“Tedbir hayat kurtarir” sloganiyla yola çikan Basaksehir’de Iyilik Zamani (BIZ) projesi ekipleri, engelli vatandaslari ve ailelerini olasi bir depreme karsi bilinçlendirerek evlerindeki esyalari sabitliyor.
Basaksehir Belediyesi, deprem hazirlik çalismalari ile engelleri bir bir kaldiriyor. Basaksehir Belediyesi’nin hayata geçirdigi ve kisa sürede iyilik seferberligine dönüsen Basaksehir’de Iyilik Zamani (BIZ) projesi kapsaminda ‘engelsiz tim’ olusturuldu.
Engelsiz Tim çalismalara basladi
Ekipler, Basaksehirli engelli vatandaslari depreme karsi bilinçlendirmek için harekete geçti. Olasi bir depremde can ve mal kayiplarini en aza indirmek amaciyla yola çikan Engelsiz Tim, ilk etapta ilçe genelindeki 104 görme engelli vatandasin evinde esya sabitleme çalismasi gerçeklestirilmeye basladi.
Izmir depremi sonrasi çalismalar hizlandi
Basaksehir Belediyesi, Izmir’de 114 kisinin öldügü ve bin 35 kisinin yaralandigini 6,6 büyüklügündeki depremin ardindan, “Tedbir Hayat Kurtarir” sloganiyla yürüttügü çalismalarini hizlandirdi. Ev ziyaretleri gerçeklestiren engelsiz tim, vatandaslari hem deprem öncesi alinmasi gereken önlemler hem de deprem aninda yapilmasi gerekenler hakkinda bilgilendiriyor.
Ekipler evdeki esyalari sabitliyor
Engelsiz Tim ekibinde yer alan Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Gönüllü Temel Afet Bilinci ve Yapisal Olmayan Tehlikeleri Azaltma Egitmeni (YOTA) Dilek Ergen, “tedbir hayat kurtarir” sloganiyla yola çiktiklarini söyledi. Ailelere deprem aninda yapilmasi gerekenler konusunda bilgi verdiklerini söyleyen Ergen, “Ziyaretlerimiz sirasinda vatandaslara deprem öncesinde kendi önlemlerimizi alabilecegimizi ifade ettik. Bu baglamda yapilacak ilk is evlerdeki hareketli esyalarin sabitlenmesi. Biz de proje kapsaminda hareketli esyalarin sabitlenmesini de sagladik.” diye konustu.
Güvenli alan olusturuluyor
Engelli birey veya ailelerinden gelen talepler dogrultusunda harekete geçtiklerini belirten Ergen, “Teknik arkadaslarimizla beraber tespit ettigimiz esyalarda neler yapmamiz gerektigine bakiyoruz. L profiller ile dolaplarin montajini gerçeklestirerek dolap kapaklarina kilit takiyoruz. Ailemizin güvenli yasam alanini olusturduktan sonra evden ayriliyoruz.” degerlendirmesinde bulundu.
Güvenli ev için tavsiyeler
Esya sabitleme noktasinda tavsiyelerde de bulunan Dilek Ergen, “Bunun için agirliklari ve ölçülerine göre uygun profiller kullanilmasi gerekiyor. Daha sonrasinda kütüphanelerimiz varsa, kitapliklarimiz varsa bunlarin önüne eger kapaksizsa gergi raflar kullanilabilir. Kapakli raflarimiza çocuk güvenlik kilitleri diye tabir ettigimiz yöntemler de kullanilabilir. Ancak dolaplarin içerisine kaydirmaz örtüleri yerlestirebiliriz. Yer degisikligi yaparak bile önlem alabiliriz. Camlarimiz çok tehlikeli. Evdeki yasam alanimizin bir kismi camlarin önündeki koltuklarda geçiyor. Bunlarin yeri degistirilmeli.” ifadelerini kullandi.
“Uygulamadan memnun kaldik”
Engelsiz Tim ekibinin tarafindan bilgilendirilen Burcu Keles, “Sag olsunlar deprem konusunda gerekli bilgileri vererek evimizde her türlü önlemi aldilar. Bu uygulamadan çok memnun kaldik. 9 yildir Basaksehir’de oturuyorum. Belediye engelli oldugum için tüm destegini veriyor. Tüm belediye çalisanlarina ve baskanimiza çok tesekkür ediyorum.” seklinde konustu.
Bu hizmetten yararlanmak isteyenler, 444 06 69 numarali telefondan Çagri Merkezi’ni arayarak basvuruda bulunabiliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.