Ülkemizde de tapu harcini ve gelir vergisini az ödemek için pek çok vatandasimiz, satin aldigi tasinmazin satis degerini gerçek fiyatinin çok altinda beyan etmektedir. Peki bu durumun sakincalari nelerdir?
Tasinmazi gerçek satis bedelinin daha altinda bir bedelde satin almis göstermenin satici açisindan hukuki bir riski var midir? Avukat Önder Meydan bu konuda dogru bilinen yanlislari açikladi.
Bilindigi üzere; tapudaki satis islemlerinde tasinmazin satis degeri, tasinmazin bulundugu belediye tarafindan belirlenen rayiç degerin altinda beyan edilememektedir. Ancak emlak vergisinin tespiti için belirlenen bu bedeller oldukça düsük olmakta ve tasinmazlarin güncel degerlerini karsilamamaktadir. Ülkemizde de tapu harcini ve gelir vergisini az ödemek için pek çok vatandasimiz, satin aldigi tasinmazin satis degerini gerçek fiyatinin çok altinda beyan etmektedir. Peki bu durumun sakincalari nelerdir? Böyle davrananlari ne gibi tehlikeler beklemektedir? Av. Önder Meydan isin hukuki boyutunu ele aldi.
Av. Önder Meydan “Malumunuz oldugu üzere, tasinmaz satislarinda; satis bedelinin 4’ü oraninda tapu harci alinmaktadir. Aksi kararlastirilmadikça bu bedel alici ve satici arasinda esit olarak paylastirilmaktadir. Uygulamada ise genellikle tasinmazi satin alan kisinin tapu harcini ödedigi yahut ödettirildigi görülmektedir. Tapu harcini az ödemek isteyen tüketiciler aslinda bu davranislari ile telafisi olmayan hatalar da yapmaktadir.
Peki tasinmaz alirken daha az tapu harci ödemek için satis bedelini gerçegin altinda beyan edenleri ne gibi tehlikeler beklemektedir?
“Öncelikle olayin vergisel boyutuna deginmek gerekirse; tasinmazi alan kisinin 5 yil içerisinde tasinmazi satmaya niyetlenmesi ve satisa konu tasinmazi gerçek bedel üzerinden satisa beyan etmesi halinde tasinmaz oldugundan çok daha fazla deger artisi saglamis olacagindan daha fazla gelir vergisi ödemek durumunda kalacaktir. Yine sözlesmesel boyutuna deginecek olursak; tasinmazi satin aldiktan sonra tasinmazda ayip meydana gelmesi halinde tüketicinin her ne kadar sözlesmeden dönerek bedel iadesini talep hakki bulunsa da bedel iadesi talebi resmi satis isleminde bildirdigi bedel üzerinden olacak ve bu durum büyük maddi zararlara yol açabilecektir.“dedi
Tasinmazi gerçek satis bedelinin daha altinda bir bedelde satin almis göstermenin satici açisindan hukuki bir riski var midir?
Bu konuya da açiklik getiren Av.Önder Meydan “Tabi ki var. Bir örnekle açiklamaya çalisalim; tasinmazin gerçek degeri 850.000,00 TL olsun; rayiç degerin düsük olmasi sebebiyle ve daha az gelir vergisi ödemek adina satici, tasinmazini 350.000,00 TL’ye satacagini beyan etsin. Eger ki satici, ödemenin tamamini tapudaki satis islemi öncesinde almadiysa ya da satis tarihinden sonra ödenmek suretiyle taksitli bir sekilde alici ile anlasildiysa; resmi islemde gösterilen bedelin saticiya ödenmesiyle ödeme yapilmis sayilacaktir. Yani örnegimize geri dönersek; tasinmaz satisinin gerçeklesecegi günden önce ya da ayni gün, saticiya 350.000,00 TL’yi banka üzerinden açiklama yapilmak suretiyle gönderip tasinmaz satis islemini gerçeklestiren alicinin borcu sona ermistir.” Dedi.