Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Proje kapsaminda 25 kadin ve 25 çocuk savunma sanati tekwando , Kick boks ve yakin savunma dersi alirken, kadinlara hukuki haklari hakkinda egitimler veriliyor.
Haber: Bülent ERTEKIN
IZMIR'DE, SIDDET MAGDURU KADINLARA VE ÇOCUKLARA YÖNELIK YAKIN SAVUNMA VE HUKUKI HAKLARI KONUSUNDA EGITIMLERIN VERILDIGI IÇISLERI BAKANLIGI DESTEKLI KURS 9. AYINDA
Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügü tarafindan desteklenen proje kapsaminda Çagri Spor Kulübü Dernegi'nde çogunlugu siddet magduru 25 kadin ve çocuk yakin savunma ve hukuki haklar egitimi aliyor.
Katilimcilarin bireysel savunmada gelismelerini saglayan program, özellikle siddet, darp ve tacize ugrayan kadinlara ve çocuklara umut oluyor.
Proje kapsaminda 25 kadin ve 25 çocuk savunma sanati tekwando , Kick boks ve yakin savunma dersi alirken, kadinlara hukuki haklari hakkinda egitimler veriliyor.
Çagri Spor Kulübü Dernegi yardimci antrenörlerinden ve ayni zamanda kulüp hukuk müsaviri Antrenör- Avukat Suzan Yusan'dan hukuk egitimi alan kadinlar, Milli Takim antrenörü ve milli hakem ayni zamanda Teknik direktörlük belgesine sahip Ahmet Bereket'ten ücretsiz Tekwando- Kick Boks ve Yakin Savunma dersleri görüyor.
9 aydir yürütülen egitimler hakkinda bilgi veren ve kadinlarin yasadigi degisime dikkat çeken antrenör Ahmet Bereket,
"Antrenman sirasinda rutin olarak çalistigimiz tekme, yumruk vb. kombinasyonlarin çalisildigi pratik derslerimizde, maalesef üzülerek sahit oluyoruz ki esi tarafindan yumruk veya tekmele ile darp edilen kursiyerlerimizden bazilari ister istemez hiçbir refleks gösteremeden donup kaliyorlar, gözleri doluyor, kendilerini, savunma pozisyonuna çekiyorlardi.
Simdiyse en azindan tepki verebilir hale geldiler. Gözlerini kapatmiyor, elini kaldirip bir sekilde o ilk darbeyi almamayi ya da ilk darbe karsisinda neler yapacaklarini ögreniyorlar" dedi.
'KADINLAR SIDDET GÖRÜYORSA, ÇOCUKLAR DA GÖRÜYOR'
Içisleri Bakanligi'nin, programa katilimla ilgili, kendi sayfasinda duyuru yayinladigini ve Emniyet Müdürlügü Aile Içi Siddeti Önleme Birimi'ndeki memurlarin kendilerine basvuran kadinlari projeye yönlendirdigini söyleyen Bereket, kursiyerlerin büyük bölümünün siddete ugramis, koruma karari bulunan kadinlardan olustugunu belirtti.
Temel amacin, kadin ve çocuklara yönelik siddetin yakin savunma teknikleriyle önlenmesi oldugunu ifade eden Bereket, "Bir ailede kadin siddet görüyorsa maalesef çocuklar da görüyor. Kursiyer çocuk ögrencilerimiz bir bölümü de maalesef siddet magduru bayan kursiyerlerimiz çocuklari.
Projede yer alan kadinlar genelde sorun yasayan kardeslerimiz oldugu için Karabaglar kaymakamimiz Cemil Özgür ÖNEGI’nin talimatlari kapsaminda, Karabaglar Ilçe Emniyet Müdürlügü ekiplerince ders saatleri içerisinde salon güzergahi üzerindeki önlemler artirildi.
Bu projedeki temel amacimiz, kadinlarin burada ögrendikleriyle, baslarina bir sey geldiginde mümkünse hiç zarar görmeden ya da en az zararla o alandan uzaklasmalaridir" ifadesini kullandi.
'GEÇTIGIM YERLERDE GÜLLER VARMIS'
Proje kapsaminda egitim alan katilimcilardan Aylin Özmen (47), "Her birey, ne yazik ki kendini siddet olaylarinin içinde bulabiliyor. Böyle bir egitim insanin kendine güvenmesini sagliyor. Bize çok güzel destek sagladilar. Normalde yolda yürürken basimi önüme egip, öyle giderdim. Geçen gün gördüm ki geçtigim yerlerde güller varmis.
Buraya oglumla birlikte geliyoruz. Böylesine verimli bir projeyi destekledikleri için Içisleri bakanligi sivil toplumla iliskiler genel müdürlügüne, Il müdürlügümüze, Çagri Spor kulübü dernegimiz yönetim ve degerli egitmenlerine tesekkür ediyorum " dedi.
'ESIM HAKKINDA UZAKLASTIRMA KARARI VAR'
r alan siddet magduru pek çok kadinlardan biri ise, "Esim hakkinda uzaklastirma karari bulunuyor. Bu karari aldirirken Emniyet birimi içinde yer alan Aile Içi Siddetin Önlenmesi Bürosu Polisleri bana böyle bir proje oldugunu söylediler ve projenin Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügü destekli isinde ehil ve uzun yillardir emniyet birimlerinde dersler veren Ahmet BEREKET hocamiz tarafindan verildigini söyleyip, kurslara katilmam konusunda israr ettiler. Iyiki de israr etmisler. Ben bu kursun ev içi siddeti önleme konusunda önemli bir proje oldugunu düsünüyorum.
Kurslara baslamadan önce çok tedirgindik. Çünkü siddet olarak yasadiklarim beni çok yipratmisti. 9 aydir buradayiz. Tedirginlik büyük ölçüde azaldi. Hukuki anlamda da haklarimizi ögrendik. Psikolojik açidan da bize büyük faydasi sagladi" diye konustu.
Proje sayesinde özgüvenlerinin gelistigini belirten kursiyerlerden Yeliz Altiok (40) ise,
"Buraya geldikten sonra kendimizi savunmayi ve korumayi ögrendik. Özgüvenimiz gelisti. Siddetle bire bir karsilasmadim ama bu hayatimin geri kalaninda karsilasmayacagim anlamina gelmez. Burada siddet magduru kadinlarla bir araya geliyoruz ve onlarin yasadiklarina taniklik ediyoruz, gerçekten çok üzülüyoruz" dedi.
Siddet magduru kursiyer bayanlarin Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla iliskiler Genel Müdürlügü ve ilgili tüm kurumlara da bir çagrilari var. Projenin yil sonu itibari ile bitecek oldugunu ifade eden siddet magduru kadinlar, bu kadar faydali bir projenin mutlaka devam etmesi gerektigini ifade ederek yetkililere çagrida bulundular.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.