AYM’nin ve TBMM web sayfasinda, bu topraklarda ilan edilen 1876’daki ilk anayasa maddelerinin, 1. Meclisteki anayasa ve Kars Islam Cumhuriyeti anayasalarinin tümünün orjinalleri ve tam tercümelerinin web sayfalarinda tekrar yer almasini talep ediyoruz.
Adalet Platformu sözcüsü Adem Çevik: Devlet Islam'a aykiri yasalari iptal veya islah etmeli
AYM’nin ve TBMM web sayfasinda, bu topraklarda ilan edilen 1876’daki ilk anayasa maddelerinin, 1. Meclisteki anayasa ve Kars Islam Cumhuriyeti anayasalarinin tümünün orjinalleri ve tam tercümelerinin web sayfalarinda tekrar yer almasini talep ediyoruz.
Bazi sloganlar, sablonlar, kulaga hos gelse de aslinda gerçegi ifade etmezler. Seriat, Laiklik, Sekülerlesmek, hep basindan beli tartisma konusu olmustur.
Önce sunu ifade etmek gerekir ki, “Allah indinde tek din Islam’dir” (Ali Imran 19) Sureye ad olan Imran ailesi hakkinda iki rivayet söz konusudur ve Ali Imran’in 35. âyetinde “Imrân’in karisinin dogacak çocugu Rabbe adadigini ve ona Meryem adini verdigini bildiren kisimdan ve Tahrîm sûresi’nde (66/12) ‘Imrân kizi Meryem’ ifadesinden anlasildigina göre Imrân ailesinden maksat Hz. Meryem ile oglu Îsâ’dir.
Tevrat’a göre Imrân (Amram) Hz. Mûsâ, Hârûn ve kiz kardesleri Meryem’in (Miriam/Miryâm) babasidir.” Yani Dinin adinin “Islâm” oldugunu belirten ayetin adi, Hz. Isa ve Hz. Musa ile ilgilidir. Ve ‘Islam’ dinin adi olarak Hz. Adem’den Hz. Muhammed’e kadar olan bütün peygamberleri kapsamaktadir ve Amentü'de bunu ifade eder.
Diger inanislar “Din” degil, farkli “inanç sistemleri” yani Religio”durlar. Insanlar tarafindan Tanriya sadakat ifadesi için olusturulan ritüel, seromonilerden, ikonalardan ibaret ve Pagan geleneginden ögeler tasiyan bir inanç tarzidir!
Devletin ya da Milletin dini olmaz. Zaten devlet, “Ülke, Millet ve birlikte yasama iradesini ifade eden toplumsal sözlesmeye ya da iradeye dayali bir düzen”i ifade eder ve “Millet”, devletin asli, müesses unsurudur.
Lozan’da, “anasir-i islam” tek bir millet olarak ifade edilmistir. Ancak gayri Müslimler, azinlik olarak tanimlanmistir.
Islamda aslolan Tevhid sistemidir. Toplum-devlet iliskisinde adalet, baris, Hürriyet esastir. Buna da “maslahat” denir, Insanin aklini vijdani ile, insani insanla, insani tabiatla, sonuçta insani yaratilis gayesi ile ve bunun tabii sonucu olarak insani Allah'la baristirmayi esas alir.
Öte yandan bu düzende herkes inandigini özgürce ifade edecek ve inancinin geregini yerine getirecektir. Tek sart, kimse kimsenin, mal, can, namus, akil - inanç ve nesline müdahele etmeyecektir.
Islam toplumunda bu böyledir ve Kur’an da da bu böyledir. Batida Laiklik, din-devlet iliskisini degil, Katolik kilisesi ile derebeyler arasindaki sömürü mirasinin ve vergilerin paylasimi ile ilgili bir düzendir ve Westefelya anlasmasina göre, Köln’ün baskent oldugu Kuzey Ren Westefelya ve bassehri Strasbourg olan Alsace Laurenne eyaleti kontrat esaslarina göre yönetilecektir.
Yani Fransa ve Almanya’nin tamaminda Laiklik kurallari geçerli degildir. Protestanlarda, ruhban sinifi Katoliklikte oldugu gibi olmadigi için Laiklik yerine Sekülerizmi kullanirlar.
Ortadokslar ise Laiklik yerine Bizantizmi kullanilirlar. Türkiye’de Laiklik uygulamasi sadece Katolikler için uygulanabilir.
23 Aralik 1876 anayasasi, 1921 ve 1924 anayasasi ve 29 Ekim1923’te Cumhuriyetin ilanindan 10 Nisan 1928 Laiklik dayatmasina kadar devlet, devletin asli unsurunun Islam olmasi ve Islam’in diger halklara, Hz. Ömer’in Kudüs beyannamesinde ifadesini bulan milletin temel hak ve hürriyetlerini teminat altina alan bir anlayisla, “dinde zorlama” olmadan herkes için adalet vadetmistir.
Mustafa Kemal heyeti temsiliye ile Ankara’ya geldiginde asil gaye Hilafet ve saltanatin ihyasi idi. Ve Heyeti temsiliye adina, Istanbula rapor gönderen Mustafa Kemal, raporunu “Halife ve Hakan efendimiz diye imzaliyordu!
Meclisi Mebusanda, Müslümanlar çogunlukta olsa, hem devlette hem de mecliste gayri Müslim milletvekilleri bulunuyordu.
Kars Islam Cumhuriyetinde de Hristiyan bakanlar mevcuttu. Onlar da seçme ve seçilme hakkina sahipti. Millet devletin asli unsurudur, Milletin ya da devleti dini ifadesi bir tesbihten ibaretti ve kavmi sadikadan hiçbir gayrimüslim bundan rahatsizlik duymuyordu.
Misak-i Milliyi ilan eden 1876 Teskilati esasiye göre seçilen meclisi mebusandan 174 vekilin Ankara’da meclisine otomatik üye olmasi ile birinci mecliste de devletin bütün inanç sistemlerine tanidigi hürriyet ve ahvali sahsiyeye iliskin mevzularda örfi yasalarin icrasini garanti altina alan bir anlayisla, toplumun çok büyük çogunlugunu olusturan Müslümanlar bir bakima diger inanç mensuplarinin hak ve hukukunu zimmet altina almis oluyordu.
Bu uygulama Hz. Ömer zamaninda garanti altina alinmis ve bunun sonucu Hz. Ömer Süryani kiliselerini birlestirerek onlara bir bas tayin etmistir.
Unutmamak gerekirki Ermeni Patrikligi'ni kuran Mustafa Kemal'dir. Türk Ortadoks Patrikligini kuran Mustafa Kemal'dir. Fatih, ayni zamanda Rum ortadoks Patrikligi'nin basidir. Fatih iddia edildigi gibi Istanbul'u Bizanstan almamis, gönüllü Hristiyan birliklerin de destegi ile Bizans Latin isgalinden kurtardigi için Bizans Imparatoru ilan edilmistir..
Dehsetli bir bilgi kirliligi sonucu Seriat, Laiklik gibi kavramlarin içi bosaltilmistir. Katolik olan her yerde onlar için Laiklik, varlik ve mesruiyetini Incilden alan bir müessesedir. Müslümanlar için ise mesruiyetin temeli, hem kendi aralarinda, hem de ötekilerle iliskilerinde mesruiyet temelli bir hukuk olusturur.
Bu anlamda seriat herkes için en iyi olandir. Zaten Islamin peygamberi de bu anlamda alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberdir.
Yeni anayasada Islam ve diger inanç sistemlerinin hak ve hukuklari güvence altina alinmalidir. Dini hiyerarsi, Mabud, Abd, Mabed, Ibadet esaslari, Maslahata ve Muamelata iliskin, Örfe dair hukuki düzenlemeler, maarif, dini vergilerin toplanmasi ve tasarrufu, ayni inanç mensuplarinin evrensel kardesliginin hukuki bir zemine oturtulmasi gerekir.
Devlet asli unsuru olan milletin inanci ile kavga etmekten vazgeçmelidir. Bu konu siyasetin kanseridir, bu çatisma, devletin, anayasada ve yasalarin varlik ve mesruiyetini tartisma konusu yapmaktadir.
Siyaset Islam ile barismali, sadece ölürken degil hayatin tüm alanlarinda bu böyle olmalidir.
Tekrar Anayasa konusu TBMM’ne gelirken, “Kars Islam Cumhuriyeti anayasasi ve 1. Meclis anayasasinin teberrüken Mecliste okunmasini talep ediyoruz.
Unutmamak gerekir ki, inanan insanlarin devlete sadakati, dinine sadakatinin teminatidir.
Anayasa mahkemesinin ve TBMM web sayfasinda, bu topraklarda ilan edilen 1876’daki ilk anayasa maddelerinin, 1. Meclisteki anayasa ve Kars Islam Cumhuriyeti anayasalarinin tümünün orjinalleri ve tam tercümelerinin web sayfalarinda tekrar yer almasini talep ediyoruz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.