743 sayili kanunun uluslararasi sözlesmelere uymayan yanlari ile ilgili de bilgi veren Kiris, "Eski medeni kanuna göre ailenin bir reisi vardi. 'Koca, birligin reisidir' denilerek ailenin reisligi erkege verilmisti.
? Türkiye Aile Meclisi ve çok sayida Sivil Toplum Kurulusu, 8 Aralik 2021 tarihi itibariyle 743 sayili Türk Medeni Kanunu'nun yürürlükten kaldirilisinin 20'nci yildönümü münasebetiyle yazili bir açiklama yapti.
Açiklamayi yapan Türkiye Aile Meclisi Genel Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Semsettin Kiris, "17 Subat 1926 tarihinde çikartilip 8 Aralik 2001 tarihinde yürürlükten kaldirilan 743 sayili Türk Medeni Kanunu, Türk ailesini 75 yillik bir süre içerisinde iki binli yillara kadar tasiyabilmistir.
Bu kanun zamanin sartlarina göre yenilendi tezi bilimsel verilerle desteklenmis bir savunma degildir.
Bu kanunun yürürlükten kaldirilmasi sonrasinda aile yapisi kurulma ve sürdürülebilme yönünden darbe almistir.
Bu kanun, uluslararasi CEDAW sözlesmesine uymayan yanlari oldugu için kaldirilmistir. Bosanma oranlarindaki ciddi artis, evlenme yasi ortalamasinin yükselmesi, dogurganlik oranindaki keskin düsüs, yalniz yasayanlarin artmasi, siddet ve cinayet olaylarindaki artislarin tamami bu kanunun kaldirilmasiyla tirmanisa geçmistir." dedi.
743 sayili kanunun kaldirilmasiyla aile reisligi erkekten alindi
743 sayili kanunun uluslararasi sözlesmelere uymayan yanlari ile ilgili de bilgi veren Kiris, "Eski medeni kanuna göre ailenin bir reisi vardi. 'Koca, birligin reisidir' denilerek ailenin reisligi erkege verilmisti.
Yeni medeni kanunda 'beraberce yönetirler' kaydi getirilmistir. Aile reisliginin tek bir tarafa verilmedigi için birlikte yönetirler ifadesi pratik hayatta nasil bir yansima bulmustur.
'Beraberce yönetirler' kaydini daha iyi anlamak için bazi örneklerden yola çikarak sesli bir düsünme yapalim.
Beraberce yönetirler demek, mesela okullarda müdürler olmayacak, ögretmen, ögrenci ve veliler okulu beraberce yetecekler demek gibidir.
Resmi dairelerde müdürler olmayacak, memurlar beraberce yönetecekler demek gibidir. Mahallede muhtar olmayacak, mahalle sakinleri birlikte yönetecekler demek gibidir.
Yeni medeni kanun 'beraberce yönetirler' demek suretiyle partnerlik hukukunu kabul etmis, aileyi sahipsiz birakmistir. Yeni medeni kanun hazirlayicilari 'Türkiye'deki aile yapisini 75 yil erkek yönetti, bundan sonra da bir 75 yil da kadin yönetecek' deseydi aile bu kadar sahipsiz kalmazdi.
Ailenin söyle ya da böyle bir sahibi olurdu. “Beraberce yönetirler” demenin pratikteki sonucunu ifade etmek için 'hiç yönetemezler' demek daha uygundur.
Yikilan yuvalardaki göz korkutucu artis, ailenin yönetilemedigini göstermeye kâfi bir delil degil midir?" diye konustu.
TÜIK verilerine göre cinayet ve saldiri sonucu ölen erkeklerin sayisi kadinlara göre 4 kat daha fazla
TÜIK verilerine göre yasanan siddet ve cinayetlerin üzerinde düsünmek gerektigini belirten Kiris, "TÜIK'in ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri bizlere tüm cinayetler hakkinda bilgi sunmaktadir.
TÜIK, öldüreni degil öldürüleni dikkate alan bir veri havuzu olusturmustur. Ölüm nedeni istatistiklerinde ölüm nedenlerinin cinsiyete göre dagilimi tablosu var.
Bu tabloda cinayet, saldiri olarak isimlendirilmis bir ölüm nedeni ifade edilmistir. 2016 yilinda cinayet ve saldiri ile ölen bin 436 kisinin bin 180'i erkek, 256'si kadin olarak tespit edilmistir. 2017 yili kayitlari 2018'de ilan edilirken bir revizyona tabi tutulmustur.
Revize edilmis verilere göre 2017 yilinda cinayet ve saldiri ile ölen bin 453 kisinin bin 180'i erkek, 273'ü kadindir. Revize edilmis verilere göre 2018 yilinda cinayet ve saldiri ile ölen bin 139 kisinin 942'si erkek, 197'si kadindir. 2019 yilinda cinayet ve saldiri ile ölen 810 kisinin 629'u erkek, 181'i kadin olarak tespit edilmistir.
Verilere hangi açidan bakarsaniz bakin cinayet ve saldiri sonucu ölen erkeklerin sayisi kadinlara göre 4 kat daha fazladir. Kadin olsun erkek olsun bütün cinayetlere engel olmak için çabalamak gerekir.
Bir insani öldürmenin tüm insanligi öldürmek kadar büyük bir vebal, ebedî cehennemlik oldugu ve 'sizin için kisasta hayat vardir' hakikatine agirlik verilmelidir." seklinde konustu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.