Bir siber suçlunun çöplerinizi karistirdiktan sonra neler yapabilecegini düsündünüz mü? Milyonlarca insan her gün hassas bilgilerini dikkatsizce bir kenara atiyor ve suçlular bu bilgi hazinesiyle neler yapabileceklerini iyi biliyorlar. Siber güvenlik kurulusu ESET, online alisverisin yükseldigi bu dönemde kisisel bilgilerin korunmasina farkli bir açidan yaklasti.
Kötü niyetli aktörler, kisisel verilerinize erismek için büyük çaba harcarken, verilerinizi mümkün oldugu kadar gizli tutmaya çalismaniz gerekir. Hassas verileri nasil elden çikardiginiza çok dikkat etmelisiniz. Çünkü internetten neler satin aldiginiza ve geri dönüsüme gönderilebilecek evraklarda bulunan bilgilerinize kimin bakacagina emin olamazsiniz.
Kisisel bilgilerinizi nasil imha ediyorsunuz?
Dünyada COVID-19 süreci ile birlikte posta ve kargo yoluyla satin alinan ürün sayisi önemli ölçüde artti. Günlük alisverislerden hobi araçlarina kadar hemen hemen her seyi online satin aliyoruz. Büyüklü küçüklü kargo paketleri, zarflar hergün birbirini izlemeye basladi. Bu koliler ya da makbuzlarin üzerinde sosyal mühendislik yapabilecek bir siber suçlu için gereginden fazla bilgi bulunabiliyor. Gerektigi sekilde imha edilmeden dönüsüm ya da çöp kutularina atilan koli ya da belgeler üzerinde isim ve adres bilgilerinin yani sira telefon numaralari, e-posta adresleri de yer alabiliyor. Hatirlayalim, Facebook bu yilin baslarinda 533 milyon telefon numarasinin artik internette ilgili e-posta adresleriyle aranabilecegini kabul etti. Bu bilgiler bir araya getirildiginde siber suçlular için degerli bir hazine sandigina dönüsebiliyor.
Bilgiler bir araya getirildiginde her detay anlam kazaniyor
Üzerlerindeki hassas bilgi miktari nedeniyle kagit ve karton atiklariniz siber suçlular için oldukça degerlidir. Birkaç yöntem kullanarak insanlari bu bilgilerle manipüle edebilirler. Örnegin, telefon numaraniz ve yeni satin aldiginiz seyin faturasiyla, potansiyel olarak satin alinan ürünle ilgili bir güncelleme için sizi arayabilir veya kisa mesaj gönderebilir, parola veya kredi karti bilgileri gibi daha fazla bilgi vermenizi saglayabilecek bir web sitesini ziyaret etmenizi isteyebilirler. Alisveris hesaplariniza erisme ve saklanan kartlardan ürün satin alma veya daha da kötüsü kimlik hirsizligi girisiminde bulunma potansiyelleri olabilir.
Online alisveriste nelere dikkat etmelisiniz?
ESET uzmanlari online alisveris ile ilgili dikkat edilmesi gereken üç konuya dikkat çekti.
Herhangi bir kisisel veriyi çöpe atmadan önce parçalayip yok edin ve zarflari/kolileri kontrol etmeyi unutmayin. Benzersiz, karmasik parolalar kullanin ve risk altina giren olursa degistirin. Tüm hesaplarda çok faktörlü kimlik dogrulamasi kullanin.