Yalova için önemli bir su varligi olan Gökçe Baraji’nin korunmasi adina alinan kararlar tüm yöre halkini sevindirdi.
Yalova için önemli bir su varligi olan Gökçe Baraji’nin korunmasi adina alinan kararlar tüm yöre halkini sevindirdi.
2009 yilindan bu yana Gökçe Baraji ve su toplama havzasi ile Yalovalilarin su hakkinin korunmasi üzerine hukuki çalismalar yürüten TEMA Vakfi’nin, Termal ilçesi ve Termal Turizm Merkezi’ne yönelik hazirlanan çesitli ölçeklerdeki planlara itirazlari yargi tarafindan hakli bulundu.
2019 yilinda onaylanan 1/50.000 ölçekli Termal Turizm Merkezi Çevre Düzeni Plani, Gökçe Baraji Havzasi için tehdit olusturacak ve yapilasmanin artmasina neden olacakti. TEMA Vakfi bu plani Yalovalilarin su hakkini korumak için yargiya tasidi. Yapilan itirazlar yargi tarafindan hakli görüldü ve planin Gökçe Baraji Havzasi’ndaki suyun miktari ve kalitesini etkileyecek olan plan bölümleri iptal edildi. Buna göre; havzanin kisa ve orta mesafeli koruma alanlarinda yapilasmanin artmasina neden olan kararlar ile orman alanlarinda turizm bölgesi yapilmasina yönelik kararlar iptal edilmis oldu.
Alinan karardan memnun olduklarini dile getiren TEMA Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Deniz Ataç, TEMA Vakfi Kurucu Onursal Baskanlarindan merhum Hayrettin Karaca’nin Türkiye'nin ilk özel arboretumu olan Karaca Arboretumu'nu da kurdugu il olan Yalova’nin manevi degerinin çok yüksek oldugunu ifade etti. Ataç ayrica; “Iklim degisikligi etkilerinin her geçen gün daha fazla yasandigi günümüzde, su varliklarinin korunmasi daha da önem kazaniyor. Özellikle içme suyu temin edilen barajlarda depolanan suyun miktari ve kalitesini olumsuz etkileyen uygulamalardan kaçinmak gerekiyor. Planlanan turizm yatirimlari, varligini ve potansiyelini borçlu oldugu dogal su ve orman varligina zarar vermemeli, aksine koruyucu olmalidir. Hem turizm yatirimlarinin desteklenmesi hem de insanlarin temiz su ihtiyaçlarinin karsilanmasi, orman ve su arasindaki ekolojik döngüleri taniyip koruyan bir planlama ile mümkün olabilir” dedi.
Gökçe Baraji Havzasi’ndaki ormanlar muhafaza ormani olarak belirlenmisti
Yalovalilarin su ihtiyacini karsilayan Gökçe Baraji’ndaki suyun miktari ve kalitesi, su toplama havzasinda yer alan orman alanlarina dogrudan baglidir. Dogal Kestane, Ihlamur, Kayin, Mese, Çam türlerinin karisik olarak bulundugu bu essiz güzellikteki ormanlar suyun en yüksek miktarda ve kalitede üretilmesini saglamaktadir. Bu nedenle 1985 yilinda Gökçe Baraji Havzasi’nda yer alan 1052 hektar orman alani muhafaza ormani olarak ilan edilmistir. Bununla beraber Termal ilçesinde turizmi artirmak üzere yapilan planlar Gökçe Baraji su tutma havzasindaki ormanlar ile baraj suyunun miktarini ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.