Kurban Bayrami gelenegi olan etin kesimden sonra dogru sekilde muhafaza edilmesi ve pisirilmesi büyük önem tasiyor. Uzmanlar, etin kesim sonrasi bakteri ile enfekte olmasina karsi hizla 7 derecenin altinda sogutulmasi gerektigini vurguluyor.
Kurban Bayrami gelenegi olan etin kesimden sonra dogru sekilde muhafaza edilmesi ve pisirilmesi büyük önem tasiyor. Etin kesim sonrasi bakteri ile enfekte olmasina karsi hizla 7 derecenin altinda sogutulmasi gerektigini vurgulayan uzmanlar, etlerin birer yemeklik olacak sekilde küçük parçalara ayrilarak buzdolabi posetinde veya yagli kagida sarilarak muhafaza edilmesini tavsiye ediyor. Donmus etin kalorifer, soba üzerinde ve oda sicakliginda çözülmeye birakilmasinin saglik açisindan riskler tasidigina dikkat çeken uzmanlar, çözülme islemi için buzdolabinin alt bölmesinin kullanilmasini öneriyor.
Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi’nden Diyetisyen Özden Örkcü, bayramda kurban etlerinin kesimden sonra saglik açisindan dogru sekilde korunmasi ve pisirilmesi ile ilgili son derece önemli tavsiyelerde bulundu.
Et kesim sonrasi 7 derecenin altinda sogutulmali
Kesimhanelerde derinin yüzülmesi ve iç organlarin çikarilmasi sirasinda sigir etinin bakterilerle enfekte olabildigine dikkat çeken Örkcü, “Etin parçalanmasi ve kiyilmasi sirasinda yüzeyden iç kisimlara geçen bakteri, yeterli isi isleminin yapilmadigi durumlarda canliligini sürdürerek halk sagligi açisindan önemli bir risk olusturuyor. Koruyucu önlem olarak, etin kesim sonrasi hizla 7 derecenin altinda sogutulmasi gerekiyor. Özellikle bu tip gidalara uygulanan isil isleminin ürünün merkezi dahil her yerinde pisirilerek muhafazasinda 70 derece ve üzerinde olmasi, etin pembe renginin kaybolup gri-kahverengiye dönüsmesi ve et suyunun tamamen uzaklasmasi ile yeterli pisirme saglanabilir.” ifadelerini kullandi.
Et küçük parçalara ayrilarak saklanmali
Diyetisyen Özden Örkcü, kesilen etlerin korunmasi ve saklanmasinin insan sagligi açisindan çok önemli oldugunu belirterek “Kurban etleri, büyük parçalar seklinde degil, birer yemeklik olacak sekilde küçük parçalara ayrilarak buzdolabi posetine konulmali veya yagli kagida sarilmali. Etler buzdolabinin buzluk kisminda veya derin dondurucuda saklanmali. Bu sekilde hazirlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.” tavsiyesinde bulundu.
Oda sicakliginda çözünen et tehlike saçiyor
Etlerin oda isisinda açikta birakilacak sekilde degil, yine buzdolabinin alt bölmesinde çözünmesinin saglanmasi gerektigini vurgulayan Özden Örkcü, “Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabinin sebzelik kisminin üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amaciyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sicakliginda bekletme gibi yöntemler insan sagligi açisindan tehlikeli sonuçlari da beraberinde getiriyor.” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.