Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Bu yil besincisi düzenlenecek olan Istanbul Ekonomi Zirvesi "Yesil Ekonomi" ana temasiyla Kalyon PV ana sponsorlugunda Çiragan Sarayi’nda gerçeklesti.
Bu yil besincisi düzenlenecek olan Istanbul Ekonomi Zirvesi "Yesil Ekonomi" ana temasiyla Kalyon PV ana sponsorlugunda Çiragan Sarayi’nda gerçeklesti. Zirveye Devlet Eski Bakani, Istanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Baskani Kürsad Tüzmen, Istanbul Ekonomi Zirvesi Icra Kurulu Baskani Abdullah Deger ev sahipligi yapti.
5. Istanbul Ekonomi Zirvesi ‘‘Yesil Ekonomi’’ temasiyla bugün Çiragan Sarayi’nda gerçeklesti. Devlet Eski Bakani, Istanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Baskani Kürsad Tüzmen ve Istanbul Ekonomi Zirvesi Icra Kurulu Baskani Abdullah Deger’in ev sahipligi yaptigi zirvenin açilisi Türkiye’nin ve dünyanin genel durumuna yönelik bir dakikalik tanitim filmi ile basladi. Film’de; küresel isinma, Covid-19 salgini, iklim degisikligi, tedarik zincirindeki zayiflama, dogaya verilen hasar ve mevcut hali ile ekonomilerin nasil asiri tüketime sevk ettigi konularindan bahsedilirken; çevresel riskleri azaltici yatirimlarin ‘Yesil Ekonomi’ ile nasil karakterize edildigi, fosil yakitlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarina yatirim yapilmasi gerektigi üzerinde duruldu.
Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM), Türkiye Turizm Gelistirme Ajansi (TGA), Türkish Cargo, Koluman Otomotiv Endüstri A.S., Türkiye Seyahat Acentalari Birligi (TÜRSAB), Borusan Otomotiv BMW, Mercedes Benz Türk, Mersin Tarsus Tarimsal Ürün Isleme Ihtisas ve Organize Sanayi Bölgesi (TÜIOSB), Sanofi Saglik Ürünleri, Zorlu Enerji, Pekhan Insaat, Acarsan Holding ve AEB Hukuk’un destek ve sponsorlugunda gerçeklesecek olan 5.Istanbul Ekonomi Zirvesi ile yesil ekonomiye yön verildi. Zirvenin açilisinda konusan Istanbul Ekonomi Zirvesi Icra Kurulu Baskani Abdullah Deger “Bugün burada 5. Ekonomi Zirvesi’ni düzenlemekten gurur duyuyorum. Bizim misyonumuz dünyayi kurtarmak degil. Ancak dünya var oldugundan beri yasanabilecek tüm sikintilarla karsilastik. Son 100 yildaki endüstriyel ve insanlarin dünyayi yanlis kullanmasindan kaynakli dogaya çok zarar verdik. Bundan sonraki yüzyilda gelecek nesillere çok daha iyi bir dünya birakabiliriz. Istanbul Ekonomi Zirvesi’nin, dünyayi kurtarma gibi bir iddiasi yok ama, dünyayi kurtarma iddiasi olan insanlari bulusturma iddiasi var” dedi.
Türkiye ihracat ve turizmle saha kalkacak
Istanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Baskani Devlet Eski Bakani Kürsad Tüzmen gelismekte olan ülkelerin kolay kolay Yesil Ekonomi bilincine geçemedigini aktararak “Müstesarlik dönemimde dolar bizim paramiz ama sizin sorununuz denmisti. Bugün geldigimiz noktada bunun gerçek oldugunu görüyoruz. Ama inaniyorum ki hükümetimiz elinden geleni yaparak, bu sorunlari asacak. 2015’te imza atilan Paris Anlasmasi’nda,1.5 derece emisyon sicaklik artisi sinirlandirilmasi getirildi. Ancak Glasgow’da yapilan toplantida bu hedefe ulasmak için yüzde 80 uzakta oldugumuz fark edildi. Gelismis ülkeler de bu taahhütleri yerine getiremedi. Ülkeler özveri ile bu konuya agirlik verirse bu konunun üstesinden gelebiliriz. Türkiye olarak iki sahlanan atimiz var bunlar; ihracat ve turizm. Bizler ekonomide, ihracat ve turizm kaynaklarimizi kullanarak Yesil Ekonomi’ye kaynak saglayabiliriz” açiklamasinda bulundu.
Türkiye’nin karbon emisyonu yüzde 1
Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Ismail Gülle Istanbul’un ürettigi katma degerle ekonomi ve ticaretin baskenti konumunda oldugunu söyledi. Yesil Ekonomi’nin her geçen gün daha da önem kazandiginin altini çizen Gülle “Bugünkü kaynaklarimizin gelecek nesillere kayipsiz bir sekilde aktarimini saglamayacak yegâne unsur; Yesil Ekonomi. Yesil ekonomi ile mevcut kaynaklarin etkin kullaniminin yani sira kullanim sonrasi ortaya çikan tüm atiklarin da verimli kullanimi son derece önemli bir süreç” dedi. Gülle küresel karbon emisyonuna dair veriler de paylasirken sözlerine sunlari ekledi: “Küresel karbon emisyonu rakamlarini inceledigimizde, en çok emisyon üreten ilk 3 ülke olan; Çin, Amerika Birlesik Devletleri ve Hindistan’in toplam emisyonun yarisindan fazlasini tek basina gerçeklestirdiklerini görüyoruz. Küresel karbon emisyonunda Türkiye’nin payi ise sadece yüzde 1. Son raporlara göre, dünyanin en zengin ülkelerinin yasam tarzlari ve tüketim aliskanliklarinda köklü bir degisiklik olmazsa, mevcut hedeflere ulasabilmemiz adina çok daha agir önlemler alinmasi gerekecek. Dünyada kisi basina karbon salinimi 4,9 ton iken, Bazi gelismis ekonomiler, bu ortalamanin su anda bile 2, hatta 3 katindan fazla kisi basi karbon salinimi gerçeklestiriyorlar. Bugün geldigimiz noktada, küresel ekonomi ve ticaretten istedikleri seviyede paya ulasan ülkelerin, bir anda gelismekte olan ülkelere sifir karbona geçisi tavsiye etmeleri, zorlu bir süreci beraberinde getirmektedir”
Pandemi gelecek nesilleri etkileyecek
Türkiye Seyahat Acentalari Birligi (TÜRSAB) Baskani Firuz Baglikaya yaptigi konusmada Covid -19 pandemisinin ekonomik süreçlere yansimalarini degerlendir. Baglikaya “Son iki yilda yasadiklarimiz bize, bildiklerimizi gözden geçirerek ve yanlislarimizla yüzlesmemiz gerektigini gösterdi. Bir araya gelerek ortak akli olusturmak, birlikte paylasarak çogaltmak, bu dönemin en önemli kazanci olacak. Iki yildan bu yana insan sagligindan sosyal yasama, politikadan ekonomiye kadar, hayatimizin her alanini zorlayan bir süreçten geçiyoruz. Salgin tüm dünyayi hazirliksiz biçimde yakalarken bildiginiz gibi birçok alanda da önemli degisimlere neden olduk. Sonuçlari itibariyle adeta bir milat teskil eden bu olaganüstü süreç ekonomideki geleneksel bakis açilari ile klasik teori ve uygulamalarin sorgulanmasina da yol açti. Bu süreç ayrica yönetim ve tüketim aliskanliklarinda da büyük dönüsüm ve farklilasmalari beraberinde getirdi. Pandemi ayni zamanda dünyamizi gelecegimizi, çocuklarimizin yarinlarini etkileyecek” dedi.
Özbek Bakan’dan çevre için birlik çagrisi
Özbekistan Cumhuriyeti Yenilikçi Kalkinma Bakani Ibrokhim Abdurakhmonov; Asya’da, Aral Gölü’nün maruz kaldigi çevre felaketi ve küresel iklim krizini doguran örneklerden bahsetti. Tarimin ve suyun dogru kullanimi, gida tedariki ve bunlar yapilirken doganin nasil korumasi gerektigini aktaran Abdurakhmonov “Hükümetler olarak birlikte yapabilecegimiz birçok firsat var. Salgin da bize bu süreçte önemli dersler verdi. Karbondioksiti azaltmak için dogrudan arastirmalar gerçeklestirmeli ve akabinde bu alanda uygulamalar yapabilmeliyiz” dedi.
Abdurakhmonov, hükümetlerin is birliginde yesil ekonomi adimlarinin özenle atilmasi gerektigini belirterek, sunlari söyledi: "Yesil ekonomi, güvenli ekoloji, temiz endüstri, saglikli gidalar siklikla dile getiriliyor, çünkü toplumlarimiz ve gelecegimiz bizden bunu talep diyor. Hükümetler olarak birlikte yapabilecegimiz birçok firsat var. Salgin da bize bu süreçte önemli dersler verdi. Iklim degisikliginin kat be kat arttigini gözlerimizle görüyoruz. Bizlerin firsata çevirebilecegi tespitler için ortak hareketler olmali. Karsimizda artik bilimsel bir çalisma süreci söz konusu. Karbondioksiti azaltmak için dogrudan arastirmalar gerçeklestirmeli ve akabinde bu alanda uygulamalar yapabilmeliyiz. Hidrojen gücünden gelebilecek temiz enerji ve kaynaklardan yararlanmak zorundayiz. Döngüsel ekonomi çok güzel bir sey ama tertemiz olmali. Bunun için inovatif yaklasimlara ihtiyacimiz var. Tek bir elektronik araç 80 kilo bakira ihtiyaç duyuyor. Temiz madencilik gerekli. Her alanda derin planlama yapilarak çabalari nereye kanalize etmemiz gerektigini çalismaliyiz."
Karadag Parlamento Baskani Aleksa Becic de yesil ekonominin her firsatta tartisilmasi gerektigini söyledi. “Türkiye ve Istanbulla iliskilerimiz çok yüksek seviyede ve bizim için tarihi bir önem tasiyor” diyen Becic “Ülkemizin Merkez Bankasi Baskaninin da burada bulunmasiyla baglarimizin güçlenmesine katkida bulunmasini saglayacagimiza inaniyorum. Ekonomik iliskileri ve yakinlasma politikalarimizi daha da gelistirecegiz" dedi.
“Enerji verimliligine dikkat çekmek istiyoruz”
Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) Risk ve Uyum Baskan Yardimcisi ve Riskten Sorumlu Baskan Annemarie Straathof da, sermaye zeminini son 5 senenin basarisindan güç alip yesil finansi artirarak yüzde 40'a getirdiklerini ifade etti. Annemarie Straathof 2022 yilinda tavsiye listelerini açiklayacaklarini söyleyerek; Türkiye’nin karbonsuzlastirma konusunda önemli adimlar attigini belirtti. Straarthof, sunlari söyledi: “Enerji verimliligi konusunda dikkat çekmek istiyoruz. Kümülatif sera gazinin emisyonlarinda azalma hedefliyoruz. Çalismalarimiz Paris Sözlesmesi ve iklim degisikligiyle ilgili alanlara paralel gitmektedir. Iklim krizi yüzyilimizin en büyük felaketi ve aciliyeti kesindir.”
5. Istanbul Ekonomi Zirvesi açilis konusmalari düzenlenen plaket töreni ile son buldu. Paneller gün boyu Çiragan Sarayi’nda gerçeklesecek.
Panellerde; Sürdürülebilir Kalkinmada Yesil Ekonominin Önemi, Dünyanin Yenilenebilir Enerjide Degisim ve Dönüsüm Süreci, Covid-19 Ile Birlikte Kirilan Tedarik Zincirinde Yeni Dengeler, Degisen Mobilite Ekosistemi ve Dijital Gelecegimiz, Otomobil Sisteminde Elektrifikasyon Dönüsüm, Dijital Tarim Ve Temel Gida, Eko turizmin Çevresel Ekonomik ve Sosyo-Kültürel Etkileri, Yesil Mütabakat Küresel Ekonomide Dengeleri Nasil Degistirecek?, Bankacilik ve Finans gibi konu basliklari ele aliniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.