarla mücadele edebilmesi için beyaz kan hücreleri üretir. Agiz yoluyla vücuda giren bakteri ve virüslerle savasirlar. Ancak mikroorganizmalarin neden oldugu enfeksiyonlar karsisinda hassas olabilirler. Tonsilite, soguk alginliginda oldugu gibi bir virüs veya ?strep bogazindaki gibi bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Bademcik enfeksiyonlarinin en yaygin nedeni virüslerdir.
Ilk müdahale fiziki muayene
Uzman bir doktor tarafindan hasta fiziki olarak muayene edilir. Muayenede hastanin bogazina, kulak ve burnuna bakmak için isikli bir alet kullanir. Bazi ?strep bogaz enfeksiyonu vakalariyla iliskili olan ve kizil hastaligi olarak bilinen rahatsizliga ait bir döküntü bulunup bulunmadigini kontrol eder. Sismis lenf bezleri için çocugun çene alti ve boynunu elle arastirir. Solunum sesleri kontrol edilir. Ayni zamanda dalakta büyüme olup olmadigini görmek için karin muayene edilir.
En saglikli teshis için hastanin bogazinin arkasina steril bir çubuk sürtünerek bir salgi örnegi alinir ve streptokok bakterisi varligi açisindan incelenir. Tam kan sayimi testi yapilir.
Cerrahi islem gerekebilir
Bademcik iltihabi yasayan bireylerde enfeksiyona yol açan mikroorganizma tespit edildikten sonra bakteri kaynakli ise antibiyotik kullanimi önerilir. Fakat viral kaynakli enfeksiyonlarda antibiyotikler herhangi bir fayda saglamaz. Agri kesici ve ates düsürücü ilaçlar ile bogaz spreyleri, gargaralar mevcut semptomlarin hafifletilmesi ve giderilmesi amaciyla kullanilabilir. Sürekli tekrarlaniyorsa bademcikler cerrahi yöntemle alinabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.