Ingiltere’nin bir numarali vitamin sirketi Vitabiotics, Dünya Osteoporoz Farkindalik Ayi vesilesiyle Vitabiotics Türkiye CEO’su Aysen Dincer ev sahipliginde ve Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez’in katilimiyla bir toplanti gerçeklestirdi. Osteoporozun kemik erimesinin ya da yasliligin getirisi bir saglik probleminden çok daha ötesi oldugunu hatirlatan Dincer, kemik sagliginin her yasta önemli oldugunun altini çizdi.
Ingiltere’nin lider vitamin markasi Vitabiotics, Dünya Osteoporoz Farkindalik Ayi vesilesiyle basta kemik sagligi olmak üzere beslenmede vitamin ve minerallerin önemini konusmak için Istanbul Ingiltere Baskonsoloslugu’nda Vitabiotics Türkiye CEO’su Aysen Dincer ev sahipliginde ve UzmanDiyetisyen Selahattin Dönmez’in katilimiyla bir toplanti düzenledi.
Kemik yikimi en çok gebelik, emzirme ve menopoz döneminde gerçeklesiyor
Osteoporoz dünya çapinda 200 milyondan fazla kisiyi etkiliyor. Yapilan arastirmalara göre her 3 kadindan 1’inde, her 5 erkekten 1’inde kemik kirigi riski bulunuyor. Kemik kiriklari agri, islev ve hareket kaybina sebep olurkenözellikle kalça kirigi yasayan kisilerin 25’i ilk 6 ila 12 ay içerisinde ölüm riski tasiyor. Toplumda osteoporoz konusunda yeterli bilincin olusmadigini söyleyen Vitabiotics CEO’su Aysen Dincer, osteoporozun yasliligin getirisi bir saglik probleminden çok daha ötesi oldugunu hatirlatarak kemik sagliginin her yasta önemli oldugunun altini çizdi.
Kemigini yasayan bir doku oldugunu ve güçlendirilebilecegini belirten Dincer, “Kemik yapiminin en çok arttigi dönem ergenlik, en hizli yikildigi dönem ise kadinlarda gebelik, emzirme ve menopoz dönemi; erkeklerde de çogunlukla ileri yaslardir. Üstelik osteoporoz bazen kendini belli bile etmez, yaygin agri yapmaz, bu nedenle “sessiz hirsiz” olarak da bilinir. Hatta omurga kiriklari tesadüfen çekilen filmlerde de görülebilir. Bunun için her yasta kemik sagligini korumak, osteoporozu ortaya çikmadan önlemek gerekir” dedi.
Ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 74’ü, yetiskinlerin ise yüzde 75’i süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmiyor
Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre çocuk, ergenlik, hamilelik ve emzirme süreci ve menopoz sonrasi kadinlarin günde 4 porsiyon; yetiskin ve yasli bireylerin günde 3 porsiyon düzenli olarak süt ürünleri tüketmeleri öneriliyor. 1 porsiyon süt ürünü 1 su bardagi süt, 1,5 su bardagi ayran, 1 su bardagi kefir, 1 kâse yogurt veya 2 dilim peynir anlamina geliyor. Ancak ülkemizde ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 74’ü, yetiskinlerin ise yüzde 75’i süt ve süt ürünlerini önerilenin altinda tükettigini söyleyen Dincer, ergenlik döneminde kalsiyumu yetersiz alan kisilerin eriskin dönemde osteoporoz görülme riskinin arttigini, menopoz döneminde ise östrojen azalmasina bagli olarak yikimin çok hizlandigini belirtti.
Kemik kaybini yavaslatmakve osteoporoz riskini azalmak için yeterli miktarda vitamin, mineral alinmasi gerektigini hatirlatan Dincer, söyle devam etti: “Kemigin ana yapisi kalsiyumdur. D vitamini ise kalsiyumun normal yolla emilip kemiklere tasinmasinda büyük rol oynar. D vitamini eksikliginde kemik kiriklari ortaya çikar. Toplumun 93’ü D vitaminin bu rolünü bilmemektedir. Magnezyum da kemik sagligi için çok önemlidir. Magnezyum alimi kemik yogunlugunu arttirmaya yardimci olurken, eksikligi osteoporoza katkida bulunur. Ayni zamanda kalsiyum kaslari kasarken magnezyum kaslarin gevsemesini saglar.Bu nedenle alinan kalsiyumun kemiklere tasinabilmesi ve kas sisteminin de desteklenebilmesi için kalsiyum ve kofaktörlerini bir arada içeren ürünlerin tercih edilmesi önemlidir.”
“Güçlü Kemikler Saglikli Yarinlar” diyen,Vitabiotics’in kemik sagligi alaninda 40 yili askin süredir arastirmalar yaptiginin altini çizen Dincer, sözlerini söyle sürdürdü: “Saglikli yas almak için kemik sagligi alaninda farkindaligimizi artirmali, ergenlik dönemindeki çocuklarimizin kalsiyum alimlarini mutlaka takviyelerle desteklemeli ve 30 yasin üzerindeysek kemik yogunlugumuzu ölçtürmeliyiz. Osteoporoz riskini azaltmak içinyasam tarzi, kemik dostu beslenme, güneslenme ile fiziksel aktiviteye önem vermeli ve günlük ögünlerimize mutlaka bir kalsiyum takviyesini eklemeliyiz.”
Son 5 yildir Dünya Osteoporoz Farkindalik Ayi’nin daha büyük bir bilinç ile kutlandigini belirten Doktor Diyetisyen Selahattin Dönmez ise sunlari söyledi: “Kemik dinamik bir dokudur, sürekli yikilir ve yapilir, ayni zamanda kendi kendini yenileyebilen ender organlardandir. Ömrümüz boyunca fark etmeden küçük kiriklarimiz dahi olusur. Dogru kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyesi alirsak ve dengeli beslenirsek kemik mineral yogunlugumuzu arttirabiliriz. Bugün dünyada 200 milyonun üzerinde osteoporoza sahip insan var. Türkiye ise hizli sekilde yaslanan bir ülke. Yapilan çalismalara baktigimizda Türkiye’deki insanlarin 25’inde osteoporoz görüldügü dikkat çekiyor. Risklerin önüne geçmek ve saglikli kemik yapilarina sahip olmak için öncelikle güçlendirici egzersizler yapmaliyiz. Ikinci önemli nokta ise beden kitle endeksi. Beden kitle endeksi 20’nin altinda oldugunda kemik yogunlugunda azalmalar görülür. Sigara kullanmak özellikle kemik mineral yogunlugunu azaltir. En önemlisi düsük kalorili diyetler. Düsük kalorili diyetlerle çok hizli kilo kaybetmek mineral yogunlugumuzun azalmasinda en büyük etkenlerden biridir. Kemik sagligi için en önemli seylerden biri ise iyi uyku. Uyku kemiklerin yogunlugunun korunmasi ve arttirilmasinda fayda saglar.’’
Osteoporoz riskinizi 1 dakikada ögrenmek için alttaki QR kodu okutarak Uluslararasi Osteoporoz Vakfi’nin olusturdugu risk testinizi yapabilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.