Tarih: 11.12.2021 17:54

'Zeytinyagi kalitesini iklim belirler'

Facebook Twitter Linked-in

IZMIR(IGFA)- Toprak Okulu’nda düzenlenen egitime katilan Efes Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel, Efes Tarlasi Yasam Köyü’nde yer alan Toprak Okulu’nun her yastan birey için kuruldugunu belirterek; “Toprak Okulu’nu kurmamamizin sebebi okul öncesi çocuklardan baslamak üzere yetiskinlere, ilk defa tarimla ugrasacak olanlara ya da uzun yillardir tarimla ugrasanlara konvansiyonel tarimin içinde nasil bir tarim yapildigini anlatabilmek; ayni zamanda gelisen teknoloji ile birlikte dogal ürünlerin yetismesini saglayacak egitimler düzenlemek gibi bir derdimiz var Toprak Okulu’nda. Toprak Okulu Efes Selçuk Belediyesi tarafindan yapilmistir ama toprak ile bütünlesmek isteyen herkese aittir” dedi.

Sunumuna natürel zeytinyaginin tanimini yaparak baslayan Meltem Zengin; “Natürel zeytinyagi, zeytin agaci meyvesinden dogal yöntemlerle sadece hafif bir isil ortamda yikama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon islemleri gören, mekanik ve fiziksel islemlerden geçmis bir yagdir” bilgisini verdi.

Zeytinyaginin kalitesine etki eden faktörlerin zeytinden basladigini belirten Meltem Zengin; “Zeytinyaginin kalitesini etkileyen faktörler iklimsel sartlar, zeytinin bakimi ile sikma tesisleri, depolama olarak devam eder. Iklim özellikle bu faktörlerin içinde çok önemlidir. Son bes alti yildir küresel isinmadan kaynakli natürel sizma zeytinyagi ya da tüm zeytinyaglarinda saflik kriterlerinde, kalite kriterlerinde ciddi problemler yasiyoruz. Zeytin normalde 40 ve – 7 derece sicaklik araliginda bulunmalidir. Bu sicakliklarin alti ya da üstü zeytinin kalitesini olumsuz etkiler” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —