Haber: Ergun DUR
Türkiye Temmuz’da Manavgat’ta baslayan ve Adana, Osmaniye ardindan Mugla Aydin olmak üzere 40’tan fazla çikan orman yanginlariyla bogustu.
Sehirlerde mahallelere kadar ilerleyen yanginda can ve mal kayiplari verildi. Ülkemizin oksijen deposu olan yüzbinlerce dekarlik ormanlik alan yok oldu.
Dünya Basin Mensuplari Dernegi, orman yanginlarinin cigerlerimizi yaktigini, yangini çikaranlarin gelecegimizi çaldigini söyledi.
Manavgat’ta baslayan ve ardindan Mugla’ya siçrayan yanginlarin rüzgar ve çam agaçlarinin kozalaklarinin etkisiyle hizla yayildigina dikkat çeken Dernek Genel Baskani Muzaffer Tunç,
“Yanginlarda hayatini kaybeden kahramanlarimiza rahmet diliyorum, ülkemizin basi sagolsun” dedi.
Türkiye’nin gördügü en büyük orman yanginlarini yasadigimiza dikkat çeken Tunç, “Dünya Basin Mensuplari Dernegi olarak bu süreçte kamuoyunda olusan kirli bilgi bizleri rahatsiz etmistir. Yanginlar tüm siddetiyle sürerken suçlu aramak alevleri durdurmaz. Bu nedenle hangi siyasi düsünceden olursak olalim önceligimiz yangini söndürmek olmaliydi” diye konustu.
Yanginlarin söndürülmesinden sonra sorusturmalarin derinlemesine yapilmasi gerektigini, eksigi olan kamu kurum ve kuruluslari ile yöneticilerine mutlaka hesap sorulmasi gerektigini kaydeden Tunç söyle dedi:
“Yanginlar göstermistir ki maliyeti ne olursa olsun Türkiye’nin söndürme uçaklarina ihtiyaci vardir.
Yasanan bu aci tecrübe sonrasi Türkiye yangin söndürme uçagi filosunu bir an önce kurmalidir.
Bir diger nokta ormanlarimiz içerisine yollarin yapilmamasinin olusturdugu zafiyettir. Karadan müdahalede yangin sirasinda is makineleri ile yol açmaya çalismak hem zaman kaybina hem de geç ulasildigi için yanginin daha da yayilmasina neden olmaktadir.
Bu nedenle ormanlarimiz içerisinde yangin aninda müdahale edilebilecek sekilde belirli araliklarla yollar açilmalidir.
Yanan yerlerin agaçlandirilmasi için Orman Genel Müdürlügü olsun, TEMA Vakfi ya da diger sivil toplum kuruluslarinin hizli bir aksiyon almis olmasi bizleri sevindirmistir.
Ancak bu yanginda da görüldügü gibi kararan topraklarin yeniden yesillendirilmesi çalismalarinin titizlikle yapilmasi, hatalarin tekrarlanmamasi gerekmektedir.
Dünya Basin Mensuplari Dernegi olarak bizler, yanan ormanlarin yesillendirilmesi için öncelikle Saglik Bakanligi tarafindan Covid-19 sürecinde olusturulan Bilim Kurulu benzeri bir yapi olusturulmasi gerektigini düsünüyoruz.
Konusunda uzman akademisyenler, sahada uygulayicilari, tarim ve ziraat odalari temsilcileri ile devletin ilgili bakanlik temsilcilerinin katilacagi bu yapi; yanan yerlerin yesillendirilirken ekonomiye kazandirilmasini hedeflemelidir.
Bu noktada yangin söndürme çalismalari daha zor olan ve kozalaklari nedeniyle yanginin yayilmasina daha fazla imkan saglayan çam agaçlari yerine ekonomiye katki saglayacak, iklimine uygun meyve veren zeytin ceviz gibi agaç çesitleri toprakla bulusturulmalidir.
Bölgede agaçlar kadar yabani hayvanlar da zarar görmüs ve ekolojik yapi bu anlamda da tahribat yasamistir.
Bu nedenle bölgenin bir an önce agaçlandirilmasi ve doga dengesinin saglanmasi önemlidir. Yanginlar sonrasi kamuoyunda olusan bilgi kirliliginin ortadan kaldirilmasi bu süreçte çok önemlidir.
Tüm bu konustuklarimizin yanindada söz konusu bölgeler ile ilgili yapilacak her türlü çalisma kamuoyu ile paylasilmalidir.
Yanginlara müdahale sirasinda görevli personel kadar özveri ile çalisan bölge insanina yürekten tesekkür ediyoruz.
Insanimizin; topragina, dogasina, vatanina nasil sahip çiktiginin en güzel örnegini bu süreçte canlarini feda etmekten çekinmeden gösterdiler.
Dünya Basin Mensuplari Dernegi olarak; söndürme çalismalarina katilan herkese tesekkürlerimizi sunuyoruz.
Alevleri söndürme mücadelesinde hayatini kaybedenleri de bir kez daha rahmet ve minnetle aniyoruz,yaralananlara Allah'tan sifa diliyoruz.