Memurlar Geçim Derdiyle Bas Basa Kalmak Istemiyor

Memurlar Geçim Derdiyle Bas Basa Kalmak Istemiyor

Memur-Sen Izmir Il Temsilcisi ve Egitim-Bir-Sen Izmir 1 Nolu Sube Baskani Ali Kaya kamu görevlilerinin iki yillik dönemde mali, sosyal ve özlük haklari ile çalisma sartlarini, anayasal ve demokratik haklarini kapsayan 6. Dönem Toplu Sözlesmesi ile ilgili

MEMUR VE MEMUR EMEKLILERININ ZAM TALEBI SONRASI BEKLEYISLERI SÜRÜYOR”

Memur-Sen Izmir Il Temsilcisi ve Egitim-Bir-Sen Izmir 1 Nolu Sube Baskani Ali Kaya kamu görevlilerinin iki yillik dönemde mali, sosyal ve özlük haklari ile çalisma sartlarini, anayasal ve demokratik haklarini kapsayan 6. Dönem Toplu Sözlesmesi ile ilgili açiklamalarda bulundu. Kamu Isveren Heyeti’nin beklentileri karsilamaktan uzak zam teklifiyle gelmesi üzerine mutabakatsizlikla sonuçlanan 5. Dönem Toplu Sözlesmeden bu yana kamu görevlilerinin ciddi ekonomik kayiplar yasadigini belirten Kaya, 6. Dönem Toplu Sözlesmesinin hak kayiplarinin giderilmesi için iyi bir firsat oldugunu belirtti.
“Memurlar Tekrardan Geçim Derdiyle Bas Basa Kalmak Istemiyor”
6. Dönem Toplu Sözlesmesinin 2 Agustos Pazartesi günü yapilan ilk oturumla birlikte basladigini ve hükümetin zam teklifini 12 Agustos’ta sunacagini ifade eden Ali Kaya, Memur-Sen’in tavrinin bu teklife göre sekillenecegini belirtti. Memurlarin alim gücünün düstügünü, 2019’da memura verilen zamdan bu yana enflasyonun beklenenin üzerinde çiktigini vurgulayan Kaya, “Toplu sözlesme; 4 milyona yakin kamu görevlisi ve 2 milyona yakin kamu görevlisi emeklisini, aileleriyle birlikte 20 milyonu askin insanimizi dogrudan etkileyen, sonuçlari itibariyle çiftçiyi, isçiyi, sanayiciyi, esnafi kisacasi toplumun diger kesimlerini de dogrudan ve dolayli etkileyen sosyal politika araci ve sosyal diyalog zeminidir. Toplu sözlesme teklifleriyle geçmisin kayiplari giderilmeli, bugünün beklentileri karsilanmali, gelecege dair refah paylasiminin yapilmasinin esas alinmasi gerekmektedir. Ekonominin büyüdügü fakat büyümeden herkesin esit düzeyde nasiplenmedigi, kalkinmanin geçmisle kiyaslanmayacak ölçüde gerçeklestigi ve derinlestigi, buna karsin refahtan pay konusunda bazi kesimlerin iskalandigi, enflasyon tahmin, beklenti ve hedefleriyle gerçeklesmelerinin arasindaki uyumsuzlugun israrla devam ettigi, son 10 yillik süreçte gerçeklesen enflasyonun hedef ve tahmin verileriyle yapilan kiyaslamasinda 2 kattan daha yüksek farkliliklarin olustugu, kamu görevlilerinin maas ve ücretlerine yapilan artisin neredeyse her alti aylik dönemde enflasyonun altinda kaldigi, herkesin bildigi, dillendirdigi, Kamu Isveren Heyetini ise görmezden geldigi veriler karsimizda duruyor. Kamu isvereni ekonomideki büyümeyi kamu görevlilerinin maaslarina yansitmali, mali, sosyal ve özlük haklari ile çalisma sartlarini iyilestirerek büyük Türkiye’yi ispatlayacak tavir ve tekliflerle gelmelidir. Memurlar geçen dönemde kendilerini geçim derdiyle bas basa birakan 5. Dönem Toplu Sözlesme yaklasimini bir daha görmek istemiyor” açiklamalarinda bulundu.
“Toplu Sözlesme Memnuniyet Üretmelidir”
Toplu Sözlesmedeki taraflarin insan için, emek için, adalet için ve özgürlük için olusacak iradeye katki sunma sorumluluguna sahip olduklarini ve Toplu Sözlesmenin memnuniyet üretmesi gerektigini vurgulayan Kaya, “Kamu isvereni tarafi da emek tarafi da hakkin teslimi, adaletin tesisi, insani kalkinma ve adil gelir dagiliminin geregi için cümle kurmali, cömert olmali, empatik tavri esas almalidir. Toplu sözlesme toplumsal memnuniyet üretmelidir. Biz bu memnuniyeti olusturacak teklifi kamu isverenine sunduk. Kamu isvereni de teklifini sunarken memurlarin beklentilerini dikkate almalidir” ifadelerini kullandi.
“Mücadelemizi Kararlilikla Sürdürecegiz”
Hak kayiplarini, haksizliklari, adaletsizlikleri ve magduriyetleri giderecek teklifleri toplu sözlesme masasina tasidiklarini belirten Kaya, “Üyelerimizin, egitim çalisanlarinin taleplerinden olusan tekliflerin kabul edilmesi, sorunlara çözüm bulunmasi için mücadelemizi kararlilikla sürdürecegiz. Kamu Isveren Heyeti’nden sorunlarin çözümüne katkida bulunma konusunda irade bekliyoruz. 6. Dönem Toplu Sözlesme sürecinin çözüm üretildigi, adalet tesis edildigi, beklentilerin hayata geçirildigi, talep ve tekliflerin kazanima dönüstürüldügü, ekonomik büyümenin maaslara yansidigi, adil ve insani kalkinma hedeflerinin desteklendigi, emegin yüceltildigi, kamu görevlilerinin yasadigi sorunlarin eksiltildigi bir sonuçla tamamlanmasini temenni ediyoruz” dedi.
Memur-Sen’in daha önce kamuoyu ile paylastigi tekliflerinden öne çikanlar su sekilde:

1- Maas ve Ücretlerde Enflasyon Baskisi Son Bulmali, 6. Dönem’de Katsayilar Toplamda %38 Artirilmali. Enflasyon Farki Gerçeklestigi Anda Maaslara Yansitilmali
Ocak ayinda ve tek seferde gerçeklestirilmek kaydiyla, Kamu görevlilerinin maas ve ücretlerinin;
2022’de %21,
2023’te %17,
iki yillik sürede toplamda %38 artirilmasini istiyoruz.
Kamu Görevlilerinin maaslarina/ücretlerine, enflasyon oraninin maas artisi oranini geçtigi aydan geçerli olmak üzere enflasyon farki artisi yansitilmali, kamu görevlileri enflasyonun maasi eriten etkisinden kurtarilmali.

2- Kamu Görevlilerinin Ekonomik Büyümeye Katkisi Görülmeli ve Iki Yil Için Toplamda %6 Refah Payi Verilmeli.
Kamu görevlilerinin maas ve ücretlerine, 01.01.2022’de %3 ve 01.01.2023’te
%3 olmak üzere toplamda %6 Refah Payi artisi yansitilmali.

3- 5. Dönem Toplu Sözlesmenin Zararlari Görülmeli, 600 TL Seyyanen Zamla Kayiplar Giderilmeli.
Kamu görevlilerinin maaslarina/ücretlerine, Hakem Karariyla üretilen 5. Dönem Toplu Sözlesmenin olusturdugu maas-gelir kaybini tazmin etmek amaciyla net 600 TL tutarinda Seyyanen Zam yapilmali.

4- Ayrim yapilmadan, tüm kamu görevlileri 3600 Ek Gösterge’den yararlandirilmali
Yardimci Hizmetler Sinifi da dâhil olmak üzere tüm kamu görevlilerinin ek göstergeleri yükseltilmeli, 3600 Ek Göstergenin yararlandirilanlarin kapsami genisletilerek vaat yerine getirilmeli.

5- Kidem Ayliginda Sinirlama Kalkmali, Gösterge Rakami Artmali
Kidem ayliginin hesabinda esas alinan gösterge rakami 100’e yükseltilmeli,
25 yillik kidem ayligi süre sinirlamasi sona erdirilmeli.

6- Mevcut Sözlesmeli Personel Kadroya Geçirilmeli, Kamuda Sözlesmeli Istihdama Son Verilmeli,
Kamu kurum ve kuruluslarinda (yerel yönetimler dahil) sözlesmeli personel statüsünde çalismakta olanlar, 31.01.2022 tarihine kadar memur kadrolarina geçirilmeli, kamuda sözlesmeli personel istihdam etme yanlisligina son verilmeli.


7- Vekil, Ebe, Hemsire, Imamlar Ile Usta Ögreticiler, Fahri ve Benzeri Pozisyonlardaki Personel Kadroya Geçirilmeli
Vekil ebe/hemsire/imam olarak görev yapanlar ile usta ögretici, ücretli ögretmen, fahri ögretici ve benzeri nitelikteki görevleri yürütenler, sözlesmeli personelin kadroya geçirilmesine iliskin uygulama esas alinarak kurumlarindaki pozisyon ve unvanlarina uygun memur kadrolarina atanir.

8- Bayramda ayrim yapilmamali, Kamu Görevlilerine de Bayram Ikramiyesi verilmeli
Bayrami üzerinden ötekilestirme hatasindan vazgeçilmeli. Ramazan ve Kurban Bayramlarinda, emeklilere ödenen bayram ikramiyesi, kamu görevlilerine de ödenmeli.

9- Vergi Gelir Kaybi Üretmemeli, Gelir Vergisinde %15 Oranini Asan Kisim Kamu Isverenince Ödenmeli
Kamu görevlilerine maas ve gelir kaybi yasatan gelir vergisindeki matrah-oran sorunu çözülmeli, kamu görevlilerinin %15 oranini asan Gelir Vergisi kesintileri kamu isverenince tazmin edilmeli. Taban ayliktan gelir vergisi kesilmemeli.

10- KIT’lerde %15’e Kadar Ücret Tavani Düzenleme Yetkisi Verilmeli.
KIT’lerde Temel Ücret Gruplarindan birinci grupta olanlarin tavani %15, ikinci grupta olanlar %10, üçüncü grupta olanlar %5 puan ilave artirilmasini istiyoruz.
11- Derece Yükselmesinde Sinirlama Sona Ermeli, Kamu Görevlileri Ögrenim Durumlarina Uygun Dereceye Yükselebilmeli
Kamu görevlilerinin ögrenim durumlarina göre yükselebilecekleri dereceye yükselmesine engel nitelikte sinirlamalar sona erdirilmeli, kadro-derece cetvelleri ögrenim durumu üzerinden düzenlenmeli.

12- Dogum, Ölüm, Evlenme Yardimi Ödenekleri Artirilmali
1 Ocak 2022’den geçerli olmak üzere;
a) Dogum yardimi 1.800 TL’ye yükseltilmeli,
b) Ölüm Yardimindaki mevcut tutarlarin iki kati olarak ödenmeli,
c) Kamu görevlilerine 8.540 TL Evlenme Yardimi verilmeli.

13- Giyecek Ve Yemek Yardimi Ödenekleri Artirilmali, Kres Hizmeti Ya Da Ödenegi Uygulamasi Baslatilmali
a) Kamu görevlilerine, 2022 yili için 500 TL, 2023 yili için 650 TL tutarinda giyecek yardimi ödenegi verilmeli.
b) Kamu hizmeti birimlerine yemek servisi verilmesi esas olmali, servis hizmetinin saglanamadigi kurumlarda görev yapan personele yemek yardimi ödenegi aktarilmali.
c) Kamu hizmet birimlerinde Kres açilmali, bunun mümkün olmadigi birimlerde görev yapan personele maaslariyla birlikte 980 TL Kres Ödenegi ödemesi yapilmali.
14- Yardimci Hizmet Sinifi Kaldirilmali Mevcut Personel Genel Idari Hizmetler Sinifina Aktarilmali
Yardimci Hizmetler Sinifi kapsamindaki kamu görevlileri Genel Idari Hizmetler Sinifina aktarilmali, bu hizmet sinifi mevzuattan çikarilmali ve yürürlükten kaldirilmali.

15- Kamu Görevlisi Emeklileri Fiilen Çalistiklari Dönemlerdeki Sosyal Hak Ve Yardimlardan Yararlanmaya Devam Etmeli, Sendikalarla Üyelik Iliskisini Devam Ettirebilmeli
Kamu görevlisi emeklileri, kamu görevlilerinin yararlandigi sosyal hak ve yardimlardan yararlanabilmeli, emeklilik öncesinde üyesi olduklari sendika ile üyelik iliskisini sürdürebilmeli. Emekli oldugu tarihte herhangi bir sendikaya üyeligi bulunmayan emekli kamu görevlileri, en son görev yaptigi kurumun/kurulusun dahil oldugu hizmet kolundaki sendikalara üye olabilmeli.

16- Engelli Kamu Görevlileri Beklentileri Önemsenmeli Pozitif Ayrimcilik Kapsaminda Haklari Temin Edilmeli
Engelli aile bireyi olan kamu görevlileri ile engelli kamu görevlilerine; engelli bakim ücreti maaslariyla birlikte ödenmeli, günlük ve haftalik çalisma süreleri farkli belirleme imkani verilmeli, yillik 90 gün fiili hizmet zammi verilmeli, derece artisi 2 yilda bir gerçeklestirilmeli ve her 5 yilda bir ilave derece verilmeli, yesil pasaporttan baskaca sart olmaksizin yararlanma imkani getirilmeli, KDV ve ÖTV’den muaf tutulacaklar hususlar genisletilmeli ve pozitif ayrimcilik kapsaminda saglanmasi gereken bütün haklardan ivedilikle yararlanmalari temin edilmeli.

17- Kadin Kamu Görevlileri Desteklenmeli, Beklentileri Önemsenmeli Ve Hayata Geçirilmeli
Çogul dogumlarda bir kat artirimli olmak üzere dogum sonrasi ücretli izin süresi, 24 haftaya yükseltilmeli. Süt izni süresi yükseltilmeli, analik izninde ücret ödenmesi uygulamasi benimsenmeli ve mobbinge karsi kadin kamu görevlilerini korumaya dönük mekanizmalar hayata geçirilmeli.

18- GEÇICI PERSONEL (4/C) IKEN SÖZLESMELI STATÜYE (4/B) GEÇEN PERSONELIN Magduriyetleri giderilmeli, saygin is ilkesi eksiksiz sekilde hayata geçirilmeli
4/C iken 4/B’ye geçen personelin ek ödeme magduriyetleri giderilmeli, mevcut ek ödeme oranlari ile sözlesme ücretleri unvanlari yeniden düzenlenmek suretiyle yükseltilmeli, unvan konusundaki tepkilerinin geregi yerine getirilmeli, zorunlu emeklilik dayatmasina maruziyetleri bitirilmeli.

19- Kovid-19 Nedeniyle Olusan Zararlarin Giderilmeli Ve Saglanan Haklar Genisletilmeli
Kamu görevlilerinin Kovid-19 salgini sürecindeki hizmet sürelerinin tamami fiili hizmet zammi kapsaminda degerlendirilmeli, Kovid-19’a dayali ölüm ve maluliyet halinde illiyet baginin varligi esas kabul edilmeli, illiyet baginin yokluguna iliskin ispat yükümlülügü sosyal güvenlik kurumuna yüklenilmeli, ölüm ve maluliyet halinde saglanacak mali ve sosyal haklar ile özlük haklari noktasinda genisletici yorum benimsenmeli, Kovid-19 sürecinde dönüsümlü, evden, kismi süreli çalisma gibi esnek çalisma haklarindan faydalandirilmayan personele, fiilen çalistigi her gün için 500 gösterge rakaminin memur aylik katsayisi ile çarpimi sonucu bulunacak tutar kadar (bugün itibariyle 90 TL) ödeme yapilmali.

20 - Görevde Yükselme Ve Unvan Degisikligi Sinavlari Periyodik Olarak Yapilmali, Bu Kapsamda Kullanilan Kadro Sayisi Artirilmali
Kamuda kariyer ve liyakat sistemi benimsenmeli, bu çerçevede görevde yükselme ve unvan degisikligi sinavlari periyodik olarak gerçeklestirilmeli sinavla atama yapilacak kadrolarin sayisi yükseltilmeli, unvan degisikligi sinavlarinda baraj puani uygulamasi sona ermeli, bos kadro sayisindan daha az basvuru olmasi durumunda sinavsiz atama benimsenmeli, sözlesmeli personel ile idari hizmet sözlesmeli personelin görevde yükselme ve unvan degisikligi noktasinda yasadigi sikintilar ve yoksunluklar adalet, esitlik ve ehliyet temelinde giderilmeli.

21- Kamu Görevlilerinin Anayasal Haklarini Kullanmasina Iliskin Engeller Sona Ermeli, Demokratik Ve Sendikal Haklari Kullanmaya Yönelik Alan Genisletilmeli
Kamu görevlileri,
a) Siyaset (Seçme-Seçilme) Hakki,
b) Çalisma Hakki,
c) Örgütlenme ve Toplu Pazarlik ile Grev Hakki
d) Toplanti ve gösteri yürüyüs,
e) Düsünce ve düsünceyi açiklama hürriyeti,
f) Dini inanislarinin geregini yasama ve inanisi yayma hakki ve bu kapsamda demokratik ve sendikal haklar noktasinda hakkin özüne dokunan herhangi bir sinirlamaya tabi tutulmamali.
Kamu görevlileri ve kamu görevlileri sendikalari ile konfederasyonlarinin evrensel ilkelere ve uluslararasi sözlesmelere uygun sekilde sendikal haklari kullanmasini temin amaciyla 4688 sayili Kanun ve bagli yasal ve yönetsel mevzuatta gerekli degisiklikler ivedilikle yapilmali, örgütlenme hakkina iliskin sinirlamalar kaldirilmali, kolektif sendikal özgürlügü yok sayan yasaklar ve eksikliklerden kurtarilmali.

22- Sendikali Olmanin Farki Yasatilmali, TOPLU SÖZLESME IKRAMIYESI Artirilmali.
Toplu sözlesme ikramiyesi 1 Ocak 2022’de 450 TL’ye, 1 Ocak 2023’te 540 TL’ye yükseltilmeli, sendika üyesi olma tercihi desteklenmeli diyoruz.

Izmir HABERI



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.