Tarih: 24.07.2021 17:51

Böbrek sagligi için 7 öneri

Facebook Twitter Linked-in

Böbrek hastaliklarindan korunmak için saglikli beslenmek, ideal kiloda olmak ve düzenli egzersiz yapmak çok önemli. Böbrek sagligi için önemli önerilerde bulunan Anadolu Saglik Merkezi Iç Hastaliklari ve Nefroloji Uzmani Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Özel bir neden yoksa günde 1.5-2 litre su içmek, gelisigüzel ilaç kullanimindan kaçinmak, hareketli bir yasam tarzi benimsemek ve kan sekeri ve kan basincini doktorun önerdigi araliklarda düzenli kontrol ettirmek böbrek hastaliklarindan korunmak için oldukça önemli” dedi.

Herhangi bir nedenle gelisen böbrek fonksiyonlarindaki bozulmanin derecesine göre vücutta baska saglik sorunlari ortaya çikabilir. Bu sorunlar içinde hipertansiyon,  kalp yetmezligi, kalp ritm bozuklugu, diyabetik hastada seker kontrolünün bozulmasi, kansizlik (anemi), sindirim sistemi bozukluklari, kemik-mineral bozukluklari, sinir sistemi sorunlari, kisirlik (infertilite) gelisimi sayilabilir. Anadolu Saglik Merkezi Iç Hastaliklari ve Nefroloji Uzmani Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, böbrek sagligi için alinmasi gereken 7 önlemi paylasti:

Yeterli miktarda sivi alimina özen gösterilmeli

Avustralya ve Kanadali arastirmacilara göre yeterli sivi tüketimi kronik böbrek hastaligi gelisimi riskini azaltiyor. Geleneksel bilimsel görüse göre de günlük 1.5- 2 litre su tüketmek saglik için ideal ancak en dogru miktar için doktora danisilmali.

Hareketli bir yasam benimsenmeli

Düzenli olarak yürüyüs, hafif kosu ve bisiklete binmek gibi egzersizler yapmak hem dinç bir bedene sahip olmak hem fazla kilolardan kurtulmak için önemli.

Kan sekeri düzenli olarak kontrol edilmeli 

Diyabet, kronik böbrek hastaligina neden olan hastaliklar içinde birinci sirada yer aliyor. Diyabete bagli böbrek hasarinin (diyabetik nefropati) erken dönemde taninmasi sonrasinda uygulanacak tedaviler sayesinde böbreklerdeki hasar geri döndürülebiliyor veya hizi düsürülebiliyor. Kan sekeri doktorun önerdigi araliklarda düzenli olarak kontrol ettirilmeli.

Kan basinci ölçülmeli

Hipertansiyon, kronik böbrek hastaligina yol açan bir faktör olabilecegi gibi, böbrek hastaliginin sonucu olarak da gelisebilir. Tansiyon yüksek seyrettikçe hastaligin ilerlemesi de hizlanir.

Tuz tüketimine dikkat edilmeli

Dünya Saglik Örgütü bir günde alinmasi gereken tuz miktarinin 5 gram oldugunu belirtiyor. Ancak Türkiye’de günde ortalama olarak 18 gram civarinda tuz tüketiliyor. Tuz tüketimini azaltmak için yemek masalarinda tuzluk bulundurulmamaya dikkat edilmeli ve yemekler baharat ve nane, kekik gibi bitkilerle tatlandirilmali. Saglikli beslenmeye dikkat edilmeli.

Tütün mamullerinden uzak durulmali 

Sigara ve tütün ürünleri böbrek kan akiminin azalmasina sebep olur. Böylece böbrekler yeterince süzme yapamaz ve atik maddeler vücutta birikir. Sigara içen kisilerde böbrek kanseri gelisme riski yüzde 50 oraninda daha yüksektir.

Gelisigüzel ilaç kullanilmamali

Doktor reçetesi olmadan agri kesici ilaçlar kullanilmamali. Bu ilaçlar bazen kullanildiklari doz ve süreyle iliskili olarak bazen de bunlardan bagimsiz olarak böbrek hasarina yol açabilir. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —