Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Bacak agrisi, ödem, mide bulantisi… Günlük yasamin kosusturmacasinda bazi saglik sorunlarimiz için doktora gitmeyi ihmal edebiliyor, dahasi zararsiz olduklarini düsünerek farkli gerekçelerle masum bir kilif bile bulabiliyoruz.
Bacak agrisi, ödem, mide bulantisi… Günlük yasamin kosusturmacasinda bazi saglik sorunlarimiz için doktora gitmeyi ihmal edebiliyor, dahasi zararsiz olduklarini düsünerek farkli gerekçelerle masum bir kilif bile bulabiliyoruz. Ancak yanlis yapiyoruz! Çünkü; bu sikayetler aslinda, dünyada ölüm nedenleri arasinda ilk sirada yer alan kalp hastaliklarinin habercisi olabiliyor! Acibadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Dr. Aslihan Eran Ergöknil, “Genellikle nefes darligi ya da gögüste agri gibi sikayetlerin kalpten kaynaklandigi biliniyor. Oysa kalple alakasiz görünüp farkli nedenlere baglanabilen bazi sorunlar kalp hastaliginin sinyali olabiliyor. Sagligimizla ilgili her zamankinden farkli olumsuz bir durum hissettigimizde, zararsiz diye düsünmeyip, bunun mutlaka bir nedeninin oldugunu bilmeli, vücudun verdigi bu tepkinin tehlikeli hastaliklarin göstergesi olabilecegini göz ardi etmemeli, hekime basvurmaktan kaçinmamaliyiz” diyor. Kardiyoloji Uzmani Dr. Aslihan Eran Ergöknil, kalp hastaliginin bilinmeyen 5 sinyalini anlatti, önemli uyarilar ve önerilerde bulundu.
Bacak agrisi
Özellikle bacaginizin alt-arka kisminda yürürken ortaya çikan ve otururken agrisa da ayaga kalktiginizda hizla azalan agri konusunda dikkatli olunmalidir. Ayak parmagi bölgesinde uzanirken agri olusursa ve ayaga kalktiginizda agri azalirsa da dikkatli olunmasi önerilir. Çünkü; bu iki tür agri genellikle bacaklardaki damar kireçlenmesinden kaynaklanir ve bu durum periferik arter hastaligi olarak tanimlanir. Periferik arter hastaliginin yol açtigi dolasim bozukluklari sadece bacaklarda sorunlara neden olmaz, ayni zamanda koroner arterlerdeki hastaliklarin da habercisi olabilir.
Ödem
Vücudumuzda olusan ödemi genellikle yedigimiz tuzlu besinlere veya hareketsiz kalmaya baglayarak üzerinde durmayabiliyoruz. Ancak ödem çok ciddi nedenlerden kaynaklanabiliyor. Örnegin; kalp yetmezligi olarak da bilinen kronik kalp yetmezligi, ödemle sonuçlanan en yaygin kalp hastaliklarindan biridir. Kalp hastaligi durumunda bacak ve ayak bölgesinde de ödem olusabilir. Ödem genellikle agrili sislikler ile fark edilir. Bunun nedeni; kalbin artik yeterince kan pompalamaya devam edemez durumda olmasi, yetersizlik olusmasi demektir. Bunlar dokudaki anormal sivi birikintileridir ve mutlaka hekime basvurmak gerekir.
Öksürük
Kardiyoloji Uzmani Dr. Aslihan Eran Ergöknil “Öksürük sadece soguk alginligi ile gelmez. Her öksürük zararsiz degildir. Öksürük maalesef bazen hasta bir kalbe isaret edebilir. Kalp öksürügü veya kardiyak astim diye tanimladigimiz öksürük vardir. Bu öksürük özellikle efor sirasinda, örnegin merdiven çikarken ve geceleri de ortaya çikar. Kalbi zayif olan, yetersizlik olan birçok hasta özellikle kuru olan öksürük ataklarina asinadir. Tetikleyici etken pulmoner dolasimdaki bir tikaniklik da olabilmektedir. Kardiyak nedenlere bagli olan öksürükte buna ek olarak, nefes almada genellikle gece duraklamalari vardir, bu duraklamalar birkaç saniye bile sürebilir” diyor.
Geceleri idrara çikma
Geceleri sik idrara çikma sikayetleriniz oluyorsa, kalbinizi de düsünmelisiniz. Bunun nedeni de zayif bir kalp olabilir. Çünkü kalp yeterli kan dolasimini saglayamayacak kadar zayif oldugu zaman, toplar damarlardan dokuya sivi geçisi olur. Uyku sirasinda biriken bu sivi diger baska organlarda da olabilecegi gibi mesanede de toplanir ve geceleri sik idrara çikma sebebi olabilir.
Bulanti ve karin agrisi
Kalp krizi belirtileri, özellikle kadinlarda genellikle spesifik degildir. Gögüste klasik basinç ve/ veya sikisma semptomlarina ek olarak, genellikle mide bulantisi, üst karin bölgesinde basinç agrisi, ayrica kusma ve nefes darligi çekerler. Özellikle bu tür belirtiler esi benzeri görülmemis siddette ortaya çiktiginda kalp krizi hakkinda düsünmek önemlidir, hayatinizi kurtarabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.