Türkiye ile Kuzey Irak arasindaki ticari baglarin güçlenmesini iki tarafta güçlü bir sekilde istiyor.
Türkiye ile Kuzey Irak arasindaki ticari baglarin güçlenmesini iki tarafta güçlü bir sekilde istiyor.
Türkiye’den Kuzey Irak’a her gün 3 bin – 3 bin 500 TIR girisinin oldugu dönemler yasandigini, Kuzey Irak’in ihtiyacinin büyük kismini Türkiye’den karsiladigini belirten Erbil Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Dr. Dara Jaleel Al-Khayat, Türk Türk ihracatçilarini Erbil’e yatirim yapmaya ve Erbilli is insanlariyla daha yogun çalismaya davet etti.
Beraberindeki bir heyetle, Ege Ihracatçi Birlikleri’ni ziyaret eden Erbil Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Dr. Dara Jaleel Al-Khayat, “Kuzey Irak’in petrol disinda bir geliri ve üretimi yok. Petrol ve dogal gaz fiyatlarindaki artis bizim alim gücümüzü artiriyor. Türkiye’de fabrikalar üretim yapiyor, Ortadogu ülkelerinin de ihtiyaci var. Türkiye’den daha kucaklayici olmasini bekliyoruz. Türkiye, Ortadogu ülkelerinin ihtiyaçlarinin yüzde 50’sini tek basina karsilayabilir, Irak’a bugün yaptigi ihracati 3-5 katina çikarabilir, is birliklerini artirmak için Izmir’e geldik. Beyaz esya, dogal tas, gida sektörleri basta olmak üzere Türkiye’deki her sektörün Kuzey Irak’ta büyüme sansi var. Ege Ihracatçi Birlikleri’nden bir heyeti Erbil’de agirlamak istiyoruz” diye konustu.
Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi ise; Türkiye ile Irak arasindaki dis ticaretin daha fazla gelisimi için Türk ihracatçilari olarak is birligine hazir olduklarini ifade etti.
“Erbil’in ihtiyaçlarini karsilamaya haziriz” diye Eskinazi, “Erbil ile ticari baglarimiz çok güçlü. Geçtigimiz süreçte lojistikte yasanan sorunlar nedeniyle Irak’a ihracatimiz arzu ettigimiz seviyede artmadi. Irak pazarinda daha güçlü olmak istiyoruz” diye konustu.
Dogal tas ihracatinda büyük pazar
Kuzey Irak’in Türk dogal tas sektörünün ihracatinda en büyük pazarlardan biri konumunda olduguna isaret eden Ege Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Mevlüt Kaya, günümüzde Çin’den nakliye ücretlerinin 13-14 bin dolarlara çiktigini, bu gelismeleri avantaja çevirmek istediklerini ve Kuzey Irak’in ihtiyaçlarini karsilamaya hazir olduklarini vurguladi. Kaya, “Ticaret ne kadar çok olursa, dostluklarimiz daha da büyür iliskilerimizi gelistirmek istiyoruz. Ege Ihracatçi Birlikleri üyelerinden Erbil’e bir ticaret heyeti organizasyonu gerçeklestirmeyi planliyoruz” degerlendirmesinde bulundu.
Erbil’in en az Izmir kadar güvenli bir kent oldugu tespitinde bulunan Uluslararasi Sanayiciler ve Is Insanlari Dernegi Baskani Nevaf Kiliç, Irak’in 5. Büyük kenti konumundaki Erbil’in Ortadogu’nun ticaret merkezi olmaya aday bir gelisim içinde oldugunu, Türkiye ile Irak arasindaki ticaret hacminin 5 kata çikabilecek bir potansiyel barindirdigini dile getirdi.
Erbil Ticaret ve Sanayi Odasi Baskan Yardimcisi Soran A. Aziz ise; ayni dili konusma avantajina sahip olduklarini, Türkiye’nin üretici, Kuzey Irak’in tüketici konumunda bulundugunu, bu avantajlari degerlendirmek gerektigini vurguladi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.