Yaz biterken kisa ve keyifli bir seyahat yapmak istiyorsaniz 30 Agustos tatilini mutlaka degerlendirmelisiniz. Türkiye’nin lider uçak ve otobüs bileti sitesi Enuygun’un sizin için derledigi birbirinden özel üç günlük rotalar ile tatilin tadini doya doya çikarabilirsiniz.
Içimizdeki yeni yerler kesfetme istegi, bizi resmi tatilleri izin alarak çogaltmaya ya da tarihler el verirse hafta sonu ile birlestirerek seyahate çikmaya itiyor. Özellikle hafta sonlariyla birlestirebildigimiz tatiller bizi çok mutlu ediyor. Bu yil 30 Agustos Zafer Bayrami’nin pazartesi gününe denk gelmesi bizlere 3 günlük bir tatil yapma firsati sunuyor. Enuygun, bu kisa tatilde gidebileceginiz birbirinden güzel yerleri sizin için arastirdi.
Tirilye / Mudanya / Cumalikizik / Gölyazi
Türkiye’nin en kalabalik 4. ili olan Bursa, kisa tatiller için ideal bir sehir. Özellikle birbirlerine yakin konumdaki Tirilye, Mudanya, Cumalikizik ve Gölyazi destinasyonlari essiz bir 3 günlük rota… Trilye’de manzarasi, ismini aldigi mis kokulu çamlar ve taze lezzetlerle dolu kahvaltisiyla Çamli Kahve, Tirilye seyahatini unutulmaz kilmak için sizi bekliyor. Burada Osmanli döneminde egitim alaninda reformlarin yapildigi süreçte insa edilen Tas Mektep'i gezmelisiniz. Tirilye Kültür Merkezi, Postane, Fatih Cami, Avlulu Hamam, Dündar Evi ve Aya Yani Manastiri da görmeniz gereken yerler arasinda.
Mudanya Mütarekesi’nin imzalandigi Mudanya Mütareke Evi Müzesi’ni, el isi tezgâhlari ve rengarenk sokaklariyla ünlü Girit Mahallesi’ni mutlaka görmelisiniz. Eger seyahatiniz esnasinda yüzmek de isterseniz Mudanya’da halk plajlari bulunuyor.
Bursa’da kahvalti etmeniz gereken bir diger yer de Cumalikizik Köyü. Kerpiç, tahta, tas karisimiyla yapilan evlerle dolu, betondan yapilan evlerin bulunmadigi köyde kahvalti edebileceginiz çok yer bulunuyor. Uzun bir kahvaltinin ardindan nostaljik sokaklari, Küpeli Ev’i, Cumalikizik Camisi’ni ve Cin Araligi’ni da ziyaret edebilirsiniz.
Bursa’nin en zengin antik yerlesimlerinden Gölyazi bir zamanlar Apollon Kralligi’nin da baskentiydi. Uluabat Gölü üzerinde yüzermis gibi görünen bu adayi bastan basa yürümek aslinda 15 dakika. Siz de Gölyazi’da gün dogumu ya da batimini izleyebilir, Uluabat Gölü’nde sandal turu yapabilir, Zambak Tepe’ye çikabilir, Aglayan Çinar’in önünde güzel bir fotograf çekilebilirsiniz.
Kaz Dagi/ Cunda/ Ayvalik
Isviçre Alpleri’nden sonra dünyanin en temiz havasina sahip olmasiyla bilinen Kaz Dagi, yakinlarindaki Cunda ve Ayvalik ile essiz bir rota. Seyahat için Istanbul’a yaklasik 5 saatlik uzakliktaki bu rotaya bir otobüs bileti alabilir böylelikle temiz havaya doyabilir, Marmara’nin serin sularinda yüzebilir ve her aksam enfes deniz ürünleri tadabilirsiniz.
Bu rotanin Kaz Dagi kisminda görmeniz gereken ilk yer tabii ki yesilin binlerce tonuna sahip Kazdagi Milli Parki. Dagin en yüksek noktasinda yer aldigi için tüm manzaraya hakim olabileceginiz Sarikiz Türbesi’ni, hikayesine dair bir film yapilmis Hasanboguldu Selalesi’ni, yürüyüs yapmayi sevenlerin begenisini kazanan dogal güzellik Daridere Tabiat Parki’ni ve güzel fotograflarinizda harika bir arka fon olacak Sahinderesi Kanyonu’nu gezebilirsiniz. Buradayken keskek, börülce eksilemesi ve hösmerim gibi lezzetleri de tadabilirsiniz.
Rotanin Cunda ayagi sevdiklerinize çok güzel hediyelikler alabileceginiz, enfes deniz ürünleri ve mezeler tadarak kendinizi simartabileceginiz duragi. Buradan Agios Yannis Kilisesi’ne çikmadan, Ayisigi Manastiri’ni görmeden, Despot’un Evi’ne ugramadan ve Rahibe Okulu’na gitmeden ayrilmamaniz gerek.
Rotanin son ayagi Ayvalik, bölgenin meshur tostuna ve Susurluk ayranina doyacaginiz yer. Ilçede görmeniz gereken ilk yer tabii ki Ege adalarinin manzarasini ve gün batimini izleyebileceginiz seyir terasi Seytan Sofrasi. Sarimsakli’yi, Saatli Camii’yi, Ayazma Kilisesi’ni, Badavut Sahili’ni ve Ayvalik Çarsisi’ni da görmelisiniz.
Gaziantep/ Halfeti
Üç günde mutfagi UNESCO tarafindan tescillenmis Gaziantep’i ve ünü sinirlarimizi asan Halfeti’yi gezerek hem tarihi açidan hem de gastronomik açidan tatmin edici bir gezi yapmaniz mümkün. Gaziantep enfes lezzetleriyle öne çikan bir yer. Hatta yalnizca bir günlük seyahat için uçak bileti alip sehrin enfes tatlarini deneyimleyip geri dönenler bile var. Gaziantep’te küsleme, Alinazik, yuvalama, simit kebabi, içli köfte, katmer, lahmacun, baklava ve künefe yemeniz gerek. Gastronomi gezisinin ardindan Zeugma Mozaik Müzesi’ni, sehrin kültür mozaigine dair önemli ipuçlari veren Sahinbey Savas Müzesi’ni, bakir kaplarin diyari Bakircilar Çarsisi’ni, baharat ve otantik hediyelikler alabileceginiz Zincirli Bedesten Çarsisi’ni gezmelisiniz.
Sehirde Gaziantep Kalesi, Hamam Müzesi, Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi, Zeugma Antik Kenti, Tahmis Kahvesi, Emine Gögüs Gaziantep Mutfak Müzesi, Kaleoglu Magarasi da görülmeyi bekliyor. Tüm sehri kesfetmek 3 gün sürebilir ama sehre yaklasik 1 saat uzakliktaki Halfeti’yi görmezseniz geziniz eksik kalir. Antep’ten Halfeti’ye geçmek için 3 kez toplu tasima degistirmeniz gerekiyor. Bu nedenle araç kiralamayi ya da taksi ile gitmeyi seçebilirsiniz.
Kara güllerin dogal olarak yetistigi tek yer olan Halfeti, Rumkale’nin geçmiste harap olmasiyla yerlesimin karsi kiyiya tasinmasi sonucu olusmus bir yer. 2000 yilinda Birecik Baraji’nin yapimi sirasinda Halfeti’nin yarisi sular altinda kaldi. Siz de Gaziantep’e gitmisken Halfeti’yi de görmeli hatta gölde bir gezi yaparak bölgeyi derinlemesine kesfetmelisiniz.
Safranbolu/ Amasra
Hem tarihi açidan zengin hem de yesilliklerle dolu siradaki rota Bati Karadeniz’den… Keyifli bir 3 gün için Safranbolu ve Amasra rotasini izlemeyi tercih edebilirsiniz. Karabük ilinin tarihi ve turistik ilçesi Safranbolu, klasik Osmanli mimarisini yansitan evleriyle essiz bir bölge. Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’nde yer alan 9 kültürel varliktan biri olan Safranbolu’da öncelikle cumbali evlerle dolu sokaklari gezerek kesfetmeniz gerek. Çünkü sokaklarda yürümek bile bölgeyi anlamaniz için oldukça yeterli olacak. Burada sokaklarin yani sira Cinci Han ve Hamam’i, koruma altindaki müze köy Yörük Köyü’nü, Kristal Teras’i, kireç taslarinin binlerce yil asinmasiyla olusmus Tokatli Kanyonu’nu ve dogal varlik kabul edilen Bulak Magarasi’ni görmenizi tavsiye ediyoruz. Rotanin Safranbolu ayaginda ispanak ya da pazi ile hazirlanan bükmeyi, lezzetli kuyu kebabini, safranli lokumlari ve kahvaltilarin bas taci su simidini tatmalisiniz.
Marti seslerini dinleyebileceginiz ve gidenlerin “huzur” kelimesiyle tanimladigi Amasra ise gezinizi daha da unutulmaz kilacak bir rota. Çogu kisi tarafindan Karadeniz’in en güzel sahil kasabasi olarak görülen ilçede gezilecek ve görülecek çok sey var. Amasra’nin ilk ve tek müzesi olma özelligine sahip Amasra Müzesi, ilçenin simgelerinden Kemere Köprüsü, gözyasi döküyormus gibi görünen Aglayan Agaç, iki ana kütleden olusan Amasra Kalesi’ni ve yüzmeyi seviyorsan Bozköy Plaji’ni görmeli, sehrin simge yiyeceklerinden Amasra salatasi ve Amasra pidesini mutlaka tatmalisiniz.
Eskisehir/Ankara
Son rotamiz önce Eskisehir’i detaylica gezip sonrasinda Ankara’ya giderek Atamizi ziyaret etmek isteyecekler için ideal. Kesfedilecek yer hiç bitmesin isteyenler için essiz bir rota olacak Eskisehir’de Odunpazari evlerini, Sazova Parki’ni, Porsuk Çayi’ni, Kursunlu Cami ve Külliyesi’ni, Kent Park’i ve Atlihan El Sanatlari Çarsisi’ni gezmelisiniz. Çiböregi, göbeteyi, met helvayi, balaban köfteyi ve cevizli hashasli ekmegi yemeden Ankara’ya geçmemelisiniz. Baskentte ise Zafer Bayrami ruhunu en coskulu sekilde yasayacaginiz Anitkabir’i, Etnografya Müzesi’ni, Kurtulus Savas Müzesi’ni ve Ankara Cumhuriyet Müzesi’ni kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Vaktiniz kalirsa Kizilay Meydani’ni, Atakule’yi, Segmenler Parki’ni ve Atatürk Orman Çiftligi’ni de gezmenizi öneriyoruz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.