Izmir Barosu Çocuk Haklari Merkezi tarafindan Dünya Çocuk Haklari Günü dolayisiyla, Izmir Barosu Çocuk Haklari Merkezi’nde bir basin açiklamasi düzenlendi.
Izmir Barosu Çocuk Haklari Merkezi tarafindan Dünya Çocuk Haklari Günü dolayisiyla, Izmir Barosu Çocuk Haklari Merkezi’nde bir basin açiklamasi düzenlendi.
Izmir Barosu Çocuk Haklari Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Deniz Yilmazer ile Çocuk Haklari Merkezi üyesi avukatlarin katildigi açiklamayi Av. Bahar Batikan okudu.
Çocuga Karsi Islenen Suçlarda Artis Oldu
Izmir Barosu’nca koordine edilen zorunlu müdafilik görevlendirmelerinde toplanan veriler isiginda, pandemi döneminde çocuga karsi islenen cinsel suçlarda dört kat artis yasandiginin gözlendigi ifade edildi. Yapilan açiklamada, “Pandemi süreci sadece çocuklarin egitim hakkini degil; ayni zamanda katilim hakkini, oyun hakkini, psiko-sosyal gelisimini olumsuz etkilemekte, ev içinde yasanan siddet ve suça maruz kalma ihtimalini arttirmakta, çocuklarin adalete erisimi noktasinda büyük sikintilara yol açmaktadir.” denildi.
Çocuklari risklerden korumaya, haklarinin ihlal edilmesini engellemeye, korunma haklari çignenmis olanlari desteklemeye yönelik çalismalarin; sosyal hizmetler, güvenlik, yargi, egitim, saglik ve diger alanlardaki yetkili merciler tarafindan çocuk odakli, hak temelli, disiplinlerarasi ve bütüncül bir yaklasimla ve kurumlar arasinda koordinasyon saglanarak yapilmasi gerektigi ifade edildi. Açiklamada devamla, “Özellikle pandemi sürecinde mekanizmalarin güçlendirilmesi için daha gayretli çaba gösterilmelidir.” denildi.
Yapilan açiklamanin tamami söyle:
BASINA VE KAMUOYUNA
20 Kasim 1989 tarihinde Birlesmis Milletler Genel Kurulu tarafindan benimsenen Çocuk Haklarina Dair Sözlesme, Türkiye tarafindan 2 Eylül 1990 tarihinde imzalanmis ve 27 Ocak 1995 tarihinde de Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girmistir.
Tarihte en çok devlet tarafindan onaylanmis insan haklari antlasmasi olan BM Çocuk Haklarina Dair Sözlesme, 197 Devlet tarafindan onaylanmis olup çocuklarin ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve siyasi tüm haklarinin korunmasi ve desteklenmesine yönelik mekanizmalari devreye sokan bir hukuki belgedir.
Sözlesme, çocuklarin sosyal aktörler ve aktif hak sahipleri olarak açik bir sekilde tanindigi ilk uluslararasi belgedir.
20 Kasim, 1989 yilindan bu yana BM tarafindan, dünya genelinde çocuklarin karsi karsiya kaldiklari hak ihlallerine dikkat çekmek amaciyla Dünya Çocuk Haklari Günü olarak kutlanmaktadir. Her yil oldugu gibi bu sene de BM, Dünya Çocuk Haklari Günü için bir tema belirlemis ve bu seneki tema “Pandemide Çocuk Olmak” olarak açiklanmistir.
Sözlesmenin imzalanmasindan bu yana Çocuk Koruma Kanunu’nun uygulanmasi noktasinda çocuklarin adalet sistemiyle temas ettikleri çesitli durumlarda maruz kaldiklari hak ihlallerine ve hukuka aykiri uygulamalara iliskin sorunlar halen devam etmekte olup pandemi sürecinde de artis göstermistir.
Izmir Barosu’nca koordine edilen zorunlu müdafilik görevlendirmelerinde toplanan veriler göz önünde bulunduruldugunda, pandemi döneminde, çocuga karsi islenen cinsel suçlarda dört kat artis yasandigi gözlemlenmektedir. Pandemi süreci sadece çocuklarin egitim hakkini degil, ayni zamanda katilim hakkini, oyun hakkini, psiko-sosyal gelisimini olumsuz etkilemekte, ev içinde yasanan siddet ve suça maruz kalma ihtimalini arttirmakta, çocuklarin adalete erisimi noktasinda büyük sikintilara yol açmaktadir. Tarih boyunca her felaketten önce ve en fazla etkilenen çocuklardir. Bunu hiçbir zaman unutmamali ve atilacak her adim ve verilecek her kararda çocugun üstün yararini göz önünde bulundurmaliyiz.
Çocuklari risklerden korumaya, haklarinin ihlal edilmesini engellemeye, korunma haklari çignenmis olanlari desteklemeye yönelik çalismalar; sosyal hizmetler, güvenlik, yargi, egitim, saglik ve diger alanlardaki yetkili merciler tarafindan çocuk odakli, hak temelli, disiplinler arasi ve bütüncül bir yaklasimla ve kurumlar arasinda koordinasyon saglanarak yapilmali, denetlenmeli ve özellikle pandemi sürecinde mekanizmalarin güçlendirilmesi için daha gayretli çaba gösterilmelidir.
Izmir Barosu ve Izmir Barosu Çocuk Haklari Merkezi olarak; önleyici ve koruyucu yaklasima sahip, etkili, hak temelli, çocuklarin da katiliminin saglandigi, bir çocuk koruma sistemi ve sistemin etkisini izleyecek izleme mekanizmalarinin güçlendirilmesi gerektiginin altini bir kez daha çiziyoruz. Bugüne degin oldugu gibi bundan sonra da çocuklarin ugradiklari cinsel, duygusal, fiziksel ve ekonomik her türlü istismar ve hak ihlalleriyle mücadele etmeye ve bu konularda açilmis ve açilacak davalarin takipçisi olmaya devam edecegiz.
Kamuoyuna saygiyla duyurulur.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.