Festivalin Onursal Baskani Malatya Valisi Aydin Barus, Festival baskani da olan Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan’in ev sahipligini üstlendigi, CNNTurk ekranlarindan canli yayinlanan açilisin sunuculugunu Pelin Akil ve Ufuk Özkan ikilisi yapti.
10. Malatya Uluslarasi Film Festivali’nin bu seneki temasi: Aslantepe
UNESCO Kalici Tarih Mirasi Listesi’ne bu sene giren Aslantepe’nin önemini ve
festivalin temasini Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahhattin Gürkan su sekilde degerlendirdi;
‘’Neden Aslantepe diyoruz? Biz Malatya’yi tarif ederken medeniyetin basladigi, Anadolu’yu ana yurt yapan destan sehri olarak tabir ediyorduk. Simdi bu tescillendi. Aslantepe, dünyada ilk insanlik medeniyetin basladigi yer. Ilk saray devleti, ilk muhasebe kaydi, ilk ibadethanelerin devlet idaresi disina çikarilmasi yani laikligin, ilk gümrüklemenin basladigi sehir burasi. Bu sehir pek çok sanat insani, devlet insani, bilim insani yetistirmistir. Sinemayi ve sinema oyuncularini önemsiyoruz. Son olarak, dünya sinemasinda oynadigimiz, hayat filmimizdeki rollerimiz güzel olmalidir diyorum’’ diye konustu.
Malatya Büyüksehir Belediye Baskani sonrasi söz alan CHP milletvekili Veli Agbaba ise ‘’Çoraklasan bir sanat ortamina Anadolu’nun bagrindan su vermek en önemli görevlerimizden biriydi’’ dedi.
6 Dalda Ödül Verildi
Festivalin açilis töreninde Türk sinema ve tiyatrosunun emektarlarindan Selma Güneri, Yasam Boyu Onur Ödülü’nü aldi. Güneri, dünyadaki en etkili iletisimi aracinin sinema oldugunu belirtirken ‘’o olmasaydi sanat olmazdi, o olmasaydi bu geceler olmazdi Mustafa Kemal Atatürk için’’ dedi. Onur ödüllerinde bir digerinin sahibi ünlü aktörlerimizden sahibi Turgay Tanülkü oldu.
10. Malatya Uluslararasi Film Festivali, Sinemanin Olmazsa Olmazlari Ödülü, Oyuncu Emine Gülsüm Göznümer’e, Sinema Emek Ödülü, Sanat Yönetmeni Sirma Bradley’e, Sinema Emek Ödülü, Isik Sefi Metin Devrim’e, Türk Sinemasina Katki Ödülü, Yapimci ve Dagitimci Sükrü Avsar’a takdim edildi.
Malatya Film Festivali Birbirinden Dolu Etkinliklerle Gün Boyu Sürdü
‘Bu Ülkenin Insaniyla Iç Içe Olmak Gerek’
Türk Tiyatrosu ve Türk Sinemasi’nin usta ismi Turgay Tanülkü’yle 10. Malatya Uluslararasi Film Festivali kapsaminda ‘’Sinemada Bir Ses’’ söylesisi Malatya Möveinpick Otel’de gerçeklesti.
40 yila yaklasan sanat hayatinda pek çok önemli sinema filmi, tiyatro oyunu ve diziye anlam kazandiran rollerle karsimiza çikan usta sanatçi Turgay Tanülkü’ye 10. Malatya Uluslararasi Film Festivali’nde ‘’Yasam Boyu Onu Ödülü’’ takdim edilecek.
Söyleside pek çok konuya deginen usta isim ülke insaniyla iç içe olmanin bir oyuncunun en büyük degeri olabilecegine vurgu yapti. Tanülkü, ‘’Bazi sanatçilarin sevenleriyle fotograf çektirmek istemesini anlamiyorum. Sanatçiysaniz bu ülkenin insaniyla içiçe olmaniz gerekiyor. Hiç tanimadigimiz o insanlar sayesinde yasayabiliyoruz. Benim felsefem bu. Iyi oyunculuk da bu noktada basliyor. Garsonun çay bardaklariyla olan iliskisini, bulasikçinin tabaklarla olan hissiyatinin iyi bilmeniz için onlarin içinde olmaniz gerekiyor’’ dedi.
‘’Sahnede herkes esittir’’
Tiyatro tutkusuna da deginen sanatçi, ‘’Sahin Aga, rolü bana uygundu çünkü o tip adamlarla ayni cezaevinde ayni çay bardagindan çay içtim. Fakat hayatimda en çok Hamlet’teki mezarci karakterini oynamak isterim. Çünkü Hamlet’i oynayamam. O tür karakterlerle yasamadim’’ diye konusmasina devam eden Tanülkü, ‘’Hayatimdaki ilk esitligi sahnede tattim ve bu duygu beni büyüledi. Halkevleri’nde temizlikçilik yaptigim sirada bir oyuncunun hastaligi nedeniyle sahneye çiktim. Valinin oglu kral rolündeydi. Benim babam ise seker fabrikasinda odaciydi. Bana da dilenci rolü düsmüstü. Rollerinde hayattaki adaletsiz gibi oldugunu düsünürken oyun bitince o seyrici karsisinda hepimiz boyun egdik. Selam verdik. Iste ilk defa esitligi orada tattim. Valinin oglu da ben de ayni durumdaydik’’ diye konustu.
Halen cezaevindeki mahkumlar için oyunlar ve sanat atölyeleri düzenleyen Turgay Tanülkü, sadece kadina ve çocuklara karsi islenen suçlardan ceza yatan mahkumlara karsi tepkili oldugunu dile getirirken, ‘’Annelere ve özellikle tüm çocuklara karsi çok hassasim ama kiz çocuklarina daha duyguluyum. Buradan tüm annelerin, anne adaylarin ve kiz çocuklarinin yüregine selam olsun’’ diyerek bitirdi.
Kerem Alisik Sinemaseverle Bulustu.
Malatya'da film festivali kapsaminda "72. Kogus" filminin gösterimi yapildi.
Kerem Alisik: Sanat toplumsal bir çabadir!
10. Malatya Uluslararasi Film Festivali kapsaminda basrolünde ünlü oyuncu Kerem Alisik’in rol aldigi "72. Kogus" filmi sanatseverlerle bulustu.
Malatya Park alisveris merkezindeki Avsar Sinema solunda gösterim öncesi konusan Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, festivalin bu yilki temasinin UNESCO Dünya Mirasi Kalici Listesi'ne giren "Arslantepe" olarak belirlendigini söyledi.
Sinemanin bireyler ve tüm toplum için önemli bir etkilesim ve iletisim araci olduguna deginen Gürkan, "Bu etkilesim aracini dogru yerde ve dogru zamanda kullanmak çok önemli. Izleyeceginiz filmdeki basroller ve filmin konusu izleyenleri ruh ve gönül dünyasinda bir yerlere götürecek. Senaryolarin ve icra edilen sinema filmlerinin topluma bir mesaj vermesini istiyoruz. Bizler de 10. Malatya Uluslararasi Film Festivali'nde, film festivallerine format getirmek gerekir dedik." diye sözlerini tamamladi.
Basrol oyuncusu oyuncu Kerem Alisik ise sinemanin toplumsal sorunlari, dertleri ve acilari yine topluma aktarma sanati oldugunu ifade etti. Alisik, "Sanat toplumsal bir çabadir, toplumdan gelir, topluma gider. Sinema, bazi dogru olan gerçekleri, haksizliklari yansitma arzusundan dogar. Malatya film festivali de buna isik tutan yapida, bu yil 10. senesini kutluyor. Istikrarin her zaman basari oldugunu düsünüyorum. Tasi delen suyun gücü degil, damlalarin istikraridir. Ayrica sinema sevgisini arttirmak, gençlerimizi yüreklendirmek, bu meslege gönül verenleri motive edebilmek bu festival kapsamindaki önemli degerlerden bir tanesi. Ne mutlu ki ben de burada bir yoksunluk, ezilmislik ve itilmislik hikayesinin kahramani olarak da sinemada hep beraber seyretmenin mutlulugunu yasiyorum" diyerek sözlerini tamamladi.
Gürkan, konusmasinin ardindan Alisik'a UNESCO Dünya Mirasi Kalici Listesine giren "Arslantepe"nin simgelerinden Kral Tarhunza heykelinin bir kopyasini hediye etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.