Uzun COVID geçiren yani koronavirüse yakalandiktan sonra uzun süre sagligina kavusamayan hastalarla ilgili arastirmalar yürüten bilim insanlari çocuklarin da bu durumdan etkilendigine yönelik kanitlar buldu. Uzmanlar çocuklardaki en yaygin 4 belirtiyi açi
Uzun COVID geçiren yani koronavirüse yakalandiktan sonra uzun süre sagligina kavusamayan hastalarla ilgili arastirmalar yürüten bilim insanlari çocuklarin da bu durumdan etkilendigine yönelik kanitlar buldu. Uzmanlar çocuklardaki en yaygin 4 belirtiyi açikladi…
Uzun Kovid geçiren yani koronavirüse yakalandiktan sonra uzun süre sagligina kavusamayan hastalarla ilgili arastirmalar yürüten bilim insanlari, simdi de çocuklar için uyarilarda bulundu.
ÇOCUKLAR IÇIN UYARI
Zira Ingiliz medyasinda yer alan haberlere göre, son bir yildir yaklasik 400 bin yetiskin uzun süreli Kovid ile bogusuyor. Ancak ülkede yapilan son arastirma ayni durumdan çocuklarin da etkilendigini ortaya koyan ilk kanitlar bulundu.
Ulusal Istatistik Ofisi tarafindan yürütülen bir ankete göre, uzun süreli Kovid'in 2-11 yas arasi 11 bin çocugu ve 12-16 yas arasi 23 bin çocugu etkiledigine inaniliyor.
BU 4 BELIRTIYE DIKKAT
Ayni çalisma kapsaminda bilim insanlari uzun süreli Kovid'li küçük çocuklarda dört yaygin semptomun hakim oldugunu buldu. Iste uzun Kovid geçiren çocuklarda görülen en yaygin 4 belirti…
Ülkenin önde gelen egitim kurumlarindan King's College'da görev alan arastirmacilar tarafindan yürütülen çalismada, Zoe Covid Study uygulamasina giris yapan bes ila 17 yas arasindaki 1.734 çocuktan alinan veriler kullanildi.
Arastirmacilar, yüzde 84'ünün yorgunluk, yüzde 78'inin bas agrisi, yüzde 78'inin koku kaybi ve yüzde 74'ünün bogaz agrisi yasadigini gözlemledi. Sekiz haftaya kadar semptom yasayan 25 çocuk arasinda en yaygin semptomlar koku kaybi (yüzde 84), bas agrisi (yüzde 80), bogaz agrisi (yüzde 80) ve yorgunluk (yüzde 76) idi.
GIZEMI AYLAR SONRA ÇÖZÜLDÜ
Bilim insanlari uzun Kovid'in gizemini çözmek için uzun süredir arastirmalar yapiyor. Uzmanlar 'uzun Kovid' ile Epstein-Barr virüsü arasinda bir baglanti kesfetti.
Ingiltere'de yapilan arastirmaya göre, 'uzun Kovid' ile yeniden aktif hale gelen EBV (küresel nüfusun yaklasik yüzde 90'ini enfekte ettigi düsünülen bir virüs) arasinda güçlü bir iliski buldu.
Arastirmaya imza atan bilim insanlari koronavirüsün aktif olmayan veya 'gizli' virüsleri yeniden etkinlestirebilecegine inaniyor. Bu da bazi insanlarin neden koronavirüsü 18 ay boyunca atlatamadigini sorusuna cevap veriyor.
Baska bir deyisle 'uzun Kovid'in nedeni vücutta yeniden aktive olan virüsler. Arastirmanin bas yazar Jeffrey Gold, 'Test ettigimiz uzun süreli Covid hastalarinin üçte ikisinin EBV reaktivasyonu için pozitif oldugunu bulduk. Dolasimdaki EBV DNA'sini saptamak için bir PCR testi ekledigimizde, birkaç hastada daha EBV reaktivasyonu saptadik' dedi.
Lancet's E Clinical Medicine'de yayinlanan arastirmaya göre, 'Uzun Kovid' ile ilgili cilt soyulmasi ve sindirim sorunlarindan kas spazmlarina, isitme kaybi ve kulak çinlamasina kadar toplam 203 farkli semptom belirlendi.
56 ülkeden yaklasik 4 bin kisinin mercek altina alinmasi ile gerçeklestirilen çalisma kapsaminda yorgunluk ve beyin bulanikligi ise en yaygin semptomlar olarak tanimladi.
HER 2 KISIDEN 1'i BUNDAN SIKAYETÇI
Arastirmaya katilanlarin neredeyse yarisi (%45) hastaliklari nedeniyle çalisma programlarini azaltmak zorunda kaldiklarini, yaklasik beste biri ise (%22) hiç çalisamadigini bildirdi.
University College London'da nörobilimci olan ve ayni zamanda çalismanin kidemli yazari olan Dr. Athena Akrami, uzun süreli Kovid için solunum ve kardiyovasküler sorunlardan daha genis bir semptom yelpazesini degerlendirmek için 'tibbi kilavuzlari genisletmeye yönelik açik bir ihtiyaci' bulundugunun altini çizdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.