Tarih: 23.07.2021 00:47

Eskiden çobanlar kullaniyordu, simdi maske üretiminde kullaniliyor

Facebook Twitter Linked-in

Dünyanin en önemli endemik bitki merkezlerinin basinda gelen Ege’de bugüne kadar tursusu üretilen kapari bitkisinin özü ile simdi de maske üretildi. Içerisinde bol miktarda antiseptik kökenli etken madde bulunan kapari özü ile üretilen 3 katli maskenin birinci katmanin virüs ve bakterileri yok ettigi, 2. katinin bakteri larvalarinin üremesini engelledigi, agza temas eden 3. katinin ise vücuda temiz oksijen girmesini sagladigi belirtildi.

 

Anadolu cografyasinda yasayan ve özellikle belli yasin üzerindeki çobanlarin atalarindan nakil yolu ile kullandiklari tedavide kullandiklari dogal yöntemlerin halen geçerliligini korudugunu belirten HBX AR-GE (BAP)Bilimsel Projeler Koordinatörü Hakan Baslik, “Ulasim ve iletisimin çok zor saglandigi dönemlerde atalarimiz pek çok hastalik sikinti ile basarili bir sekilde mücadele verdigini göz önünde tutarak pandemi sürecinde yeniden gündeme gelen maskelerin sagligi üzerinde çalisma baslattik. Karya Farma HBX AR-GE (BAP) olarak bu çalismalarimizda bilimsel kaynaklarin yaninda tip egitimi almamis ancak atadan nakil yolu ile kendi sorunlarini kendileri çözen daglardaki yasli çobanlarimizla da görüstük. Çobanlarin virüs ve çesitli hastaliklara karsi halk arasinda kapari olarak bilinen bitkiyi kullandigini görünce çalismalarimizi bu yönde yogunlastirdik. Kapari, dünyanin pek çok ülkesinde biz de zeytin gibi kutsal olarak kabul edilen bir bitki. Içinde antiseptik kökenli etken madde bulundugu için hekim ve saglik hizmeti yaygin olmayan yerlerde virüslerden korunmada ve yara iyilestirmede kullaniliyor. Bitkinin bu özelliginden yola çikarak kapari ile birlikte kendimize özel hazirladigimiz bilesenleri özel buharli ortamda maske kumasina empoze ederek 3 katmanli maske ürettik. Oldukça basarili olduk ve bu bulusumuza da patent aldik” diye konustu.

 

Korona pandemisi ile beraber hayatimiza giren maskeler ile ilgili bir inovasyon çalismasi yaparak patent almayi basaran HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Projeler Koordinatörü Hakan Baslik, "13 yildan bu yana sürdürmekte oldugumuz tüm bilimsel çalismalari özellikle ilimizde bulunan endemik bitkileri taniyarak inceleyerek ve birebir tecrübe ederek basariya ulastigimizi söylemek isterim. Köyde yasayan tecrübe sahibi yaslilarimiz ve çobanlarimizin paylasimlari bize isik tuttu sonuca ulasmamiza adeta kaynak oldu” diyerek dogal ürünler üzerine yaptiklari çalismalarin ADÜ Teknokent’te devam ettigini söyledi.

 

Baslik ayrica, ürettikleri maskenin önemli bir özelliginin de en iyi filtre performansina sahip ve kullanicinin yüzüne uyumlu-soluk alip vermeyi kolaylastirmasi oldugunu söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —