Siber saldirilar yeni degil ancak teknoloji ilerledikçe ve dünya daha dijital hale geldikçe saldirilarin frekanslari artiyor. Siber suçlular hem büyük hem de küçük kurumlari hedefleyerek ciddi zararlara yol açabiliyor. Kurumlarin güçlü saldirilara karsi savunma yapabilmeleri için gelisen siber güvenlik trendlerini takip etmesi gerektigini aktaran Komtera Teknoloji Kanal Satis Direktörü Gürsel Tursun, 2022 yilina dair en önemli siber güvenlik görüslerini paylasiyor.
Her geçen gün hayatimiza dahil olan dijitallesmeyle birlikte siber saldirilarin frekansi da artiyor. Hem büyük ölçekli hem de küçük ölçekli kurumlar siber güvenligi saglayabilmek için çaba gösterse de çalisan egitimine önem vermemek gibi dikkatsizlikler nedeniyle siber saldirilarda büyük hasar görebiliyor. Öyle ki yapilan arastirmalar da bilinçli çalisanlarin bir kimlik avi e-postasini tiklama olasiliginin bilinçsiz çalisanlara göre bes kat daha az oldugunu raporluyor. Sirketlerin en degerli varliklarini korumak için çalisanlarinin ve müsterilerinin siber güvenlik konusunda bilgili olup olmadiklarini tespit etmeleri ve bunu yapmak için dogru stratejileri kullanmalari gerektigini belirten Komtera Teknoloji Kanal Satis Direktörü Gürsel Tursun’a göre, tehlikelerin her yerde pusuya yattigi bir dünyada kurumlarin güvenligini saglamanin tek yolu dogru is birliklerinden geçiyor. Bu noktada kurumlarin siber güvenlik adimlari atarken trendleri de takip etmesi gerektigini vurgulayan Gürsel Tursun, 2022 yilina dair en önemli siber güvenlik görüslerini siraliyor.
1. Kullanici duyarliligi önem kazaniyor. Siber suçlarin ciddiyeti arttikça birçok kurum siber güvenligini artirmak, müsterilerinin deneyimini korumak ve güvenlik ile kolaylik arasinda bir denge kurmak için stratejiler gelistirmeye çabaliyor. Bununla birlikte, sirketin imajini korumak için tüketicileri, ag saldirilarini belirleme ve bunlardan kaçinma konusunda egitmek çok önemli bir hal aliyor çünkü birçok kisi siber saldirilarda kullanilan stratejiler hakkinda bilgi sahibi olamiyor. Bu nedenle kurumlarin hem çalisanlarini hem de müsterilerini olasi tehlikelere karsi uyarmalari ve gerekirse egitimlere yönlendirmeleri, kurum itibarlarini olumlu etkileyecek noktalardan birini olusturuyor.
2. Yapay zeka çözümlerine yönelim artiyor. Makine ögrenimi daha proaktif bir varlik haline gelirken, saglam siber güvenlik protokolleri olusturmayi her zamankinden daha kolay, daha ucuz ve daha etkili hale getirdi. Kaliplar olusturmak, bunlari düzenlemek ve algoritmalar kullanmak için kapsamli bir veri tabanindan yararlanabilen yapay zeka, siber saldirilari tahmin edebiliyor ve bunlara yanit verebiliyor. Ayrica, riskleri tespit etmeyi ve siber suçlularin davranislarini ögrenmesini saglayarak gelecekteki saldirilarin olusmasini engelleyebiliyor. Kurumlarin islerini bir hayli kolaylastiran bu çözüm, önceliklerden biri haline geliyor.
3. IoT cihazlari yayginlassa da siber saldirganlar bu cihazlardan vazgeçmiyor. Bugün piyasada bulunan IoT cihazlarinin çogunda güvenlik sorunlari bulunuyor. IoT cihazlarina entegre edilmis bilgisayar birimleri araciligiyla veriler internet üzerinden aktarilabiliyor ve çalinabiliyor. Sonuç olarak ise kullanicilar DoS saldirilarina ve cihaz kaçirmaya karsi savunmasiz kalabiliyor. Bu noktada, kurumlarin bu cihazlardaki korumalarini güçlendirmeleri son derece önem arz ediyor.
4. Hükümetler güvenli 5G aglari kurma sözü veriyor. Günümüzün dijital devrimi, veri paylasimi ve kendi kendini kontrol etme için IoT cihaz baglantisina büyük ölçüde bagimli duruyor. Bunu etkili bir sekilde gerçeklestirmek, yüksek performansli bir ag gerektiriyor ve 5G teknolojisi bu is için çok uygun görünüyor. Her seyin birbirine bagli oldugu akilli bir sehrin telekomünikasyona güvenmesi göz önüne alindiginda, birçok hükümet 5G aglarini ulusal altyapi olarak ilan ediyor.
5. Finansal hizmetlere yönelik siber saldirilar katmanlasiyor. Belirli finansal kurumlar, kurallara uymak ve buluta geçis yapmak için çaba göstermeye devam etse de siber saldirganlarin kimlik avi girisimleri durmak bilmiyor. Kimlik avi saldirilarina ek olarak veri ihlallerine ve virüs saldirilarina karsi savunmasiz kalan bu kurumlari hedefleyen siber saldirilarin yeni yilda azalmasi pek mümkün görünmüyor. Kurumlarin ise güncel olaylari ve trendleri takip edip aksiyon almasi gerekiyor.