Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tip Fakültesi’nden Prof. Dr. Esra Erdal ve çalisma arkadaslari, laboratuvar ortaminda kök hücrelerden organ benzeri yapilarin kültür kosullarini gelistirdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tip Fakültesi’nden Prof. Dr. Esra Erdal ve çalisma arkadaslari, laboratuvar ortaminda kök hücrelerden organ benzeri yapilarin kültür kosullarini gelistirdi. Karaciger hastaliklarinda yeni tedavi ve ilaçlarin gelistirilmesine olanak saglayacak TÜBITAK destekli çalismanin, lisanslama ve ticarilesme faaliyetlerine baslandi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tip Fakültesi Temel Tip Bilimleri Bölümü Tibbi Biyoloji Anabilim Dali’ndan Prof. Dr. Esra Erdal, laboratuvar ortaminda kök hücrelerden organoid adi verilen, organ benzeri yapilarin kültür kosullarini gelistirdi. eHEPO olarak adlandirilan modelin, karaciger hastaliklarinda ilaç etkinlik ve güvenirlik testlerinde kullanilmak üzere lisanslama ve ticarilesme faaliyetlerine de baslandi. Prof. Dr. Esra Erdal, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Izmir Biyotip ve Genom Merkezi (IBG) ve Koç Üniversitesi’nin de paydas oldugu çalisma için DEPARK bünyesinde kurdugu Organo-ID firmasiyla TÜBITAK’in 1702 - Patent Tabanli Teknoloji Transferi Destekleme Çagrisi’na basvuru yapti. DEÜ Rektörü ve DEPARK Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Nükhet Hotar, çalismada emegi geçen bilim insanlarina tesekkür ederek, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren bilim insanlarinin birçok alanda oldugu gibi saglikta da öncü çalismalara imza attigini belirtti.
DEÜ Rektörü Hotar, “Bilim insanlarimiz saglik alaninda, hastaliklarla mücadelede önemli bir rol üstleniyor. Prof. Dr. Esra Erdal ve ekip arkadaslari da yaptiklari çalismayla yeni tedavilerin ve yeni ilaçlarin kesfedilmesine katki saglayacak; insan sagliginin korunmasinda öncü bir rol oynayacak. Bu tarz çalismalarin ülkemizin kalkinmasina hizmet edeceginin ve katma deger yaratacaginin da farkindayiz. Bu noktada arastirmacilarimizin, bilim insanlarimizin fikri ve sinai mülkiyet haklarinin korunmasi da büyük bir önem arz ediyor. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak girisimcilerimizin is fikirlerini ticarilestirmesi, patent ve lisans almasi noktasinda onlari destekliyor; tüm imkânlarimizi seferber ediyoruz. Basta Prof. Dr. Esra Erdal üzere emegi geçen tüm hocalarimiza tesekkür ediyor; projeden elde edilecek sonuçlarin insanliga ve ülkemize fayda getirecegine inaniyoruz” diye konustu.
HASTALIKLARIN TEDAVISINDE KULLANILACAK
Yapilan çalismayla insan üzerinde arastirma yapmadan önce, insan dokusunu en iyi taklit eden organoidler üzerinde modelleme yapilabilecegini söyleyen Prof. Dr. Esra Erdal, “Ortaya çikardigimiz ürünü, üç boyutlu bir karaciger hücre kültürü modeli olarak adlandirabiliriz. Baska bir deyisle, gelistirdigimiz kültür ortaminda kök hücrelerden elde edilen, islevsel ve yapisal olarak organa benzeyen yapilarin kendiliginden olusmasini sagliyoruz. Söz konusu çalismamiz, nadir metabolik karaciger hastaliklari, kanser ve kronik karaciger hastaliklarinin modellenmesinde kullanilabiliyor. Hastaliklarin insanda görülen etkilerini benzer sekilde laboratuvar kosullarinda taklit edebilen ve en gerçekçi model olarak kabul edilen organoidleri; tedaviye yönelik ilaç kesfi, ilaç yeniden konumlandirma, ilaç etkinlik ve güvenirliginin test edilmesi için kullanmak mümkündür. Tüm dünyadaki karaciger gelisimi, biyolojisi ve hastaliklarin patogenezini çalisan arastirmacilarinin yani sira yeni ilaç adaylari olan ya da preklinik ilaç etkinlik ve güvenilirlik analizleri yapan sektörler de bu üründen faydalanilabilecek” dedi.
SIRA TICARI ASAMAYA GELDI
Yaptiklari bilimsel çalismayi DEÜ Tip Fakültesi Çocuk Hastaliklari Anabilim Dali’ndan Prof. Dr. Nur Arslan, Histoloji ve Embroyoloji Anabilim Dali’ndan Prof. Dr. Alper Bagriyanik, IBG'den Dr. Soheil Akbari ve Koç Üniversitesinden Prof. Dr. Tamer Önder'in oldugu ekiple yürüttüklerini belirten Erdal, “TÜBITAK’in 1003 ve 1001 projelerinden destek almistik. Simdi ise TÜBITAK’in 1702 - Patent Tabanli Teknoloji Transferi Destekleme Çagrisi’na basvuru yaptik. Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparki (DEPARK) bünyesinde kurucusu oldugum Organo-ID adindaki start-up firmasiyla bu teknolojiyi lisanslamak ve ticarilestirmek üzere basvurumuzu tamamlamis bulunuyoruz. Amacimiz bu teknolojinin bütün dünyada kullanilmasini saglamak” diye konustu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.